ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Интермодални терминали

Интермодални терминали

През последните години интермодалните превози са приоритет на европейската и националната транспортна политика. Основна цел е до 2020 г. да се създаде мрежа от интермодални терминали на територията на страната ни, като първите ще бъдат разположени в големите градски центрове Пловдив, Русе, София и Варна.

Стремеж при изграждането на тези съоръжения е да се създадат условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт и подобряване на качеството на предоставяните транспортни услуги в България. С изграждането на интермодални терминали ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт, ще бъде намалено времето за транспорт на контейнери, ще бъде постигната по-висока сигурност и безопасност на превозите, както и намаляване на товарния трафик по пътищата. Очаква се и подобряване на екологичната обстановка в страната.

През юни стартираха строителните дейности по интермодалния терминал в Пловдив. Това е първият в България интермодален терминал, който ще бъде изграден с европейско финансиране. Развитието в транспортния и логистичен сектори, което се очаква вследствие включването в експлоатация на интермодален терминал Пловдив например, ще даде сериозен тласък за общото икономическо развитие на регионално и национално ниво. Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация през 2016 година. Предвижда се едновременно със строителството на терминала да се работи и по дейностите, свързани с избора на оператор за неговата експлоатация, с което се цели избраният оператор да достави необходимото оборудване на терминала, което значително ще ускори влизането му в експлоатация.

Към момента Компанията изпълнява и друг проект, свързан с темата - проектът за техническа помощ за изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България-Русе. Вече имаме одобрен идеен проект и внесен за разглеждане ПУП в община Русе. Предстои подготовката на Формуляр за кандидатстване за финансиране на строителството по ОПТТИ и провеждане на отчуждителни процедури. Очаква се строителството на терминала да стартира през 2016 г. Така ще се осигури връзка между речно и морско пристанище, тъй се проектира в момента ИМТ Варна.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини