ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 6, 2016

Насочваме усилия към поддръжката и превантивната дейност на пътната мрежа

Разговор с г-н Лазар Велев, Управител на РаТек

Насочваме усилия към поддръжката и превантивната дейност на пътната мрежа

Г-н Велев, бихте ли представили компанията? Каква е основната дейност на фирмата и екипа Ви?
РаТек е създадена в края на 2011г. През следващата 2012г. трябваше да осигурим място за монтаж на асфалтова база и да получим разрешение от съответните държавни институции за инвестиционно намерение. Това се случи на територията на кариера Балша до Костинброд. Монтажът на асфалтовата база започна през следващата 2013г. Персоналът беше 7 човека заедно с мен, което включваше лаборанти и хора, които се занимават с експлоатацията на самото съоръжение.

Асфалтовата ни база е немска LINTEC с една специфика, за разлика от всички асфалтови бази, нашият сушилен барабан се намира на най-високото място - на четвъртия етаж. Това позволява икономии на електроенергия, тъй като се използва въртенето на самия сушилен барабан за пресяването на фракциите. Всички други асфалтови бази имат отделни съоръжения във вид на сита.

Основната ни дейност е производство и полагане на горещи, топли и студени асфалтови смеси. Това беше първият етап от основното предназначение на фирмата - производство, започнахме с горещи смеси. В края на 2013г. изпратихме фракции от кариерата в Балша в лабораториите на една от най-големите канадски фирми McAsphalt Industries. Направиха ни рецептури специално за България и с тяхна добавка започнахме да модифицираме битуми и произведохме първия студен асфалт РаТек. През пролетта на 2014г. стартира и другото направление - асфалтополагането, това се случи с обект в гр. Бяла Слатина. През 2014г. бяхме с екип от 26 човека, над 30 човека персонал станахме през 2015г. и сега с планирания бюджет, който имаме, ще доближим 50 човека персонал.

Екипът ми е съставен от прекрасни специалисти, разделен на три спрямо съответното направление. Екип отделно за лабораторията, екип който експлоатира асфалтовата база и екипа на асфалтополагане. Администрацията ни се състои от 7 човека, а всички останали са производствен и технически персонал. Благодарение на професионалните умения и доброто представяне на основните фигури от моя екип, имам предвид директора производство г-н Гоцев и финансовия мениджър г-жа Стамболийска, се стремим да вървим напред и успешно да работим и реализираме проектите на фирмата. През 2014г. въведохме във фирмата ни и интегрирана система по изискванията на стандартите за качество, околна среда и безопасност при условията на труд -ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 и OHSAS. Основната ни дейност и усилия са насочени всъщност към специализиране във възстановяването на пътни настилки и покрития.

Бихте ли разказали повече за студения асфалт РаТек и характеристиките на продукта?
По отношение на студения ни асфалт, смятам, че сме много малко фирмите, които го произвеждат по различен начин. Трябва да отбележим разликата в качеството на нашия продукт, която се състои в това, че той се произвежда с разреден битум, съответно модифициран, като това осигурява дълготрайността на продукта. Ние даваме на продукта гаранция над 2год. в опакован вид и до 2год. в открит вид на депо. Разликата между традиционно произвеждания студен асфалт и нашия е в това, че традиционно в България се произвежда студен асфалт с битумни емулсии. Логично битумната емулсия е разреден битум, но с доста голямо количество вода, до 60% и при ниски температури водата започва да кристализира, което разпада емулсията и съответно сместа. Нашата смес има качествата на горещата смес с разликата, че може да се полага при външни температурни условия от -29оС до +49оС, дори и при дъждовно време. Сместа измества водата и тъй като битумът е разреден с дизел, при изпарението на дизела вследствие на уплътнителните действия на гумите на автомобилите и превозните средства които минават, има срок от порядъка на 10-12 дни, в които се наблюдава самоуплътняващ се процес. След 12-я ден сместа е вече уплътнена и има същите качества, каквито има и горещата смес.

Какви са предизвикателствата, които е преодоляла компания РаТек?
Бяха поставени конкретни цели, една, от които беше нашата строителна лаборатория да бъде акредитирана, като независима. Тази своя цел постигнахме през месец февруари 2015г. Втората ни цел беше инвестицията в подразделението асфалтополагане. В началото започнахме от един асфалтополагач и два валяка, сега сме с доста повече техника и със сигурност сме много добре технически окомплектовани. Имаме добро оборудване и способен колектив да свърши качествено всеки проект, зададен от съответния възложител.

До края на 2015г. фирмата имаше обороти и активи според изискванията на нашето законодателство, но нямахме средносписъчен персонал 30 човека, след като и това условие бе покрито, от февруари 2016г. официално сме членове на професионалните организации в Камарата на строителите.

С покриването на съответните изисквания и постигане на нашите цели, вече можем да участваме самостоятелно като фирма в търгове - такива, каквито имат и общините, както и частните възложители и европейските програми.

Представете някои обекти на компанията. Какви са Вашите очаквания за развитие на фирмата?
Миналата година стартирахме работа по водния цикъл на град Шумен, възстановяване на асфалтови настилки. След което от месец юни се прехвърлихме на водния цикъл на град Бяла, такъв проект беше и възстановяването на асфалтови настилки в гр. Бяла Слатина. Бяха положени над 17хил.т. асфалт. В София започнахме като подизпълнител с полагане на настилки след възлагане на Софийска вода както по аварийни, така и по капиталови ремонти.

Тази година, поехме като подизпълнител, част от възстановяването на настилки при аварийни ремонти по системата на Софийска вода и възстановяването на настилки в пет квартала на столицата. Голям обект, който приключихме е уличната мрежа на кв.Волуяк. През 2015г. извършихме ремонт на четвъртокласната пътна мрежа на град Годеч, а тази година работим по четвъртокласната пътна мрежа на град Костинброд. Това са търгови възлагания, които в много голяма степен над 90% се работят от РаТек, като изпълнител и подизпълнител. Освен това имаме амбициите от следващата година да развиваме дейността си към утвърждаване на студени емулсионни технологии. Също така ще насочим усилията си в сферата на технологии за поддръжка и превантивна дейност по състоянието на пътната мрежа.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини