ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 6, 2015

Изработваме разнообразен спектър изделия от стъклопласт

Разговор с г-н Мартин Ганев, Председател на Управителния съвет на Пасат България

Изработваме разнообразен спектър изделия от стъклопласт

Г-н Ганев, представете с няколко изречения фирмата и дейността Ви на пазара.
Пасат България изработва широк спектър изделия от стъклопласт. Почти всеки oт читателите ви е виждал наши изделия в България, но наши клиенти са и компании от Норвегия, Холандия, Израел и Германия. С наша стъклопластова шейна има спечелен олимпийски медал в Нагано. С наши катамарани многократно е пресичан Атлантика.

Експертите на Пасат България имат повече от 30 години опит в производството на разнообразни продукти от стъклопласт, проектирани за промишлеността, обществени проекти и др. Преди години са произвеждали 24-метрови стъклопластови кораби – миночистачи. Такова сложно изделие не може да се направи от аматьори.

Мисля, че сме едни най-добрите в България в занаята ни.

Бихте ли казали малко повече за продуктовите Ви гами? Какво е отличително за предлаганите от Вас продукти?
Стъклопластът е изключително интересен материал – здрав, не корозира, стои красиво, дълговечен – на година губи едва около 1% от здравината си. За съжаление не е от най-познатите материали в България и поради това не е широко използван въпреки широката му функционалност.

Поради интересните свойства на стъклопласта продуктите ни са изключително разнообразни - водни пързалки -монтирани в България, Русия, Украйна, Гърция, Египет, Македония, шейни за Норвегия, капаци от полимер-бетон, шахти, контейнери за разделно събиране на отпадък, лодки и катамарани, пречиствателни станции, детски пързалки, основи за фотоволтаични инсталации, корпуси за зарядни станции за електромобили, сложни индустриални елементи, резервоари за радиоактивни отпадъци и др.

Много често клиентът ни идва само със сурова идея и получава финален и завършен собствен продукт.

Поради интересните свойства на стъклопласта продуктите ни са изключително разнообразни – водни пързалки.

Бихте ли се спряли на някои полезни продукти за градската среда, които сте реализирали?
В цялата страна има хиляди наши контейнери за разделно събиране на отпадъците, които с годините се доказаха като най-здравия и практичен контейнер.

Напоследък значителен интерес предизвикват готовите ни инфраструктурни шахти и капаци, които спестяват време и средства на фирмите, изграждащи инфраструктура. На практика тези шахти заместват отнемащото значително време и усилие докарване на материали за зидане на подземна шахта, спестява се технологичното време за построяването й и пр. Произведените от нас шахти просто се поставят в изкопаната дупка, нивелирате се, слагате капака и сте готови.

Не на последно място са водните пързалки, които произвеждаме и които са класически хит сред туристите. В съвременната конкурентна среда все повече хотелиери се стараят да предоставят на гостите си различни и интересни развлечения. В този смисъл водните пързалки са определено особено търсени. Те могат да бъдат поместени върху неголямо пространство, забавляват деца и възрастни и могат да се ползват и в лошо време.

Какви са очакванията Ви за бъдещото развитие на фирмата? Имате ли конкретни планове или насоки на бъдеща работа?
В процес сме на реализация на интересни разработки – дизайнерски осветителни тела за Италия, нови гами водни пързалки, елементи за електромобили. Има някои любопитни проекти за басейни – особено на покриви на сгради, където е важно да се гарантира липсата на течове. Разбира се – понякога подобни нови изделия могат да останат само като прототип в изложбената зала на някоя фирма, но често пъти намират своя дълъг и успешен живот в служба на обществото и града.