ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 1, 2016

Проекти на АПИ за внедряването на съвременни системи за управление на трафика

Проекти на АПИ за внедряването на съвременни системи за управление на трафика

През изминалата година Агенция „Пътна инфраструктура“ изпълни няколко иновативни проекта, които са реализирани с европейско финансиране по ОП „Транспорт“ и „Техническа помощ“. Дълги години у нас трафикът се броеше на ръка. Тези резултати не са много прецизни, а всичко в пътното строителство се гради въз основа на анализ. През 2014 г. агенцията въвежда по ОП „Регионално развитие“ 100 пункта за броене на трафика по пътищата от втори и трети клас. Миналата година по ОП „Транспорт“ и по ОП „Техническа помощ“ е разширила и обединила системата с още 220. Така че към днешна дата вече има 320 автоматични пункта за преброяване на трафика, с които се покриват главните пътища. Това са камери, които отчитат превозното средство, класифицират го дали е лека кола, автобус, камион, отделно проследяват маршрута. Има индуктивни рамки в асфалта, които мерят осовото натоварване на преминаващите. Прави се анализ на натовареността, къде са основните транзитни потоци, къде се генерира трафик.

Освен системата за броене на трафика вече са налични и първите у нас 20 знака с възможност за дистанционно изменение (Variable Message Signs). Те са по направленията на път I-1 Видин – Монтана, път I-1 Мездра – Ботевград, път I-1 Симитли – Струмяни, път I-2 Русе – Разград, път I-5 Русе – Бяла, път I-5 Габрово – Шипка и т. н. Системата осигурява бърза и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, за въведените ограничение, алтернативните маршрути.

Друг иновативен проект, който АПИ е завършила, е интелигентната информационна система – LIMA. Чрез безплатното мобилно приложение всеки шофьор може в реално време да се информира за актуалната пътна информация. Например при интензивен трафик по пътищата и образували се задръствания се дава автоматично информация за това колко време е необходимо за преминаване по конкретентния участък и кои са обходните маршрути. Тази информация е много важна, за да могат хората да си предвидят пътуването. Софтуерният продукт е достъпен за всички телефони с операционна система Android, IOS, Windows Phone както и за персоналните и преносимите компютри на lima.api.bg. От пускането на приложението на 30 септември до края на октомври LIMA е изтеглено от над 63 000 потребители на мобилни телефони. За по-малко от месец са регистрирани 1 200 000 посещения в публичната част на системата като ежедневно страницата се посещава от хиляди потребители в реално време.

В началото на октомври миналата година LIMA бe обявено за приложение на седмицата от няколко технологични издания, като в рамките на официалния Appstore e на първо място в безплатните приложения у нас. Системата е на 100% обърната към гражданите и е част от мерките на Агнеция „Пътна инфраструктура“ за въвеждане на иновации и за подобряване на пътната безопасност.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини