ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 5, 2015

Пътностроителна техника

безопасност при работа със строителни машини

Пътностроителна техника

Работата с пътностроителна техника крие немалко рискове от злополуки. Ще разгледаме най-сериозните от тях.
Възможно е да възникне странично преобръщане, ако машината се управлява по стръмен терен. Паданията от пътно-строителни машини също не се изключват. Те могат да са в резултат на неправилни монтажни или демонтажни работи или ако се возят хора в или върху тях в нарушение на изискванията за безопасност. Друг риск е този от нараняване или прегазване на оператора или други лица, намиращи се на строителния обект. Трудови злополуки могат да възникнат и при движение на пътно-строителните машини на заден ход. За тези възможни рискове, и още други ще се спрем в настоящата статия.


Потенциален риск при работа с пътно строителни машини е попадане под вредното въздействието на електрически ток при скъсване на подземни електрически кабели или при работа в опасна близост до въздушни електропроводи. За да се предотвратят тежки злополуки, преди започване на работа операторите трябва да са запознати от своите ръководители с актуален план на всички видове подземни електрически кабели, газопроводи, водопроводи и др, както и да бъдат осигурени безопасните минимални разстояния от въздушните електропроводи, ако има такива. При извършване на ремонтни работи по съществуващи пътища без спиране на пътното движение работниците, техническият персонал и операторите на пътно-строителни машини са изложени на допълнителни рискове от преминаващите МПС. За да се намали рискът от възникване на пътни инциденти, е необходимо предварително да се извърши временна организация на движението чрез преносими пътни знаци, светофари, конуси, ограждения, сигнализационни лампи и др.

Задължения и изисквания за операторите
Операторите трябва да притежават необходимата квалификация и правоспособност за управление и работа с пътно-строителни машини. Те трябва да бъдат инструктирани и обучени и да са запознати с потенциалните рискове, както и с мерките и действията за предотвратяване на трудови злополуки и начините за оказване на долекарска помощ. Операторите са длъжни да се грижат както за своята безопасност, така и за безопасността на околните. Преди първоначално започване на работа операторите трябва да са се запознали с Наръчника за оператора от производителя на машината и с разработените и утвърдени от работодателя правила и инструкции за безопасна работа. След това те трябва да извършват съответните проверки на машината и да прегледат работната строителна площадка за препятствия, дупки, наклони, изкопи, канавки, насипи и др. Операторите трябва да работят само с изправна техника, съоръжения и инструменти, а при неизправност трябва да информират незабавно прекия си ръководител. Също така, те трябва да ползват предоставените им лични предпазни средства и работно облекло, съгласно тяхното предназначение.

Технически проверки и обслужване
Пътно-строителните машини трябва да се експлоатират и обслужват в съответствие с инструкциите на производителя и вътрешните инструкции на съответната фирма. Основните възли и системи, подлежащи на проверки и техническо обслужване са двигателното задвижване, силовото предаване, платформата и стрелите, хидравличната система, работните механизми и съоръжения, ходовата част, електрическата система, системите за управление и др. Задължително е извършването на ежедневни проверки и попълването на съответните чек листи. Най-важните проверки са няколко вида. Една от тях е проверка на защитната конструкция срещу преобръщане и падащи предмети (ROPS/FOPS) за сигурно закрепване и липса на дефекти, които могат да повлияят неблагоприятно на нейната здравина, като вдлъбнатини, корозия, липсващи части, неодобрени модификации и др. Седалката трябва да е оборудвана с предпазен колан, ако машината е с ROPS/FOPS кабина. Предпазният колан се проверява за правилно закопчаване, задействане и откопчаване, както и за липса на разкъсвания, продупчвания, заплитания и др. Друг вид проверки са за нивото на работните флуиди като двигателно и трансмисионно масло, хидравлично масло, гориво и охладителна течност. Обикновено те се извършват при студен двигател. Проверката на нивото на охладителната течност при топъл двигател не се препоръчва поради опасност от изгаряния. Ако все пак тя трябва да се извърши, това трябва да стане много внимателно и с използване на лични предпазни средства. Проверяват се и стълбите и ръкохватките за повреди, които могат да доведат до инцидентни падания, както и всички предпазни устройства и капаци на движещите се части, вкл. на силоотводните валове (PTO) на машините, които са оборудвани с тях. Необходимо е особено внимание и взимане на нужните мерки при поява на необичайни миризми, шумове, пропуски на работни течности и особено „поведение“ на пътно-строителната машина. Проверява се за повредени улътнения на кабината и наличие на отвори в нея, които могат да позволят навлизането на замърсители, например отработили газове. Наличието на пожарогасител и аптечка е задължително. Зареждането на гориво трябва винаги да се извършва на открито при изключен двигател, тъй като то може да се възпламени от статично електричество, искра от запалителната система или от горещите отработили газове.

Трудови злополуки от преобръщане
Най-често срещаните случаи за възникване на тежки трудови злополуки с пътно-строителни машини, вкл. с фатален край, са свързани с прегазване на оператора, който може да падне от седалката на земята при преобръщане на машината настрани или назад. Почти всички от тези злополуки могат да бъдат избегнати, ако се спазват няколко прости правила. Ако пътно-строителната машина има одобрена защитна конструкция при преобръщане и падащи предмети (ROPS/FOPS), операторът винаги трябва да поставя предпазния колан, веднага щом седне на седалката в кабината преди да включи двигателя. Където е възможно, трябва да се избягва движението на машините в близост до пътни канавки, насипи, изкопи и др. Скоростта трябва да се намалява при завиване, при движение по хълмисти терени и по неравни, хлъзгави или кални повърхности. Центърът на тежестта на пътно-строителната машина трябва да бъде възможно най-ниско. Повдигането на центъра на тежестта прави машината по-малко стабилна и вероятността за преобръщане се увеличава. Машините, снабдени с кофа за товаро-разтоварни дейности, трябва да я държат възможно най-ниско. Все пак, когато кофата трябва да се повдигне нависоко, това трябва да се прави за възможно най-кратко време. В случай, че пътно-строителната машина затъне в кал или сняг, трябва да се изтегли с помощта на друга машина като се внимава да не затъне и тя. Трябва да се избягва преминаването по много стръмни участъци. Операторите следва да управляват пътно-строителните машини без да тръгват и спират внезапно и без да правят резки завои.

Падане от пътностроителни машини и прегазване на хора
Операторите, поддържащият технически персонал или външни лица могат да бъдат наранени или убити, ако бъдат прегазени от пътно-строителни машини. Никога не трябва да се позволява превозването на други хора, освен операторите. Операторите не трябва да се разсейват и да използват мобилни телефони, докато управляват машините. Преди започване на монтажни или демонтажни работи, пътно-строителните машини не трябва да се движат. Забранено е скачането върху или от тях. Когато се изкачват стълби, това трябва да става с лице към машината. Шунтирането на нормалното запалване на двигателя на пътно-строителната машина от оператора, когато той не е седнал на седалката и е извън кабината, е друга причина за такива злополуки. Нарушавайки мерките за безопасност, операторът или друго лице, стоящо на земята, може да докосне с отвертка, кабел или друг метален предмет стартерните клеми и по този начин може да запали двигателя. Друг неправилен начин за стартиране е, когато някой натисне бутона за запалване от земята. Всеки начин за шунтиране на запалителната система на машината е изключително опасен. Ако пътно-строителната машина е „на скорост“, тя може да прегази оператора или други лица, намиращи се в непосредствена близост. Това е още по-вероятно, ако машината е оборудвана с хидравличен съединител, и поради повишеното хидравлично налягане потегли внезапно.

Силоотводни валове (PTO) и други движещи се части
Друга често срещана причина за трудови злополуки при работа с пътно-строителни машини е случайният контакт с движещи се части, вкл. със силоотводни валове (PTO). Винаги трябва да се проверява дали силоотводните валове и другите движещи части са правилно обезопасени. Не трябва да се носят бижута, широко и незакопчано облекло и дълга коса, тъй като те могат да бъдат захванати от вала, карданните съединения, ремъците или други въртящи или движещи се устройства, и това да доведе до сериозни увреждания. Всички движещи се части трябва да бъдат чисти и върху тях не трябва да се натрупват замърсявания. Преди извършване на каквито и да е демонтажни работи двигателят трябва да се изключи, да се включи спирачката и да се изчака машината да спре напълно.

Движение на пътностроителни машини по пътища
Задължително е да се спазват правилата за движение по пътищата. Колесните пътно-строителни машини, за които е разрешено придвижване по пътищата на собствен ход, трябва да бъдат съоръжени с изправни светлини, вкл. стоп-светлини и пътепоказатели, както и със звуков и светлинен предупредителен сигнал. Винаги трябва да се спазва необходимата дистанция от движещото се отпред моторно превозно средство, за да може при нужда да се спре безопасно. Скоростта на движение трябва да е съобразена с пътните и климатичните условия. При машините с кормилно управление на четирите колела (4WS) не трябва да се предприема пътуване по пътища без блокиране на превключвателя за кормилно управление в положение 2WS (кормилно управление с две колела). Пътно-строителните машини трябва да се обозначават с опознавателен знак за бавнодвижещи се МПС и е препоръчително да пропускат образувалата се зад тях колона от МПС на обозначените отбивки на пътя. Операторите на тези машини трябва да се движат с повишено внимание в завои и когато наближават кръстовища. За да се избегнат преобръщания, машините не трябва да се движат по опасни пътни банкети с недостатъчна товароустойчивост, както и в близост до канавки или насипи. Особено внимание следва да се обърне и на факта, че много пътнотранспортни произшествия могат да възникнат поради това, че водачите на пътно-строителни машини могат да не забележат, именно поради липсата на видимост, присъствието на други участници в движението в непосредствена близост до тях.

Верижните машини и тези с големи размери и тегло, се превозват в ремаркета или върху специални платформи, теглени от камиони-влекачи, и отговарящи на изискванията за превоз на извънгабаритни товари.

Опасност от въглероден оксид
Движението на пътно-строителни машини трябва да се извършва много внимателно на места, където концентрацията на отработените газове, вкл. въглероден оксид (CO), може да достигне до опасни стойности. Ако машината е с кабина, отработените газове не трябва да проникват в нея. Никога не трябва да се извършват модификации или промени в системата за отработените газове, филтрите или уплътненията на кабината. Важно е да се знае, че филтърът на кабината не защитава срещу въглероден оксид.