ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 4, 2015

Рилайнинг метод за саниране на безнапорен водопровод

Рилайнинг метод за саниране на безнапорен водопровод

Hobas представя саниране по метода на рилайнинг на безнапорен водопровод за питейна вода в Будапеща - в резултат вече десет години безпроблемна експлоатация.

Старият тръбопровод с некръгообразен профил 1500/1500mm е построен в края на 19 век. Наблюдават се типични повреди като корозия, отлагания и малки пукнатини. Налага се подновяването му.

Необходим е тръбен материал с гладка вътрешна повърхност, добри хидравлични характеристики и устойчивост на абразия. Допълнителни критерии: дълъг експлоатационен живот и добро качество на материала. Друго изискване е химическа устойчивост, тъй като водопроводите за питейна вода в Будапеща се почистват с хлор. Статичните изчисления показват, че в този район може да се използва тръбопровод с малка дебелина на стената (SN 2500), тъй като няма натоварвания в следствие на пътен трафик и тръбопроводът е покрит със средно 1.5 метра земна маса. Монтажът е възможен през пролетта, късната есен или зимата.

Тръбопроводите HOBAS могат да се инсталират целогодишно при всякакви атмосферни условия, което е още едно от изискванията, които те покриват.

Старият тръбопровод е отворен на всеки 300 метра и оттам се монтират новите тръби. Шахтите също се монтират чрез рилайнинг с тръби HOBAS DN 900. Разстоянието между стария и новия тръбопровод се запълва със специален цимент. Тъй като центрофугално летите тръби от стъклопласт HOBAS CC-GRP са относително леки и са лесни за монтаж, на строителната площадка работят само 3-4 работника. Двама от работниците прибутват тръбите в тръбопровода със специално съоръжение на колела и ги свързват. Един работник навигира багера, вдига и поставя тръбите на правилното място, а четвъртият работник помага там, където е необходимо. Благодарение на малкия брой работници строителните разходи са сведени до минимум.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини