ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 6, 2015

Предстоящи проекти в централната част на столицата

Предстоящи проекти в централната част на столицата

Предстои реализацията на няколко нови обекта, с които централната част на София ще се превърне в туристическа атракция. За последните пет години Столична община е инвестирала 8 млн. лева за разкриване и показване на културно-историческото наследство. Новите обекти, които Столична община разработва, са Западна порта на античната крепост Сердика, пл. "Света Неделя", както и са неолитното селище в район "Слатина", където има много интересни находки.

Западната порта на античната крепост Сердика, която се намира до католическата църква "Св. Йосиф", ще бъде реставрирана и консервирана, като ще се използва за малки концерти. Този проект е с финансиране от т.нар. Норвежка програма. Неолитното селище в квартал "Слатина" също ще се превърне в една от туристическите атракции на столицата. Очаква се следващата година да бъде одобрен проект за разкриване и консервация на античните руини и облагородяване на мястото. В момента се изготвя подробен устройствен план на района. Министерството на културата довършва и проекта за Ларгото.

Над 50 хил. туристи са посетили музея под базиликата "Света София". Половин милион гости са регистрирани в столицата от началото на годината до края на месец юни. Около 300 хиляди са чуждестранните туристи, а близо 200 хиляди са българските, като най-голям е броят им през месец юни.

В сравнение със същия период за миналата година е отбелязан ръст с близо 6%. През последните няколко години усилията ни бяха насочени в сферата на изграждане на инфраструктура и градската среда за разкриване и експониране на културно-историческото наследство, допълни кметът Фандъкова.

През август в Градската градина бе открита "Инфо точка читАлнЯта", в която е разкрит и туристически информационен център, който е посетен от над 10 000 души до този момент. Предвижда се откриване на туристически център и в подлеза при хотел Балкан.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини