ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 5, 2015

Предлагаме не само отделни продукти, а цялостни решения

Разговор с инж. Георги Сороков, Управител на Сороков Инструментс

Предлагаме не само отделни продукти, а цялостни решения

Инж. Сороков, в началото на нашия разговор бихте ли представили фирмата на читателите на Списание ИНФРАБИЛД и дейността Ви, предлаганите от Вас услуги и решения?
Сороков Инструментс е българска компания, специализирана в областта на промишлената автоматика, конструирането на системи за управление, както и тяхната интеграция в управлението на машини и производствени линии.

Сороков Инструментс е представител на Panasonic Electric Works осигурявайки доставки на електронно промишлено оборудване и технически средства за автоматизация от най-висок клас. Сороков Инструментс е сред учредителите на Индустриален Клъстер Подземна Инфраструктура, който работи за развитието на иновативни и създаването на нови технологии, свързани със сектор инфраструктура.

Създадена през 1991 натрупвайки добър опит компанията се разширява и разгръща потенциала си и днес нашият екип има възможностите да конструира, произвежда и внедрява системи за управление, предназначени за почти всички области на производството. Последните ни проекти, са фокусирани във ВиК сектора – помпени и пречиствателни станции обхващайки целия процес от проектиране, доставка на елементите, изработка и внедряване на АСУ.

Бихте ли представили по-подробно предлагана от Вас система? Разкажете за приложението, начина на работа и ползите от внедряването й.
Системата MAVERICK TC2, разработка на Сороков Инструментс, е SCADA базирана и предлага всички предимства на този тип софтуерни платформи. Системата за мониторинг, контрол, управление и събиране на данни е проектирана специално за водоснабдителните дружества. Тя осигурява постоянна връзка с помпени станции, водоеми, отделни отдалечени участъци или измервателно оборудване, като събира и систематизира информацията от многобройни точки в една цялостна централизирана система, даваща възможност за вземане на бързи и адекватни решения на база на реалните условия в отделните точки.

Обекти могат да бъдат отделните помпени станции с прилежащото оборудване, водоеми, трасета, измервателни шахти с монтирани в тях разходомери, термометри и сензори за налягане, захранващи трансформатори, метео-станции, охранителни системи и системи за контрол на достъпа.

Наблюдават и се отчитат различни основни параметри: налягане, температура, разход (обемен и масов), наличие на теч, както и неговото предсказване на база на специализиран алгоритъм, наличие на поток и ниво. Също така и моментна консумирана мощност на всяка помпа и/или друг вид ел. консуматори, електрически параметри на захранващата мрежа (средно и ниско напрежение), възможност за включване на разходомери с цел търговско мерене и подаване на информацията от тях към специализирани касови системи за извършване на съответните плащания, метеорологични условия както и охрана на отдалечени обекти.
Връзката между диспечерския пункт и обектите се осъществява през Пакетна радио връзка с общо предназначение (GPRS), като се изгражда Специализирана комуникационна система, която гарантира нейната сигурност и устойчивост. Логическите контролери, уеб сървърите, радио модемите, използвани при изграждането на системите, са производство на фирма Panasonic.

Какви са очакванията Ви за развитие на фирмата в близък план? Върху какво ще поставите акцент, в работата си с оглед на състоянието на пазара?
Очакваме, че ВИК-секторът ще продължава да се модернизира и развива и бихме искали Сороков Инструментс да даде своя принос за това. Основният ни акцент е да успеем да отговорим максимално на нуждите на клиента. Стремим се да удовлетворим пазара във всеки един аспект - внимание и персонално отношение, качество на предлагания продукт и, разбира се, гъвкава ценова политика. Вярваме, че добрата ни репутация и натрупаният опит ще допринесе за изграждането на качествени системи за управление.