ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Собствена разработка на фьосталпине за зелени релси

Собствена разработка на фьосталпине за зелени релси

Трамвайните линии на много европейски градове са облицовани с трева, практика, която вероятно започва през 1980 г., за да върне зеленината обратно в градското пространство и в същото време да осигури обитаема зона за множество насекоми и безгръбначни. Тези участъци от „зелен път“ предоставят множество ползи за всяка градска зона, като намаляване на топлината в градската трафик среда на принципа на островния ефект, осигуряват пропусклива повърхност, през която да прониква дъждовната вода, намаляване на замърсяването на градската среда и абсорбиране на шума, генериран от триенето на металните колела и части на трамвая. Естетически зелените трамвайни релси се възприемат значително по-добре в сравнение с бетона или асфалта.

Комбинацията на озеленяване и обществен транспорт не е нова идея. Технологията за екорелсите е проста, като в никакъв случай не е скъпа (около 1 млн. лв. на километър според последни проучвания, проведени на територията на Великобритания) и на практика означава затревяване на нови или съществуващи площи с положени релси.

Tози тип затревяване има и екологични, и естетически ползи за големия град, а опитът на други европейски градове като Барселона, Прага, Франкфурт, Сент Етиен и Страсбург го доказва.

Позитивните ефекти от зелената покривка са много: зелената покривка, която е в близост до автомобилния уличен трафик, абсорбира вредни прахови частици от атмосферата; намалява температурата на почвата и въздуха над тях, действа като естествен дренаж при проливни дъждове; градът придобива по-приветлив и зелен вид; трамвайната линия изглежда по-добре в сравнение със застланата с бетон, асфалт или чакъл; има значително по-ниски разноски по поддръжката в дългосрочен план.

Основните ползи при Зелените релси се концентрират върху намаляване на разходите за целия жизнен цикъл; достъпност за снегопочистване по време на зимния сезон; отводняване на терена; достъпност на превозни средства със специален режим на движение; намаляване на шума и регулиране на вибрацията от контакта между железопътния коловоз и колелото; намаляване на отекващата повърхност.

Зелените релсови материали, които се използват в изграждането на такъв тип трасета се характеризират със шумопоглъщане като варират от Субстрат, Тлъстига и изкуствена трева до кухи елементи, абсорбатори и тревни павета, като през зимата 100% от замърсяването с прах от пътния трафик попада върху листата и тревните площи.

фъосталпине допринася за увеличаване на ефекта на шумопоглъщане и погасяване на вибрации със собствена разработка на конструкции релсов път и има опит в изграждането и монтажа на множество обекти в цяла Европа, където част от трасето се изпълнява като Зелена Линия.

фьосталпине ФАЕ София произвежда и доставя железопътни стрелки за конвенционални и високоскорoстни железници за метро и трамваи, резервни части и материали за железопътно горно и долно строителство, както за експорт, така и за вътрешния пазар.

Основно продукцията е насочена за България, тук са клиентите, за които са предназначени готовите стрелки. Това са НКЖИ, Софийското метро и редица индустриални и железопътни клонове в различни райони на страната. Освен това, част от продукцията е предназначена и за износ. Това са части за стрелки, като износът е насочен към сестрински фирми от групата на фьосталпине ФАЕ. Изнася се продукция за Румъния, Турция, Австрия, Германия, Литва, Латвия, Великобритания, а за сестринската фирма в Саудитска Арабия – освен части, и цели конструкции жп стрелки.

фьосталпине ФАЕ София притежава сертификат клас А от Министерство на икономиката за проекта си за разширение на производството в София. Този сертификат е свързан с намеренията на компанията да разшири производствената база с цел по-нататъшно развитие на релсовия транспорт в България и интегрирането на българските железопътни мрежи в европейските транспортни системи.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини