ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Сериозни предизвикателства към производителите на смазочни продукти

Сериозни предизвикателства към производителите на смазочни продукти

Инж.Милен Коцев, Технически мениджър в Тотал България
Милен Коцев е завършил ХТМУ София, специалност Технология на горивата и смазочните продукти. Магистър по Нови енергийни източници към същия университет. Професионалният му опит включва позиции в Месер България, Ер Ликид България и последните шест години в Тотал България. Преминал е обучения в чужбина за хранително-вкусова и химическа индустрия, металообработване и текстилна промишленост, енергетика, технология на гресите и петрохимия. Участия на множество международни семинари на Тотал.
milen.kotsev@total.com
www.total.bg


Според новите изисквания на производителите на двигатели за тежкотоварни машини и земекопна техника всичко показва, че продуктите трябва да отиват към технологии свързани с все по-малко отделяне на вредни емисии, спестяване на гориво, така наречените fuel economy продукти и удължените пробези с цел намаляване на сервизирането на съответните машини. Процесите на изграждане на инфраструктура и мините имат сходство в част от машините и механизацията, която използват. Разбира се, имат и специфики- строителството на пътища изисква разработването на различни типове кариери за различни видове инертни материали, които се използват при пътното строителство. Съответно има и диференциация на маслата спрямо геоложките условия, ако се работи на места близки до водоеми, то има изискване за използване на биоразградими продукти (в случай на теч), а ако се работи на открити рудници или отворени кариери то маслата трябва да бъдат добре подбрани спрямо сезоните, тъй като лятото температурите са много високи, а зимата пък са много ниски. При работа в затворени рудници или на подземни мини имаме други специфики като висока запрашеност и влага и съответно имайки предвид различните места и различните атмосферни условия, на които работи тежката механизация, то самите машини са много взискателни към смазочните продукти, които се използват. Което означава, че едно масло или грес трябва да може да работи еднакво добре както при ниски, така и при високи температури, при голяма запрашеност и високо съдържание на влага. Тази вариация в условията на работа носи сериозни предизвикателства към производителите на смазочни продукти и правилният подбор на маслата е много важен. Не добре подбраният продукт оказва пряко влияние както върху процеса на работа, така и върху живота на работа на техниката и работния цикъл.

Тотал има много сериозен международен опит в този бранш като може да се похвалим, че сме един от водещите доставчици на смазочни продукти в кариери и мини, отворени рудници както в Африка и Азия, така и в Южна Америка, където са едни от най-големите производители в бранша, с които ние сме разработили дългогодишни партньорства. Нашите продукти са разработени съвместно с производителите на оборудване и са тествани при много тежки условия. Като например мини в Сибир, където се работи при -40оС. Не трябва да забравяме, че освен тежките природни условия самите производители на оборудване са много взискателни към маслата точно с тази цел: максимално да спомагат за по-дългата работа на машините. Конкуренцията в бранша е много сериозна и не само цената на оборудването е важна, а и нейния експлоатационен живот. Поради тази причина Тотал има разработена много широка гама от специализирани продукти за различните условия и параметри на работа като се започне от двигателни масла RUBIA, преминем през хидравлични масла AZOLLA и зависимост от това какви са условията на работа, Тотал предлага хидравлични масла със стабилизиран вискозитет EQUIVIS. Също така имаме и много широка гама от трансмисионни и редукторни масла- Carter и Transmission. За тежки условия и запрашеност, влага и високи температури сме разработили специализирана гама греси – CERAN, а при отворени предавки препоръчваме Сopal. Разполагаме с изцяло биоразградими продукти на вече посочените.

Изборът на масло може да се погледне като една много добре предписана рецепта, защото ако вземете подходящото двигателно в комбинация с трансмисионно и хидравлично масло, то комплексно погледнато пакета от избраните продукти може да подобри работата на машината и нейния работен цикъл. Именно тук идват нашите експерти, които на място може да дадат съвети на клиентите ни къде и какъв продукт да приложат, така че дvа се получи едно комплексно решение, което да му свърши чудесна работа. Никога не забравяме и мониторинговия процес, защото ние сме в състояние да направим анализ на състоянието на оборудването във всеки един момент от живота му и така да помогнем за предотвратяване тежки и скъпоструващи ремонти.