ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Еко Проект реализира продукцията си в редица инфраструктурни проекти

Еко Проект реализира продукцията си в редица инфраструктурни проекти

През последните няколко години строителният отрасъл е доминиран изцяло от инфраструктурното строителство. То присъства в медиите ежедневно, формира добри или лоши политики. Изграждането на водопроводи, на канализационни системи, пречиствателни станции и депа за твърди битови отпадъци е секторът, в който реализира своята продукция и дейност Еко Проект. Този подотрасъл е с голяма обществена значимост, с екологичен и социален ефект, което налага високи отговорности и изисквания към бизнеса.

Нашата компания заема водеща позиция в страната като производител на напорни полиетиленови тръби и свързващи части, като през изтеклата година постигна значителен ръст на продажбите, разшири предмета на дейност, реализира доставки и услуги на важни инфраструктурни обекти. С наши тръби успешно бе изпълнено дълбоководното заустване в Поморие, най-голямата Пречиствателна станция - Равда, както и напорна канализация във Варна. Произведохме и доставихме полиетиленови тръби и свързващи части за няколко интегрирани водни проекта, ВиК тръбни системи от Еко Проект заработиха успешно в Шумен, Кубрат, Созопол и Черноморец, Раднево, Крумовград, Петрич. Фирмата ни произведе тръбите за Депата за твърди битови отпадъци в Ямбол и Никопол, хвостохранилище Бенковски и Депо за утайки на Аурубис България. Усилените RC тръби за безизкопно и за полагане без пясъчно легло, които първи сертифицирахме, имаха реализация на няколко обекта. Най-интересен от тях по отношение на иновативност бе санирането на стар тръбопровод с голям диаметър в Бургас чрез релайнинг метод с двуслойна тръба с външен слой от полипропилен. Еко Проект произведе повече от 1000 км. тръби за протекция на оптичен кабел, с която бе изпълнена цялата мрежа на Агенция ЕСМИС за широколентов интернет в България.

Повече от единайсет години развиваме производство, инвестираме в оборудване и лаборатория, транспорт и дистрибуция. Няма регион на страната, където да не са монтирани тръби с марката ни ECOpipe. От позицията на натрупания опит и експертиза е необходимо да коментираме проблемите в сектора, решаването на които ще доведе до по-бързо и качествено изпълнение на строителните дейности, до по-добра логистика и контрол.

Важно е още на етапа на изготвяне на предпроектните проучвания и идейни проекти да се прави финансов анализ на технологии и материали, съобразени с конкретните условия на даден район, с бюджета и потребностите на съответната община. От голямо значение е правилната спецификация с минимални ограничения на използваните материали и технологии. Задължително е те да отговарят на БДС и Европейска норма, като всякакви други ограничения усложняват ненужно процеса на работа, вкарват участниците в бюрократични занимания, вместо да се концентрират в строителната дейност.

Нужно е да се реализира най-добре работещата форма - инженеринговото строителство със стриктен надзор и възможност за гъвкави проектантски, строителни и инвеститорски корекции.

Трябва да се отдели особено внимание на иновативните технологии и материали, използването на които ще икономиса ценно време и пари, ще спести на населението много неудобства и екологични проблеми на градската среда - на всички възможни места, където съществуват подходящи стари ВиК мрежи, трябва да се санират чрез безизкопни технологии.

Отговорно трябва да се работи и по темата качество на влаганите строителни материали. Българският знак за качество е полезна инициатива, но резултатите ще бъдат много по-добри, ако освен материалите, допълнителен контрол се извършва и върху целия строителен процес, който е комплекс от различни дейности и участници и неправилното изпълнение само на един елемент се отразява на общите резултати.

Необходим е променен и работещ Закон за обществените поръчки.

Изграждането на националната инфраструктура е важна задача и трябва да бъде решена така, че да осигури по-добър живот на няколко поколения. Можем ли да се справим?

Прелисти броя

още в рубриката

Новини