ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 6, 2015

Регионални системи за управление на отпадъци, въведени в експлоатация

Регионални системи за управление на отпадъци, въведени в експлоатация

Законът за управление на отпадъците с чл. 52 въвежда изискване общините да разработват и изпълняват програма за управление на отпадъците за територията на съответната община за период, който следва да съвпада с периода на действие на Националния план за управление на отпадъците. В материала ще направим обзор на някои от новооткритите депа за отпадъци в българските общини.

Добрич
Беше открито депото за отпадъци край с. Стожер. Условно депото се разделя на две функционални зони: Клетка за депониране на отпадъци и Приемна зона. Площта на клетката е 30 030m2, а обемът й е 240 000m3. В Приемната зона на депото са разположени следните обекти: административно-битова сграда с лаборатории; съоръжение за рециклиране на материали – основната производствена сграда, където отпадъците ще се разтоварват, сортират и балират; площадка за компостиране с площ 5 250m2; склад за временно съхранение на опасни отпадъци; водоем с обем 540m3 към водоснабдителна мрежа, който обединява битовите и противопожарни нужди за площадката; гаражи с автомивка и ремонтно-механична работилница.

В Съоръжението за рециклиране на материали се разтоварват отпадъците, сортират се и се рециклират. Състои се от основно хале, навес и разтоварна рампа с навес. В основното хале е обособена зона за приемане на отпадъците, оградена с 3 метрови бетонови стени. В северната част на халето са изградени сортировъчни кабини. Работните места са на второ ниво над кабините, където преминава транспортната лента. Помещението на второ ниво е от метална конструкция и сандвич панели, отопляемо.

Габрово
На 23 юли се състоя официалната церемония по откриване на Регионалното депо за отпадъци. Проектът за новата регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово стартира през далечната вече 2012 г., когато на 13 юли бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП Околна среда с бенефициент – Община Габрово и партньор – Община Трявна. Общата стойност на проекта е над 26 милиона лева, а частта на самоучастие на двете общини е на стойност близо милион и триста хиляди лева и период на изпълнение 38 месеца. В новата регионална система присъстват три основни направления. На първо място това е инсталация за сортиране на рециклируеми отпадъци. Тя е изградена от фирма Екобулсорт изцяло за нуждите на общините Габрово и Трявна. В процеса на сепариране се отделят за рециклиране и оползотворяване три фракции. Инертна фракция - алтернатива на земни маси за запръстяване. Рециклируеми материали – PET (четири вида по цвят), хартия (А2 и А4), полиетилен – LDPE и HDPE, PP, черни и цветни метали, гуми (13 компонента), RDF за термично оползотворяване. На второ място е изградена площадка за открито /аеробно/ компостиране на зелени маси и хранителни отпадъци от биологичен произход. Закупени по проекта са и необходимите машини, които осигуряват надеждната преработка на суровината – модули за смилане, пресяване, хомогенизиране, аериране и овлажняване.

На трето по значимост място, макар и най-голямо от строителна гледна точка, е клетката за депониране и обезвреждане на отпадъци. Тя е изградена съгласно всички нормативни изисквания, включва множество хидроизолационни екрани, газ-дренажни и филтрационни слоеве, целящи пълна превенция на почвените слоеве и подпочвени води от евентуално проникване на нежелани замърсители. Инсталацията за изгаряне на биогаз със закрито горене осигурява надеждното улавяне и последващо изгаряне на метана – продукт на биологичното гниене на отпадъците, при условия гарантиращи, че в атмосферния въздух няма да попаднат никакви замърсители.

Видин
Завърши изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци във Видин. Депото е изградено на площ от 22 хектара в местност край Видин. То има капацитет 516 000 т отпадъци, който трябва да се запълни за 20 години. Сметището е изградено според изискванията на ЕС и на националното законодателство. С него ще се ликвидират замърсяванията от сметищата в общините на областта, тъй като всички ще извозват боклука си на новото депо. Сметището е изградено от обединението Депо Видин, а строителният надзор е поверен на фирма Рутекс. Фининсирането е осигурено от европейски екологичен фонд чрез оперативната програма „Околна среда”. Новото регионално депо край Видин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, на него са изградени площадки за компостиране и за преработка на строителни отпадъци. Нерегламентираните сметища в региона ще бъдат премахнати с пускането му в експлоатация и вече няма да се плащат такси на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, уточниха от ръководството на Община Видин.

Регионалната система за управление на битовите отпадъци във Видин има издаден акт 16 и до дни предстои въвеждането й в експлоатация. Това съобщи зам.кметът на община Видин Добромир Милов. До няколко дни се очаква да бъде издадено и удостоверение за въвеждане в експлоатация, с което област Видин ще разполага със съвременна система за обработване и складиране на отпадъците според изискванията на Европейския съюз. Персоналът, който ще работи в общинското предприятие за управление на депото, вече се назначава, пише БТА.

Площадката на новото депо покрива площ от над 22 хектара с общ капацитет 516 000 тона, разпределен в две клетки, с 20 години ефективен експлоатационен живот. Проектът "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин" се реализира чрез договор с Министерството на околната среда и водите за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Бенефициент е Община Видин, а партньори - всички останали общини от областта.

Министър Ивелина Василева определи Регионално депо – Видин като поредна стъпка в постигането на амбициозните цели за изграждането на така необходимата инфраструктура за третиране на отпадъците, която България изпълнява в съответствие с ангажиментите си към европейското екологично законодателство. „Това, което беше постигнато е безспорен успех за екипа, който изпълнява проекта – да приключи поетия ангажимент в необходимия срок и да изгради съоръжение, което обслужва 11 общини. Това е пример за добро партньорство” – каза тя. Екоминистърът подчерта, че новото съоръжение осигурява компостиране на биоразградимите отпадъци, депониране по екологосъобразен начин, третиране на строителните отпадъци и спазване на ангажимента за закриване на така наречените стари сметища на територията на общините.

Хасково
Новият център за третиране на неопасни отпадъци е изграден в землището на село Гарваново. Изпълнението на строително-монтажните работи на площадката е приключило на 22 юни с подписването на констативен акт за установяване годността на строежа. Издадено е и разрешение на ДНСК за ползване на строежа.

Новата регионална система за управление на отпадъците бе въведена в експлоатация на 14 септември. Целта е да постигне висока степен на опазване на околната среда в съответствие с директивите на ЕС и българското законодателство в областта на отпадъците, като се установи функционираща и екологосъобразна система за управление на отпадъците за общините Хасково, Димитровград и Минерални Бани.

До края на октомври ще бъде официално открита Регионалната система за управление на отпадъците, която ще обслужва общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена и Златарица. Строителството на внушителното съоръжение е готово на 90%, като в момента се доставят и монтират съоръженията за модерната инсталация, с която ще се преработва отпадъкът и ще бъде превръщан в тор, ел енергия и суровина за промишлеността.

София
Приключи изпълнението на строително-монтажните работи и доставката и монтажа на оборудването на завода за механично-биологично третиране на отпадъците в София. Строителството на завода е прието и обектът получи Акт образец 15, съгласно Закона за устройство на територията, съобщиха от Столична община.

Завършено е строителството на сградите, проведени са единични изпитания на съоръженията, изградена е площадковата инженерна инфраструктура.

Заводът за механично-биологично третиране /МБТ/ на отпадъци, с производство на RDF - гориво на площадка "Садината" се изпълнява по проект "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г."

Бенефициент по проекта е Столичната община, като общата му стойност е 345 997 368,34 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е 291 537 381,06 лева.

Основните съоръжения на територията на завода са приемна сграда; сграда за механично сепариране; за биологично сушене; за получаване на компост; за производство на РДФ-гориво.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини