ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 6, 2016

OMV, тенденции за работа с битумни продукти в Централна Европа

Изискванията за качеството на пътищата стават все по-многобройни и все по-сериозни. Ключови думи като издръжливост, дълготрайност, икономично и щадящо околната среда строителство и разходите по жизнения цикъл са не по-малко важни в проекта от колкото провеждането на търгове, вземането на решения, самото строителство и фазата на поддръжка. Въпросът за екипът на ОМВ Рафиниране&Маркетинг, е какво е влиянието на всеки производител на битум върху цялата процесна верига.

ОМВ са използвали тази методика и са извършили разнообразни калкулации и сравнения между различни решения, които са готови да споделим с всички заинтересовани лица. Един от резултатите е сравнение за теоретичната продължителност на живота на проект за пътно строителство с цикъл на натоварване от 10милиона тежкотоварни превозни средства. Сравнението е било между употребата на обикновен клас пътен битум и PmB. Резултатът е, че ако трите асфалтови пласта се изградят с една и съща дебелина и променяте само свързващия материал, пътят с обикновен битум ще има теоретична продължителност на живот от двадесет години. Ако вместо това се използва изцяло SBS модифициран битум продължителността на живот се удвоява, което е значително. Ако след това комбинирате този резултат с анализ на разходите за целия жизнен цикъл, ще стане ясно, че първоначалните по-високи разходи се изплащат много бързо. От една страна такъв път издържа много по-дълго време и следващата инвестиция е много години по-късно, а от друга има много по-ниски разходи за поддръжка, защото качеството на PmB е много по-високо от колкото това на обикновеният битум.

За строителството на магистрали и високоскоростни пътища в Австрия и Централна Европа има едно преобладаващо решение. Всички слоеве се изграждат от PmB, поради факта, че асфалтовите смеси с PmB са с много по-добро качество и издържат много по-дълго. Тенденция която може да се наблюдава в момента е повторната употреба на регенериран асфалт, тъй като както в Австрия така и в някои други централноевропейски страни е започнала фазата по поддръжка на пътната инфраструктура. За тази цел са нужни нови решения и битумни продукти.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини