ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 6, 2015

Компанията се утвърди като един от най-добрите доставчици на добавки за асфалт в България

Разговор с г-н Боян Тодоров, Управител на Бета Проинвест

Компанията се утвърди като един от най-добрите доставчици на добавки за асфалт в България

Г-н Тодоров, какви нови добавки за асфалт предлага Бета Проинвест?
Няколко са новите продукти, които предлагаме на пътностроителните фирми. На първо място са полимерите SBS за производство на полимер-модифицирани битуми. Предлаганият от нас SBS KIBITON е подходящ за двата класа полимер-битум съгласно спецификацията на АПИ. След първите доставки за България, вече изнасяме този продукт и в Гърция. На второ място са емулгаторите за производство на битумни емулсии. Новата серия STARACID са с изключително висока ефективност, работят с много ниски концентрации и са с изключително конкурентни цени. На трето място, обогатихме гамата на целулозните фибри за сплит-мастик. Наред с доказаните гранули INNOCELL, вече предлагаме битумизирани фибри и фибри в комбинация с модификатори за битум.

Новости има и в областта на рециклирането на фрезования асфалт. Така например, RECICLA позволява студено рециклиране на фрезования асфалт, включително и на полеви условия, без наличието на асфалтова база и специализирани машини. Това дава възможност в отдалечени райони студеният асфалт за ремонт на дупки да се произвежда и полага на място. SILVEROAD е друга добавка, която регенерира стария битум във фрезования асфалт възстановява неговата еластичност твърдост. Това позволява влагането на 40-50 % фрезован асфалт в горещите асфалтови смеси.

В областта на ниско-температурните добавки вече предлагаме и EVOTHERM, която е ненадмината като параметри и позволява уплътняване на асфалта при температура дори под 100 градуса.

Освен новите добавки, кои са най-продаваните продукти?
Едни от най-доставяните продукти са целулозните фибри INNOCELL за сплит-мастик асфалт. Само за лотовете на Струма и Марица доставихме близо триста тона в рамките на няколко седмици. Силиконовите адхезионни добавки STARDOPE се наложиха като най-предпочитани за подобряване на сцеплението между битума и асфалтовите фракции. Те не изискват дозираща система, могат да се дозират директно в цистерната за битум и са единствените, които имат гарантирана термоустойчивост от 30 дни при висока температура на съхранение. Друг пример за успешен продукт е полимер-оцветителят за червен асфалт COLORFALT. Над 10 проекта за велоалеи и пешеходни зони вече са реализирани в различни градове на страната, а други са в процес на реализация. BIT-AMID се доказа като един от най-добрите модификатори за битум против коловози, а синтетичните добавки за студен асфалт STAROIL съчетават техническите предимства с икономическата ефективност.

На кое направление от дейността сте се фокусирали към момента?
Стремим се да правим едновременно две неща: да предвиждаме бъдещето и да усъвършенстваме настоящето. Фокусът ни е насочен към новите тенденции в бранша, за да можем да следваме проактивен подход при планиране на дейността си. Нашите доставчици разполагат с изключително модерни научно-изследователски центрове и са световни лидери в своите области. В резултат на това наистина предлагаме най-добрите добавки в областта на битумите и асфалтите.

От друга страна, изградихме такава организация на снабдяване и логистика, която ни позволява да бъдем изключително бързи в реализирането на доставките си.

Но може би по-важно от всичко това е фактът, че българските пътностроителни фирми са нашите истински партньори. С тях заедно изграждаме пътищата на България. Нашата коректност, отговорност и професионализъм допринесоха за създаването на доверие към като компания, на която винаги може да се разчита. В резултат на това се утвърдихме като еднин от най-добрите доставчици на добавки за асфалт в България.