ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 6, 2016

Готови сме с нови проекти за 84 млн. лв. за развитието на Варна

Разговор с г-н Иван Портних, Кмет на Община Варна

Готови сме с нови проекти за 84 млн. лв. за развитието на Варна

Г-н Портних, как се промени Варна през последните години? Кои реализирани инфраструктурни проекти бихте отличили?
През последните две години и половина рестартирахме Варна и наложихме бързи темпове на работа - реализирахме проекти на стойност над 350млн.лв., които видимо промениха облика на морската столица. Нашият град спечели престижната титла Европейска младежка столица 2017, което е и чест, но и отговорност, защото ежедневно сме амбицирани да доказваме, че младежката енергия движи активно развитието на Варна!

За две години и половина обновихме повече от 15 основни булеварда, като извършихме ремонт и на подземната ВиК инфраструктура – булевардите: Вл.Варненчик, Сливница, Цар Освободител, Христо Ботев, Мария Луиза, Осми приморски полк, Янош Хуняди, Константин и Фружин, Трети март и др. Така от всички входно-изходни артерии на града през централната зона до курортите вече се пътува по нови пътища.

Важна придобивка за хората са 70-те нови автобуса и 30-те нови тролейбуса, които осигурихме по европейски програми, с които обновихме автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт“. Отново с европейски средства модернизирахме централна пешеходна зона – с нова настилка, осветление, пейки, озеленяване и фонтани. С активната подкрепа на правителството поставихме начало на възраждане на символите на Варна – ремонтирахме зала Конгресна на Двореца на културата и спорта, която е търсена база за елитни световни спортни събития. Основен ремонт претърпя и Юнашкият салон – първото спортно съоръжение на Варна, изграден през 1910г. с доброволен труд на хората, който бе занемарен във времето.

С финансовата подкрепа на МРРБ започна ремонтът на Аспаруховия мост – едно важно пътно-транспортно съоръжение. И още - изградихме 230 детски кътове за игра, които отговарят на всички европейски стандарти за безопасност, решихме проблема с липсата на места в детските градини като изградихме нови; осигурихме нова медицинска апаратура за онкологично лечение, реализирахме редица проекти, които са „невидими“, но важни за нормалния ритъм на живот в града – нова клетка към депото за отпадъци в с.Въглен, модернизация на пречиствателната станция на Варна, изградихме дълбоководното заустване в курорта Златни пясъци – за по-чисти морски води. Заедно с Пристанище Варна поставихме началото за създаване на нова зона около Морска гара – с паркоместа и озеленяване. Отворихме града към морето и осигурихме привлекателно място за разходка и отмора на хората.

Кои са актуалните, текущи проекти, свързани с обновяване на градската среда и подобряване условията на живот, за които бихте искали да споделите повече?
Варна уверено влиза с нови проекти и през следващите години. Инвестиционната програма по линия на ОП Региони в растеж, изработена на база Интегриран план за градско възстановяване и развитие, е на стойност 84млн.лв., с резерв от проекти в размер на 42млн.лв. Всички тези средства ще бъдат вложени за развитието на града. Подготвени сме да започнем работа по изпълнение на проектите максимално бързо, за да можем през 2018г. да кандидатстваме за допълнителните обекти. Целта ни е не само да спазваме темпа на развитие, който наложихме, но и да го ускорим.

Предвиждаме проекти за градски територии, улична мрежа, детски и спортни площадки и зелени площи, чрез които ще се постигне по-добра физическа и жизнена среда. Важен акцент тук са проектите за естетизация и рехабилитация на алейна мрежа и озеленяването в Морската градина – знаете, че вече обновихме историческото ядро, продължаваме развитието на парка в пълния му мащаб.

Вложихме много усилия за възраждане на централната зона на града, сега е ред на кварталите на Варна, тъй като нашите съграждани трябва да се чувстват комфортно в своя град, независимо къде живеят. Специално внимание отделяме на Аспарухово - след наводнението през 2014г., кварталът стана наша кауза, затова сме амбицирани да го превърнем в една от елитните зони на града. Започнахме с най-важното – деретата, които трябва да бъдат превърнати в модерни и безопасни охранителни канали. Вече започнахме отчуждителните процедури, след което, с договорените 8млн.лв. по фонд Солидарност, ще ги ремонтираме и облагородим. Предстои цялостно обновяване на основните пътни артерии и ВиК инфраструктурата в квартала, готов е паркоустройственият план на Аспаруховия парк, където планираме да вложим около 4млн.лв. и да го превърнем във втора Морска градина. Планираме и изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината.

Каква политика провежда общината в областта на енергийната ефективност и „зеления“ облик на града?
В партньорство с Веолия Енерджи Варна работим по проект Нашето Зелено Трошево, който ще обнови част от район Младост. Той включва пълно саниране на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа, обновени градинки и детски площадки, нови пешеходни алеи, осветление със слънчева енергия, обособени места за отдих, поливни системи. Заложени са още средства за Младост - над 2,4млн.лева. Продължаваме работа със сдруженията на собствениците за саниране на жилищни кооперации, предвиждаме мерки за енергийна ефективност и за редица общински обекти.

По отношение на „зеления облик“ вече споменах – обновяваме и разширяваме Морската градина, Аспаруховия парк и парка във Владиславово, предвиждаме изграждане на още два парка в район Младост. Работим за подобряване на показателите за чистота на въздуха с прилагане на мерки за екологичен транспорт – развитие на велоалейната и тролейната мрежи, създаване на условия за електромобили – в града вече бе открита първата зарядна станция за такива превозни средства. Активно зацветяваме града – не само в централната зона, но и в кварталите, създадохме регистър на зелените площи с цел опазване на зеленото богатство на Варна. Както вече споменах, приключихме важни проекти по реновиране на пречиствателните станции, продължаваме работа по втория етап от изграждането на ПСОВ Златни пясъци.

С каква инвестиционна програма и амбиции стартирахте този програмен период? Кои са бъдещите приоритетни задачи пред Вас и екипа Ви?
В Инвестиционната програма на Община Варна са дефинирани проекти с различен характер. Държим да надграждаме постигнатото, затова основните ни инвестиционни параметри са свързани с развитието на интегрирания градски транспорт, енергийната ефективност, развитието на градската среда, на социалната, културната и образователната инфраструктури. Искам да отбележа, че това е една амбициозна програма и то само по ОПРР. Активно продължаваме да работим за осигуряване на финансиране на важни за града проекти по всички сфери по всички останали програми, които се отварят в новия програмен период.

В заключение, споделете с читателите Вашите очаквания и желана визия за града в близките години. На какво ще разчитате, за да постигнете поставените цели?
Имаме визия, готови сме с много проекти, осигурили сме финансиране за голяма част от тях, остава да работим все така активно, за да бъде нашата Варна още по-красива и привлекателна. Градът има невероятен потенциал за развитие, който ние сме амбицираме за развием.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини