ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 5, 2016

BIOROCK и StormTech предлагат решения в полза на обществото

Разговор с г-н Георги Йовков, Управител на Биорок България

BIOROCK и StormTech предлагат решения в полза на обществото

Г-н Йовков, на българския пазар представяте компаниите Biоrock и StormTech. Кои са основните акценти в продуктовите им линии?
Да, така е. Наистина представляваме с нашият екип няколко международни компании на Българския пазар. Компаниите BIOROCK и StormTech са строго ориентирани в сферата на отпадъчните и дъждовни води. Компанията BIOROCK, стъпи през 2011год. официално на Българския пазар. Тогава беше и първото представяне на малки пречиствателни станции за отпадъчи води без ток. Това е една революционна технология, която е насочена към хората с цел опазване на околната среда, с минимални изисквания за поддръжка и експлоатация. Една технология с високи параметри на пречистените води, отговаряща на международните стандарти идващи от сърцето на Европа - Люксембург.

Компанията StormTech е строго ориентирана към отводняването на големи терени от дъждовни води, като се запазва предназначението им било то паркинг, складова площ или др. С помощта на продуктите StormTech може да се инфилтрира водата в мястото, където е трябвало да попадне. Системата предлага по – големи възможности на архитекти, проектанти и най-вече на собствениците, за да използват максимално ефективно и рационално своите площи.

Кои са последните технологични новости от IFAT 2016?
Новостите на компанията BIOROCK са, че на тазгодишното изложение IFAT в Мюнхен бе представен новият продукт на BIOROCK, а именно ECOROCK. Това е доста сходен продукт на предшественика си BIOROCK, като тук клиентите и изпълнителите са още по-облекчени в монтажния процес. Фирмата представи също така още няколко нови интересни продукта, които очакваме в най-близко време и в България. Първо трябва да изчакаме тестовите показатели и сертифицирането да завърши, както това се случи преди две години с новите биореактори на BIOROCK, с които обслужваме обекти до 270 ЕЖ или малко над 40м3 на ден. Тестовите проучвания при BIOROCK продължават малко по-дълго от стандартните, тъй като продуктът се предлага в цял свят и трябва да отговаря на необходимите стандарти. Това е една изключителна компания, както и екип от които сме част и ние.

Компанията StormTech, както казахме е строго ориентирана към дъждовните води и тяхната инфилтрация в почвата. Тези продукти са изключително подходящи за складови площи, паркинги и като цяло за инфраструктурата. Те също са подложени на непрекъснати тестове и разширяване на гамата. Предлагат се в няколко варианта от гледна точка на обема, с което позволяват на архитекта и проектантите да се съобразяват с желанията на своите клиенти и техните виждания за терена, а не с изискванията на продукта и да се ограничават. StormTech е една доста по-различна дренажна система от познатите ни до момента традиционни продукти, с които са свикнали проектантите. Тук ние даваме много повече възможности на клиентите, защото имаме няколко различни обема, като продуктите отговарят на изключително високи натоварвания. Новото, което представи StormTech на международното изложение IFAT в Мюнхен тази година бе своя нов продукт SC-160 LP/SN12 и минимален монтиран обем от 420л. Дренажните системи StormTech се характеризират и със забележително бърз монтаж. Например, 10 броя камерни системи MC-3500, които осигуряват общ монтиран обем от 50м3, могат да бъдат монтирани лесно в рамките на 10 минути. Със своите характеристики и показатели StormTech привлече и тази година вниманието на много посетители.

В заключение, какви според Вас са пазарните тенденции в областта?
С подобряване на технологиите и усъвършенстването на продуктите се увеличава търсенето и тяхното използване, а именно малки пречиствателни станции, резервоари за съхранение на дъждовна вода, инфилтрация на дъждовните води от големите паркингови площи и др. Преди проектантите бяха ограничени в няколко класически продукта, докато сега имат много по-иновативни решения, които облекчават обществото и в частност ползвателите. Трябва да пазим и ценим природните ресурси.