ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 4, 2016

Предлагаме електромобили от клас, отговарящ на нашите пазарни условия

Разговор с Емил Ковачев, Управител на Телком Инженеринг

Предлагаме електромобили от клас, отговарящ на нашите пазарни условия

Г-н Ковачев, представете на читателите на Списание ИНФРАБИЛД управляваната от Вас фирма и дейността, с която се развивате.
Телком Инженеринг е създадена през 1990 г. и е първата частна българска компания в областта на телекомуникациите. 85% от присъствието ни е на пазара в телекомуникационния бизнес. Дейността на фирмата е директен внос, оторизирано разпространение, проектиране, разработване и инсталация на радиокомуникационни системи, пълен инженеринг, техническо поддържане, оторизиран гаранционен и извънгаранционен сервиз. Нашият екип има повече от 20 години опит в областта на PMR комуникациите. Ние изградихме първата TETRA мрежа на Балканския полуостров, както първата широколентова система за предаване на данни от типа „точка много точки“ в България.

Успоредно с тази наша дейност последните 15 години се развиваме и в областта на селскостопанските машини – основно внос на трактори от Япония. Също така, от 10-12 години наблюдаваме и развитието и тенденциите в електрическия транспорт. Като сме се съсредоточили не само върху електрически автомобили, а и върху всички видове електрически транспортни средства – триколки, лекотоварни автомобили, триколки с приложение в селското стопанство и др.

Разкажете повече за тази част от работата Ви – електромобилния транспорт. Какви електромобили предлагате?
По принцип електромобилите биват няколко класа. Тъй като икономическото състояние на страната ни не е много добро, ние се съобразяваме с пазара и покупателната способност на потребителя, затова и предлагаме по-нисък клас електромобили, които са с по-масово приложение. По този начин, фокусирайки се върху по-нисък клас електромобил, се стремим към компромисния вариант между икономическа ефективност и финансово изражение. Целта ни е да предлагаме автомобил, който може да си позволи средностатистическият гражданин.

Този клас електромобили притежава всички необходими параметри. Развива скорост около 100km/h, с едно зареждане изминава около 150-160 километра. Освен това, към електромобила има и допълнителен генератор, който дава възможност за увеличаване на пробега с още 40-50 километра, когато се включи при привършване на батерията.

Какви са Вашите наблюдения относно търсенето и покупката на електромобили? Каква е нагласата на потребителя?
От много години следим пазара и развитието на електромобилния транспорт и считаме, че в момента търсенето на електромобили е доста голямо. Това показват и резултатите от специализирани изложения, а също и интересът, който проявяват институции и общини. Еврофондовете предоставят възможности за закупуване на електромобили. Проблемът за някои общини обаче е, че нямат необходимите познания как да подготвят документацията за кандидатстване. Положителното е, че вече има доста фирми, които са специализирани в областта, имат познания и могат да съдействат.

Относно тенденциите, не само в страната ни, но и в световен мащаб, бих казал, че има страни, където последните години рязко се увеличи броят на електрическите превозни средства. В Китай, например, около 60-70% от транспорта вече е електрически. Това достатъчно красноречиво показва какви са тенденциите.

Как виждате бъдещото развитие на фирмата? Имате ли конкретни планове, очаквания или посоки, в които бихте фокусирали дейността си?
Усилено кореспондираме с японски контрагент, като вече изграждаме фирмени отношения. Възнамеряваме да асемблираме продукти в България. Тук, в страната, защото считаме, че независимо какъв е продуктът или стоката, която се предлага, от значение е тя да се произвежда/асемблира близо до таргет пазара. Идеалният за нас пазар е европейският. Разбира се, за да предлагаме някакви продукти на европейския пазар, преди това те трябва да бъдат съгласувани с европейското законодателството и норми.