ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Киров СМО е официалният вносител на TEREX Construction за България

Разговор с г-н Георги Ценев, Продуктов мениджър, Киров СМО

Киров СМО е официалният вносител на TEREX Construction за България

Г-н Ценев, в началото бихте ли споделили малко за работата Ви като продуктов мениджър? Кои са предизвикателствата в работата Ви и с какво Ви обогатява тя?
Като продуктов мениджър на практика отговарям за цялостната дейност на компанията ни, свързана с предлаганата от нас строителна техника – промотирането на машините на пазара, цялостния цикъл по продажба и доставка, следпродажбеното обслужване на техниката. Отговарям също за комуникацията с основните ни доставчици, работата на компанията с ключови клиенти, оптимизирането на продуктовото портфолио, както и за асистирането на търговския ни екип при оферирането на машините към клиенти. Работата на продуктовия мениджър определено е изпълнена с много предизвикателства, основно свързани с покриването на високите очаквания на клиентите, доставчиците, а не на последно място и на колегите от екипа, като сроковете, при които извършваме ежедневните си задължения, винаги са съкратени. Техниката, която предлагаме, включва много и различни по предназначение машини и в рамките на всеки ден се налага бърза пренагласа съобразно конкретните проекти, по които работим, като стремежът ни винаги е да отговорим професионално на потребностите на клиентите и в необходимите срокове. Многото предизвикателства обаче са реални и това, което прави работата ни толкова интересна и динамична. Ежедневно се срещам с много и различни хора, работим по разнообразни проекти, в непрекъснат контакт съм с доставчици, клиенти, колеги – във всяка ситуация се опитвам да откривам добрите и професионални практики и да извличам полезен нов опит.

Да се спрем по-конкретно на някои от последните моменти в дейността Ви. Разкажете за новите партньорства и новите продукти, които вече предлагате на пазара.
През последните месеци в Киров СМО активно работихме по оптимизирането на продуктовото ни портфолио и формирането и въвеждането в изпълнение на стратегията ни за дългосрочно развитие. Стартирахме важни нови партньорства и добавихме към предлаганата техника някои нови продуктови направления. Определено сред най-важните ни нови продукти попада гамата строителни машини на Terex, включваща багер-товарачи, мини- и миди-багери, челни товарачи, колесни багери и вибрационни валяци. Партньорството ни стартира месец ноември 2015 г., като от първите ни контакти с Terex до сключването на договора измина период от близо една година, най-вече поради изключително детайлната due diligence процедура, по която Terex оценява за съответствие с високите си критерии всички компании, кандидатстващи да бъдат официални дилъри на бранда. От своя страна, ние в Киров СМО също направихме задълбочен маркетингов анализ на марката, позициите й нa пазара, възможностите за развитие, мнението на клиенти и т.н. – много важна роля във вземането ни на решение изигра изключително високата оценка за качеството, недеждността и работните характеристики на техниката, които чухме на практика от всеки собственик и ползвател на машини с марка Terex. Друг стратегически важен партньор, с който стартирахме съвместната си работа наскоро, е водещият италиански производител Indeco. От май 2015 г. Киров СМО е ексклузивен дилър на марката за цялата гама хидравлични чукове, с работни тегла от 80кг до внушителните 11 000кг. Новост в продуктово отношение при нас през изминалата година внесе също началото на партньорството ни с китайския гигант XCMG. Основно от марката сме се насочили към тежките челни товарачи и по-конкретно утвърдилите се на европейския пазар с ненадминато съотношение цена/качество модели ZL50G, LW640G и LW800K.

Също така, в момента сме в напреднали етапи на преговори с няколко производителя и очакваме скоро да можем да предложим на клиентите си още по-пълна гама продукти.

В какви проекти участвате? Бихте ли казали на какво финансиране разчитате?
Компанията ни разчита както на собствено финансиране, на база търговската дейност на дружествата в холдинга, така и на външно – успешно работим с повечето водещи в страната банки по обезпечаването на по-мащабните ни проекти и подсигуряването на оперативни средства за дейността ни, а също ефективно си взаимодействаме с лизинговите им дружества относно осигуряването на финансиране на клиентите ни по сделки за доставяна от нас техника.

Стремим се също да ползваме в максимална степен възможностите, които осигуряват различните схеми за грантово финансиране. В тази насока си партнираме с изключително опитни консултанти и съвместно с тях през последните месеци подготвихме пред-проекти и проекти за много наши клиенти по актуалните програми, и най-вече Енергийна ефективност, Развитие на селските региони, Ново работно място и т.н. Възлагаме високи надежди на програмите, но естествено необходимо е да се заредим с нужното търпение, т.к. процесите по реализирането им не са никак кратки.

Предстои най-мащабното световно изложение за строителна техника – bauma 2016. Като партньори на Terex, бихте ли казали повече за участието на компанията на изложението?
Безспорно Bauma e ключово мероприятие в тазгодишния календар на всички водещи производители на строителна техника. Съответно и партньорите ни от Terex планират доста мащабно представяне по време на изложението в Mюнхен и са подготвили за клиентите много приятни изненади и продуктови новости, касаещи гамите машини и от двата завода на Construction дивизията за Европейския пазар – Ковънтри, Великобритания (багер-товарачи и вибрационни валяци) и Крайлшейм, Германия (мини- и миди-багери, колесни багери, челни товарачи).

В рамките на форума Terex Compact Germany ще покаже новата си гама минибагери позиционирани под напълно оправданите рекламни слогани Големите-Малки и XL сила на копаене. Челните товарачи ще бъдат представени от бестселърите на Terex - TL80 и TL120. Централно място на щанда е отредено също за топ-модела TW110 в гамата колесни багери на производителя. Terex UK дивизията ще покаже на изложението утвърдените си модели багер-товарачи TLB890 и TLB990, а също и новия модел TLB830. Що се отнася до гамата уплътнителна техника, експонатът на щанда, към който от Terex очакват традиционно силен интерес, е най-продаваният модел от двубандажните вибрационни валяци - TV1200. На щанда на Terex в Мюнхен през по-голямата част от панаира ще има и търговски представители от Киров СМО. Очакваме ви!

Какви приоритети и цели сте си поставили за тази година? В този ред на мисли, как виждате развитието на пазара в близък план, и, като част от този пазар, фирменото развитие?
Сред основните приоритети на компанията е популяризирането на новите брандове от продуктовата ни гама и бързото извоюване на релевантен пазарен дял, съответстващ както на имиджа на компанията, притежаваща над 25-годишна история на пазара в България, така и на високия ранг на доставчиците ни. Естествено, като основен партньор в дейността ни и като доставчик, формиращ най-съществен дял в портфолиото ни, фокусът в голяма степен е върху машините на Terex. А като най-популярна строителна машина в България, най-често работим по клиентски проекти за багер-товарачи и именно това е продуктът, за който сме уверени че ще наложим бързо и успешно в страната – багер-товарачите на Terex са премиум продукт, притежаващи отлични характеристики и множество предимства спрямо конкурентите си, а Киров от своя страна е компания традиционно силна в доставките на Ютилити техника, с над 650 доставени багер-товарачи в страната, така че съвместният ни проект с Terex определено притежава нужните фундаменти за успешно развитие. Другата висока цел, която сме си поставили за 2016 г., е постигането на значителен ръст в сервизната ни дейност и продажбите на резервни части.

За постигането й естествено разчитаме най-вече на високопрофесионалния си екип – Киров СМО разполага с изключително опитни сервизни специалисти, с много дълъг стаж в бранша, на базата на което компанията ни оправдано се счита от много от клиентите за най-добра от гледна точка на качество на предоставяното следпродажбено обслужване. Стремежът ни е да утвърдим тази си роля на пазара и да развием още по-оптимално дейността си в насоките, в които усещаме предимство пред конкурентите си.

Що се отнася до развитието на пазара на строителна техника – като цяло в страната 2015-та година бе с не лош ръст спрямо предходната 2014-та, и въпреки вече появилите се в сектора опасания и симптоми за предстоящо свиване в търсенето на строителни машини в глобален план, за България очаквам възходящата тенденция да се запази и през настоящата година. Естствено, целта, която си поставя екипът ни относно развитието на бизнеса на компанията, е да следваме възходящия тренд и да постигнем ръст с темпове по-високи от тези на общия пазар.