ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 5, 2016

Участваме в успешното реализиране на редица жп линии, обекти и съоръжения

Разговор с г-н Илия Илиев, Управител на Трансгео

Участваме в успешното реализиране на редица жп линии, обекти и съоръжения

ТРАНСГЕО е специализирана фирма за инженерни и консултантски услуги. Кои са основни направления в дейността на фирмата?
Основните направления на дейността на фирмата са: проучване и проектиране на железопътни линии и гари, пътища и сгради; кадастър и геодезия; консултантска дейност по смисъла на Закона за устройство на територията (оценка на съответствието на инвестиционните проекти и строителен надзор); разработка на специализиран софтуер (за кадастър и геодезия, за ж.п. проектиране, цифрови модели на терена).

Тези дейности са обхванати от въведената в Трансгео интегрирана система за управление по стандарти БДС EN ISO 9001:2008, БДС EN ISO 14001:2004 и BS OHSAS 18001:2007.

Фирмата участва активно в железопътни проекти. Разкажете повече за конкретни проекти и участието на ТРАНСГЕО в тях?
През последните години Трансгео участва в изпълнението на договори за проектиране и строителство, като официален подизпълнител по проектирането на обектите: Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа, Позиция 3 Модернизация на железопътната отсечка Стамболийски-Пловдив в границите от край стрелка No.3 (km138+755) по път No.1 и начало стрелка No.1 (km138+810) по път No.2 на западна гърловина гара Стамболийски до начало стрелка No. 2 (km154+564) по път No.1 и край стрелка No.4 (km154+606) по път No.2 на западната гърловина гара Пловдив, включително гара Тодор Каблешков и Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив – Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай-Свиленград, Позиция 2 – Реконструкция и електрификация на железопътната отсечка Харманли – Свиленград (от км266+000 в междугарието Симеоновград – Харманли до км297+750 в междугарието Свиленград – граница с Република Турция), включително гарите Харманли и Свиленград и всички гари и спирки между тях, с приблизителна дължина на железния път 34км и рехабилитация и електрификация на железопътната линия Свиленград – граница с Република Гърция с приблизителна дължина 4км. За тях вече е подписан Акт-образец 16.

Представляван от Трансгео консорциум успешно изпълни оценка на съответствието и строителен надзор за първата фаза на проект Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София.

Също така в качеството си на водещ партньор в обединения разработваме идейни или технически проекти и изготвяне на ПУП-ове с цел възлагане от ДП НКЖИ на последващо изграждане в рамките на ОПТТИ 2014-2020г. на проект Рехабилитация на железопътния участък Пловдив – Бургас – Фаза 2 и проект Изготвяне на ПУП и Технически проекти за проект Модернизация на железопътната линия София – Пловдив: железопътни участъци София - Елин Пелин и Елин Пелин – Септември за участък Елин Пелин – Ихтиман.

В заключение, как виждате развитието на инфраструктурния сектор, в частност железопътния, в България през следващите години?
Основен източник на финансиране на пътната и железопътната инфраструктура след приемането ни в ЕС са европейските фондове. Тази тенденция ще продължи и в следващите седем години, като делът на европейското финансиране за железопътната инфраструктура се увеличи спрямо предходния програмен период. Това ще позволи да се довършат основните железопътни направления в Южна България в рамките на ОП Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020г., механизма за свързване на Европа, както и ОП Регионално развитие по отношение на периферните територии. Това ще бъде предпоставка за подобряване на железопътните услуги за пътническите и товарни превози.

В рамките на европейските фондове е предвидено и развитие на пристанищната инфраструктура за речен и морски транспорт.

Надявам се Трансгео със своя 25 годишен опит и сериозен потенциал в този сектор да помогне при реализацията на предстоящите проекти.