ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 7, 2015

Завърши изграждането на участъка Дупница - Благоевград от автомагистрала Струма

Завърши изграждането на участъка Дупница - Благоевград от автомагистрала Струма

За движение са открити над 37 км от автомагистрала Струма в участъка Дупница – Благоевград. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма Агенция Пътна инфраструктура завърши изграждането на общо 69 км от АМ Струма в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/. Новия магистрален участък откриха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, и председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров.

Лот 2 е най-дългият и най-сложният участък от построените досега от АМ „Струма“. Изградени са 42 големи съоръжения - 7 виадукта, 15 моста, 6 надлеза и 14 подлеза. Това е първият пътен обект на инженеринг, включващ проектиране и строителство. Изпълнител на лот 2 Дупница – Благоевград от км 322+000 до км 359+483.52 е Консорциум Струма-Лот 2, в който са: Импреза, Италия, ГБС Инфраструктурно строителство, България и Пътстрой – 92, България. Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от дззд Обединение Струма-ПП, в което са: Пътинвестинженеринг и Пътпроект – гр. София. Договорът им е за 2 949 843 лв. с ДДС. Отсечката е на територията на областите Кюстендил и Благоевград и връзката с републиканската пътна мрежа в региона ще се осъществява чрез 4 пътни възела: п. в. Дупница-юг, който осигурява връзката с път II-62 Кюстендил – Дупница и достъпа на жителите на община Дупница, Кюстендил и Бобов дол до автомагистралата; п. в. Бобошево - връзка с път III-104 Бобошево – Четирци; п. в. Кочериново – с път I-1 Дупница – Благоевград. Осигурява директната връзка с път III-107 за Рилския манастир и е връзка за жителите на общините Кочериново и Рила до трасето на АМ Струма; п. в. Благоевград – връзка с път III-106 Благоевград – ГКПП Станке Лисичково и на жителите от община Благоевград с магистралата.

Изградени са и два тунела с по две тръби всяка. Те са при кв. Левски на гр. Кочериново и при с. Блатино. Друго голямо съоръжение е мостът над река Струма, който е 950 метра. При строителството на лот 2 АПИ предприе мерки за запазване на откритото от археолозите край село Мурсалево уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. С изграждането на специална подпорна стена се гарантира съхраняването и експонирането на 3 270 кв. м от площта на древното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Инвестицията в подпорната стена е близо 7 млн. лв. За проучване на регистрираните археологически обекти по време на строителните работи държавата осигури над 4,2 млн. лв.

Общата дължина на автомагистрала Струма - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор Ориент/Източно Средиземноморие, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини