ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 5, 2015

Целта на TICKEY е да пренесе градския транспорт в 21-и век

Разговор с Димитър Димитров, управител на TICKEY, приложение за мобилни билети за градски транспорт

Целта на TICKEY е да пренесе градския транспорт в 21-и век

Г-н Димитров, в началото бихте ли представили платформата за използване на мобилни билети? Как се зароди идеята?
В големия град най-бързият и лесен начин да стигнеш от точка А до точка Б е да използваш градски транспорт. Като почти всеки човек в София и аз ежедневно използвам градски транспорт, и постоянно се сблъсквам с проблеми като повредени вендинг машини, изнервени хора, чакащи на опашки, или понякога просто не нося пари в брой. Именно за това се запитах дали няма по-лесен и удобен начин да направим пътуването в градския транспорт по-приятно. Как точно могат да се избегнат всички чакания по опашки или липса на пари в брой, как могат да се улеснят милионите хора, които всеки ден ползват градски транспорт, как да пренесем градския транспорт в 21-и век. В динамичния свят на технологиите, в който живеем, вече всеки от нас е свикнал да използва телефона си за почти всичко – комуникация, бизнес, плащания. Тогава защо да не използваме телефона си за да пътуваме в градския транспорт, да избегнем нареждането по опашки за хартиени билети, а просто с един клик да влезем бързо и лесно в автобуса или метрото. Вдъхнових се да променя облика на пътуването в градския транспорт, намерих съмишленици и в рамките на събитието StartUp Weekend Sofia Mobile 2014 г., за 54 часа създадохме първоначалната версия на TICKEY. Там спечелихме трето място и покана за участие в пре-акселераторската програма Start it Smart, а през декември 2014 г. спечелихме финансиране от фонда за рискови инвестиции Eleven, в размер на 25 000 евро. Всеки един момент от създаването на компанията TICKEY, която в момента наброява 9 човека, специалисти в различни области, екипът има за цел да улесни потребителя и да направи пътуването му удобно и приятно.

Бихте ли казали малко повече за това как функционира TICKEY и къде намира приложение системата?
TICKEY е приложимо решение за всякакъв вид транспорт – автобуси, трамваи, тролеи, метро. Както демонстрирахме на събитието Demo Day в края на април, на което всички стартиращи компании, финансирани от Eleven, правят презентация, TICKEY е цялостно решение за градската мрежа и е напълно готово за внедряване, дори и в метрото. Приложението работи изключително лесно и просто, така че да бъде в полза на потребителя и да му спестява време и пари. Когато пътникът се качи в даденото превозно средство, смартфонът му бива засичан от сензор за близост, който изпраща известие, с коeто пита потребителя дали иска да закупи билет с TICKEY. С един клик пътникът има билет на смартфона си и няма нужда да купува хартиен такъв или да го валидира. Това, което различава TICKEY от подобни мобилни решения, е самата технология на функциониране – използването на сензори за близост /iBeacons/, Bluetooth и мобилен интернет. Технологията дава възможност за анализ на пътникопотока, данни за трафика на превозните средства и изготвяне на гъвкаво ценообразуване на база дистанцията, времетраене на пътуването и профила на потребителя.

Какви са ползите, както за пътници, така и за общините, от внедряване на подобна билетна система?
Мисля, че когато продуктът ти е достатъчно добър и полезен, за потребителя е изключително лесно да види и усети предимствата му. С TICKEY пътникът спестява време от чакане на опашки, спестява си нуждата от точни или дребни пари и като цяло елиминира нуждата от пари в брой. С помощта на системата за гъвкаво ценообразуване потребителят спестява пари и време от чакане на опашки за зареждане на карта. TICKEY използва ценообразуване, което не позволява никой пътник да плати повече отколкото би платил ако има карта за градски транспорт. В системата са заложени дори специалните случаи като цените за студенти, пенсионери и т.н. Освен това, приложението дава възможност на потребителите да планират своето пътуване и да изберат оптималния начин за придвижване в градската среда. TICKEY предоставя и редица ползи за общините, които го използват – оптимизиране на оперативните разходи в сферата на градския транспорт, широка гама от бази данни, даващи информация за пътникопотока и трафика, персонализирани профили на потребителите на градския транспорт, обратна връзка от пътниците. Разходите на общинските институции и транспортните компании за интегрирането на системата на TICKEY са сведени до нула, защото нашият бизнес модел се основава на това ние да бъдем виртуален павилион за билети, а не да продаваме софтуерно решение. Освен всичко TICKEY носи изключителни позитиви и за околната среда. Например за производството на 1 милион билети, почти колкото са и пътуванията на ден в София, ежедневно се изсичат средно по 4 дървета. Със заместването на хартиените билетчета с мобилни, всеки от нас би спомогнал за опазването на световната флора. Друг проблем, за чието решаване можем да спомогнем, са въглеродните емисии. При използването на градски транспорт се отделят 2.5 пъти по-малко въглеродни емисии на човек, отколкото когато той използва личния си автомобил. Една от целите на TICKEY е именно да направи градския транспорт по-предпочитан и по този начин да се включи активно в борбата с вредните емисии. Всички ползи взети заедно биха спомогнали оптимизирането на транспортната система от една страна и предпочитането на градски транспорт от пътниците от друга. Използването на подобна иновативна билетна система, каквато е TICKEY, би поставило всеки български град редом до градове като Виена, Лондон, Берлин.

Бихте ли споделили кога очаквате да стартира проектът, и къде виждате възможност за най-благоприятно развитие?
Благоприятни възможности за интегрирането на TICKEY съществуват абсолютно във всяка транспортна система, във всеки град в света, тъй като приложението е направено така, че да работи с цялата гама превозни средства на градския транспорт. За наша голяма радост пилотните ни проекти ще стартират именно в два български града и то съвсем скоро. Градовете са двата най-иновативни в България - Бургас и София. Първоначално в Бургас с TICKEY ще могат да се возят пътниците на линия 211, а в София тези на 94 и 280, а след това и във всички останали линии. Щастливи сме, че можем да придадем нов, технологично иновативен облик на публичния транспорт в България. Активни преговори за интеграция водим и с Milton Keynes, UK, където заедно с British Telecom ще работим по програмата MK:Smart. Активен интерес към TICKEY проявяват и много европейски и световни центрове – Стокхолм, Барселона, Истанбул, Сингапур, Страсбург. Приложението е стандартизирано и ще може да се използва по един и същи начин както в София, така и в Сингапур. Това е нашата идея за единна и лесна за употреба система за пътуване в градския транспорт по целия свят, така че за пътниците остава само да се наслаждават на пътуването.