ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 7, 2015

Откриха завода за третиране на отпадъци в София

Откриха завода за третиране на отпадъци в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева прерязаха лентата на завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна, район Кремиковци. Инвестицията е на обща стойност близо 346 млн.лв.

„Този проект е уникален, защото е най-големият, изпълнен успешно и в срок по Оперативна програма „Околна среда”, каза при откриването министър Василева. Близо милион и половина жители ще се възползват от това модерно инженерно съоръжение, добави тя.

Реализацията на проекта свежда до минимум био разградимите отпадъци, които се съхраняват в депото. То ще приема отпадъци от процеса по механично-биологично третиране, с което ще се постигне намаляване на твърдите битови отпадъци, които се депонират с приблизително 70%, спрямо периода преди изграждането на система за управление на отпадъците.

Реализацията на проекта е разделена в две фази. В първата фаза се изграждат депо за неопасни отпадъци за депониране на стабилизирани био отпадъци и остатъците от завода за МБТ (с общ капацитет от 2,825,000м3 и застроена площ от приблизително 14 хa) и инсталации за третиране на разделно събрани био отпадъци и за третиране на зелени отпадъци. Капацитетът на инсталацията за третиране на био отпадъци е 20 000 т/г., а на тази за зелени отпадъци – 24 000 т/г.

Втората фаза включва проектиране и строителство на завод за Механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци с производство на RDF. Капацитетът на завода е 410 000 тона/годишно, което съответства на средно дневно количество от 1300 т/ден. Преработката на отпадъците включва приемане и предварително сортиране, механично третиране с цел отделяне на приблизително 40 000 т/г. рециклируеми материали и производство на 180 00 т/г. RDF-гориво и биологично третиране чрез патентован процес на биологично сушене, стабилизиране и производство на висококачествен RDF-гориво и подобен на компост продукт.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини