ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 2, 2016

Хауратон предлага редица екологични решения

Разговор с г-н Красимир Савов, Управител на Хауратон България

Хауратон предлага редица екологични решения

Г-н Савов, бихте ли споделили за някои новости в дейността Ви?
След успешната 2015 г. имаме още по-големи амбиции за текущата. Целта ни е да следваме основните принципи на компанията, а именно: иновативност, немско качество, индивидуален подход към клиента и коректност, да затвърдим водещите си позиции в областта на отводняването на българския пазар.

Нашите клиенти могат да видят продуктите ни в последните 5 софийски метростанции, МОЛ Парадайз и MEGA МОЛ, множество градове с реновирани централни градски части, като напр. Национален Дворец на Културата – София, главната улица на Варна, Бургас и Ямбол, отговорни съоръжения като летище София и военно летище с. Безмер, контейнерният терминал в Бургас, тролейбусното депо в Плевен, множество паркове, стадиони и други проекти, финансирани по европейски програми, а също и от частни инвеститори.

Разкажете за продуктите и решенията, които сте внедрили в Завода за механично-биологично третиране на отпадъци в с. Яна.

За нас този обект беше изпълнен с редица предизвикателства. Предвид изискванията за минимални инвестиционни разходи, от една страна, и високата интензивност на експлоатация от опериращи тежки машини от друга, трябваше внимателно да обмислим възможните варианти за повърхностно отводняване. Те трябваше да осигурят максимална надеждност на отводнителните системи и тяхното правилно функциониране. Вложените продукти са с максималния клас на натоварване, с подобрена хидравлика, увеличен самопочистващ ефект, усилени стени и анкерирани поцинковани кантове: общо над 700 метра от системата FASERFIX®SUPER. В допълнение на местата на пресичане и маневриране на тежкотоварна техника /зона рецепция/ върху отводнителната система беше използван отводнителен улей с дължина 4 метра и дебелина на стените от 20cm - FASERFIX®BIG BL. Успяхме да намерим решение за пречистването на повърхностните води от петролни продукти посредством кало-маслоуловители от серията AQUAFIX SKGL /с допълнително удължен корпус и увеличен пречистващ ефект/.

Споделете за някои продукти и решения с отношение към опазване на околната среда.
ХАУРАТОН е признат производител на съоръжения за пречистване на замърсени води с растителни, животински мазнини или петролни продукти. В тази гама са включени: кало- и масло-уловители, мазнино-задържатели, скорбяло-задържатели, неутрализатори на киселини.

Един от най-новите продукти за пречистване на дъждовни води, който на практика представлява комбинация от улей и сепаратор, приложим за плитки канализации или изцяло липсващи такива, е DRAINFIX®CLEAN - третира дъждовната вода посредством филтриращ субстрат и е с екстремно голям обем на задържане, като пречиства и тежките метали.

Продуктите от серията RECYFIX® са изработени от 100% рециклиран полиетилен, а тези от FASERFIX® по същността си са екологично чист продукт, предвид състава им - фазер-бетон, който може и да се рециклира.

ХАУРАТОН има решение и за овладяването на наводненията, причинени от поройни дъждове, които обществената канализация не може да поеме поради презастрояването. Системи, които задържат временно водата на мястото на валежа и позволяват постепенната й инфилтрация и връщане в естествения кръговрат, са продуктите от сериите DRAINFIX®BLOCK и DRAINFIX®TWIN.

Бихте ли казали какво Ви предстои в близък план?
От началото на тази година вече са на пазара продуктите от серията RECYFIX®MONOTEC – монолитна отводнителна система с увеличен хидравличен капацитет. Следвайки най-новите тенденции, и целта на ХАУРАТОН да бъде в услуга на партньорите си, предстои разпространението на софтуер с приложение за мобилни телефони. Оптимисти сме за предстоящата година, работим в сътрудничество с основните строителни компании на българския пазар и множество архитектурни бюра и проектанти.