ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина IX, брой 7, 2015

Робот ще събира отпадъците

Робот ще събира отпадъците

Представете си робот, който тихо и дискретно влиза във вашия квартал, събира контейнерите за отпадъци и ги отнася до камиона за смет – без да събужда спящите семейства и без да се налага вдигането на тежки предмети от човека. Това е и предназначението на ROAR (от англ. -„рев“) – проект, чиято цел е разработването на машина, която с помощта на инструкции от операционната система на камиона, може сама да достигне до контейнерите за смет, да ги повдигне и пренесе до сметосъбиращите камиони и да ги разтовари. Всичко това се случва под контрола на водача на камиона, като по този начин може да се избегне и вдигането на тежки предмети от хора.

ROAR e съвместен проект на Volvo Group, Технологичен университет Чалмърс (Гьотеборг, Швеция), университет Малардален (Швеция), Penn State University (Съединените щати) и компанията за рециклиране на отпадъци Renova. Целта му е да покаже как в най-близко бъдеще умните машини могат да бъдат използвани за широк спектър от дейности в помощ на обществото, а събирането на отпадъците е само един от примерите.

"Ние предвиждаме бъдеще с все повече автоматизация и този проект ни дава възможност да развихрим въображението си днес и да предложим нови транспортни решения утре", казва Пер-Лаге Гьотвал, ръководител на проекта за Volvo Group.

Трите университета, които ще работят по проекта, са част от Volvo Group's Academic Partner Program - мрежа от дванадесет академични партньори, с които Volvo си сътрудничи по посока изследователска дейност.

Студентите от университет Малардален ще работят по създаването на самия робот.

"Вълнуващо е, когато се появи възможност за съчетаването на авангардна научноизследователска дейност и обучението ни по роботика“, казва Микаел Екстрьом, ръководител на проекта за университет Малардален. "Голяма част от студентите ни ще работят по този проект, а това е една огромна възможност за тях да научат много както за технологиите, така и за работата в екип в реален индустриален контекст“, допълва той.

Изработването на операционната система е поверено в ръцете на студентите от шведския технологичен университет Чалмърс.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини