ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 5, 2016

Помпи и решения за пречиствателни станции

Изключително важен и жизнено необходим фактор за човечеството е водата. Чистата вода е нужна за оцеляването на всяко живо същество, а всъщност е един от най-застрашените ресурси на планетата. Пречистването и подготовка на водата за нуждите, за които ще бъде използвана намалява разхода є, подобрява ефективността при използване и съответно намалява и разходите.
Списание Инфрабилд, продължава темата, която започна в миналия си брой, помпи в пречиствателни станции. Независимо, дали пречистването се отнася за битови нужди или промишлено предприятие, за питейна или отпадъчна, канализационна вода, компаниите в бранша представят своите нови продукти и технологии.


Съвременните пречиствателни станции са един добър начин да предпазим околната среда от замърсяване и да живеем в хармония с природата. Основната цел при използването на помпени и пречиствателни станции е да преработват отпадните води и да ги правят годни за последваща употреба.

С напредване на технологиите, проектирането на помпени и пречиствателни станции е възможно и спрямо индивидуални изисквания, които се използват в съответните конфигурации на помпените станции. Производството и конструирането на технологична схема за пречистване на отпадните води е различно за всеки отделен проект или случай. Едни от основните елементи на тези съоръжения са помпите. Те са главни участници в целия процес по пречистването на питейна и отпадна вода, за битови или промишлени нужди.

Продуктовата гамата на производителите в момента е голяма. Компаниите в бранша имат на разположение уреди и технологии за проверка, диагностика и ремонт на продуктите, които предлагат. Всяка от водещите компании работи с екип от високо квалифицирани специалисти с дългогодишен опит, които разбира се са готови да консултират и съдействат, ако е необходимо при избора на съоръжение.

Производителите в този бранш развиват своята дейност в много отговорна и социално ангажирана сфера, което е предпоставка винаги да са във фокуса на общественото мнение.

СИГМА България предлага помпи за пречистване на битови и отпадни води
Компанията СИГМА България предлага голяма гама от помпи за пречистване на битови и промишлени отпадни води. Тези помпи участват в целия процес по пречистването на питейна и мръсна вода. Това са дозиращи помпи за дозиране на химикали, помпи за трансфер на първични и вторични утайки, дренажни и канализационни помпи, потопяеми помпи с режеща система, които са използвани в напорни канализации за изпомпване на битови сточни води с фекални и влакнести примеси. Компанията предлага също и потопяеми помпи със система MultiStream и MultiFree за комунални и индустриални помпени станции и за водохранилища с дъждовни води.

Фирма Сигма България предоставя на своите клиенти и установки за отвеждане на нефекални сточни води, както за еднофамилни домове, така и за по-значителни обеми сточни промишлени води. В зависимост от областта на приложение, в установката може да бъдат включени помпи с различна мощност. Устойчивите на компресия подземни резервоари могат да бъдат монтирани на бетонна основа без допълнителен кофраж. Фекални установки – линията на помпени станции се простира от неголеми установки за отвеждане на вода от отделна тоалетна до големи установки за ресторанти, хотели, предприятия от промишлеността. При извършването на правилен монтаж на подемните станции, те защитават връщането на отпадните води. Всички установки работят автоматично и се различават по обема на резервоарите и мощността на помпите.

СИГМА България е в състояние не само да оборудва битови и промишлени сгради с пречиствателни установки и помпи, но също така осигурява и пълен надежден гаранционен и извънгаранционен сервиз. Компанията е снабдена е с уреди и машини за проверка, диагностика и ремонт. Фирмата има налични резервни части за осигуряване сервизно поддържане и основен ремонт на помпите. Разполага със складова площ и с наличност на циркулационни, потопяеми тип Бибо и други, винтови, за химически примеси, дозиращи, помпи за битум и асфалт и други. Служителите на работилницата са високо квалифицирани специалисти, които и са обучавани в комбинати Сигма, Чехия.

Електра Помп предлага помпи за пречиствателни станции
Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) е съоръжение, което използва много машини в процеса на функционирането си. Едни от основните машини се явяват помпите.

Помпите, използвани в тази технология биват няколко типа: центробежни, ексцентрик шнекови, дозаторни и др. В номенклатурата на италианския производител Faggiolati pumps S.p.A. влизат потопяемите центробежни помпи за отпадна вода.

Гамата на производителя е обширна, като обхваща няколко серии помпи, с различни работни колела, подходящи за различни приложения.

Представените потопяеми помпи от серия V, с работно колело Vortex са предназначени за изпомпване на отпадни води с голямо съдържание на пясък и размер на свободно преминаващи частици до 100мм. Максималният дебит на тази серия е до 110л/сек., а максималния напор Hmax.=80м. Потопяемите помпи от серия М са с едноканално работно колело и са предназначени за изпомпване на канализационни отпадни води и размер на свободно преминаващи частици до 100мм. Максималният дебит на тази серия е до Qmax.=105л/сек., а максималния напор Hmax.=68м.

Серия С на потопяемите помпи са с многоканално работно колело те са предназначени за изпомпване на канализационни отпадни води и размер на свободно преминаващи частици до 140мм. Максималният дебит на тази серия е до Qmax.=1550л/сек., а максималния напор Hmax.=60м. Предлаганите потопяеми помпи от серия Т са снабдени с патентована режеща система на работното колело, те са предназначени за изпомпване на канализационни отпадни води с наличие на влакнести материали. Максималният дебит на тази серия е до Qmax.= 17л/сек., а максималния напор Hmax.=72м.

Всички типове помпи са високо ефективни, надеждни и изцяло ремонтопригодни. Предлагат се с различни видове окомплектовка за монтаж: автокуплираща система, стойки за потопен или сух монтаж. Помпите са стандартно оборудвани с датчик, сигнализиращ за наличие на влага в маслената камера и термичен датчик в статорната намотка. По заявка могат да се изпълнят специални версии с износоустойчиви покрития на работните елементи, както и специални материални изпълнения – от лята неръждаема стомана или бронз.

Оптимизирани решения за отпадъчни води от Адара Инженеринг
При отвеждането на отпадъчни и дренажни води, предварително изработената помпена станция на Грундфос, е икономически изгодна, гъвкава и надеждна алтернатива на традиционните бетонни решения. Това дава свободата на клиентите да изберат правилното решение за всеки проект, да получават помпени станции изработени по поръчка за проекта, да получат цялостно решение, носещо CE маркировка. Декларацията CE за съответствие на цялостния продукт спестява време при въвеждане в експлоатация. Помпените станции са напълно окомплектовани, проектирани за бързо инсталиране, доставени с помпи, системи за управление, тръбопроводи, кранове, обратни клапи, сензори за отчитане на нивото и пълен набор от комуникационни възможности в един напълно оформен продукт.

Проектирането на собствена помпена станция от всеки клиент се осъществява в пет основни стъпки. Първата е въвеждане на изискванията, втората е избор на решение, конфигурация и създаване на помпена станция според зададените параметри, избор на аксесоари и получаване на решението.

При първия етап се извършва регистрация и въвеждане на изискванията за проекта, като на база зададените данни системата ще определи перфектния размер, характеристики и функционалности за вашия проект. Вторият етап е избор на решение, който на основа на въведените данни Pumping Station Creator предлага набор от решения, които отговарят на зададените изисквания. В третия етап на конфигурация на собствена помпена станция, клиентът има възможност да избере колектори, напорни тръби и така нататък и ще разполага с подробен технически чертеж на конфигурираната помпена станция.

При получаване на решението, което е последният етап от проектирането на собствена помпена станция, се сваля пълен списък, съдържащ всичко необходимо за направата на поръчка. Само с един клик се получава пълна сертификация за оферта на проекта и CAD чертежи.

Фирмата предоставя на своите клиенти необходимата техническа документация, каталози и брошури, както и периодично организира презентации за производствените гами на изделията и новите продукти.

Адара Инженеринг осигурява гаранционен и извънгаранционен сервиз на всички предлагани от фирмата изделия.