ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Проектиране, изграждане и експлоатация на „зелени” ПСОВ

Проектиране, изграждане и експлоатация на „зелени” ПСОВ

Наблюденията върху изпълнението на Плана за зелени обществени поръчки, който обхвана периода до края на 2014г, показват като основна слабост недостатъчно ясно формулираните продуктови групи, даващи представа за областите, в които държавата има интерес, ресурс и възможности да развие зеленото възлагане. От значение за ефективното реализиране на политики в тази област е фактът, че към момента зелените продукти са по-скъпи от конвенционалните си конкуренти. Осъзнавайки важността на проблема и необходимостта от интензифициране на този процес, в стратегията се съдържа конкретна мярка, която да ускори развитието на зелените обществени поръчки. Предвидено е до 30.06.2017г. издаване на практическо помагало за възлагане на такива поръчки. Налице е възможност то да се разработи в рамките на проект по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, въз основа на проучване утвърдената практика в други държави-членки с повече традиции в това направление.

Препоръки на ЕС за ЗОП за проекти за ПСОВ
ЕС разработи рамка с препоръчваните критерии по отношение на поръчки за проекти за инфраструктура за отпадъчни води. Тези критерии на ЕС за ЗОП разглеждат планирането, проектирането, изграждането, експлоатацията и извеждането от експлоатация на канализационни мрежи, пречиствателни станции за отпадъчни води и съоръжения за третиране на утайки. Критериите не са задължителни, а систематизирането им представлява помощно средство по отношение на зелените обществени поръчки. Те не възпрепятстват публичните органи да използват национални/собствени подходи по отношение на ЗОП.

Основните критерии за ЗОП се отнасят за най-значимите въздействия върху околната среда и са предназначени за използване при минимални допълнителни усилия за проверка или увеличения на разходите в сравнение със случаи без прилагането на екологосъобразни критерии. Пълните критерии за ЗОП са предназначени за използване от органи, които искат да закупят най-добрите екологични продукти, предлагани на пазара, и могат да изискват допълнителни административни усилия или увеличение на разходите в сравнение с прилагането на основните критерии.

Специфика при ЗОП за инфраструктура за отпадни води
Прилагането и използването на критерии за ЗОП за инфраструктура за отпадъчни води има ясно изразена специфика в сравнение с други критерии за ЗОП. Това се дължи на факта, че тези критерии за ЗОП са свързани с мащабни и често сложни инфраструктурни проекти. Освен това, тази област е с различни нива на законови изисквания (на равнище ЕС и национални) относно отточните води в зависимост от местоположението на проектите и екологичната чувствителност на приемните водни обекти. Друга особеност е, че проектите сами по себе си имат положително въздействие върху околната среда чрез осъществяване на пречистване на отпадъчни води. Изхвърлянето на остатъчните вещества е основният фактор за цялостното общо потенциално въздействие върху околната среда от пречиствателните станции за отпадъчни води.

Въздействия на ПСОВ върху околната среда и подходи на ЗОП
Основните въздействия върху околната среда от инфраструктурата за отпадъчни води са потребление на енергия (особено в етапа на експлоатация, което допринася за емисии от парникови газове), емисии на биогенни елементи, патогени и опасни вещества с пречистените води, емисии от изгаряне на утайки и потребление на вода. За минимизиране на тези въздействия в подходите на ЗОП е предвидено закупуване на оборудване с висока енергийна ефективност, повишаване на енергийната ефективност на агрегатите за производство на топлинна и електроенергия и насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници. Други мерки са закупуване на оборудване с висока ефективност на пречистване на водите и третиране на димните газове, както и стимулиране намаляването на потребление на вода, насърчаване на повторната й употреба и използването на сива/дъждовна вода.

Изисквания за енергийна ефективност
Типичните стойности за потреблението на енергия при добре експлоатирани съоръжения за пречистване на отпадъчни води са 20-40kWh/ЕЖ/ годишно. Стойността обаче зависи от много фактори, като типа на пречистване (първично/вторично/третично/допълнително), технологията за пречистване, особено ако пречиствателната станция използва газ и произвежда енергия, големината на станцията, състава на входящите отпадъчни води и др.

Добрата обща енергийна ефективност на помпите за отпадъчни води обикновено е 60-70%, отговаряща на потребление от приблизително 4,5-4W на m3/h на m напор. За смесването на големи обеми вода в технологични резервоари, реактори и др. за енергийно ефективно се счита потребление от 2-3W за m3. За по-малките резервоари енергийно ефективното потребление е 3-6W за m3. Ефективното потребление на енергия за обезводняване на утайки е около 40-60kWh/тон разтворени твърди вещества за центрофуги. Друг вид оборудване за обезводняване на утайки може да е с по-ниско потребление на енергия. По отношение на изсушаването и изгарянето на утайки потреблението на енергия зависи в голяма степен от вида на утайките и оборудването. Уместният минимален процент местни ВЕИ в голяма степен зависи от климатичните условия и от опита в инсталирането на местни ВЕИ. Обикновено този процент следва да е между 5 и 20%.

Преди влизането на станцията в експлоатация служителите, обслужващи експлоатацията на станцията, включително и лицата, работещи с технологичното оборудване, трябва да бъдат обучени от изпълнителя относно енергийното управление на станцията или на доставеното оборудване (в зависимост от вида на поръчката). Обучението трябва да включва разяснения за цялостното управление на потреблението на енергия, мониторинг на потреблението на енергия и начините за повишаване на енергийната ефективност с цел гарантиране на постоянно минимално потребление на енергия по отношение на изискваните процеси.

Оферентът трябва да предостави документация и да даде гаранции за годишното потребление на енергия на станцията, изразено чрез обобщаване на производителността (kW), умножена по очакваната средна ежедневна продължителност на работа в часове за всеки елемент от оборудването и двигателите. Проверката трябва да се извърши както въз основа на фабричните изпитвания на доставеното оборудване, така и на изпитванията на място при монтиране на оборудването. Ако привеждането в експлоатация на станцията е включено в офертата, проверката се извършва посредством монтираните електромери за цялата станция. Санкциите за неизпълнение, свързани с гарантираното потребление на енергия, трябва да са ясно описани в тръжните документи.

В критериите за възлагане се предвижда точки да се присъждат за по-ниско специфично потребление на енергия от посочената в техническите спецификации потребност на базата на цялостната потребност от енергия за цялото съоръжение за отпадъчни води и за определено конкретно технологично оборудване (аерационна система/въздуходувки, бъркалки, оборудване за обезводняване на утайки, сушилни за утайки, оборудване, използващо газ, пещи за изгаряне на утайки). Валидната и състоятелна оферта с най-ниско специфично потребление на енергия (А) ще получи пълен брой точки, а всяка друга валидна и състоятелна оферта (Б) ще получи следния брой точки: точки за оферта Б = максимално възможен брой точки х (специфично потребление на енергия, предложено от оферта А / специфично потребление на енергия, предложено от оферта Б).

Потребление на вода
Методите за проверка на потреблението на вода зависят от етапа на осъществяване на проекта, както при потреблението на енергия. В първоначалния етап и в предварителния проектен етап изчисляването на потреблението на вода обикновено се основава на целеви показатели от други подобни пречиствателни станции, изразени в m3 използвана вода на 1000m3 пречистена вода, m3 използвана вода на 100m монтиран тръбопровод и др.

В етапа на изготвяне на подробния проект и етапа на подаване на оферти, когато съответното оборудване е посочено и известно, изчисляването на потреблението на вода може да се провери като се събере потреблението на вода за всички съоръжения - основни потребители на вода, като сита, оборудване за обезводняване на утайки, мокри скрубери и др. В допълнение потреблението на вода за оборудването с по-незначително потребление на вода и за почистване може да се изчисли въз основа на опита. За да се сравнят различните решения и предложения, е много важно възложителят да уточни в тръжните документи точните условия за изчисляване от страна на оферента на потреблението на вода. Както и при потреблението на енергия, няма установен стандарт за определяне на потреблението на вода, но най-широко използваният метод е измерването на потреблението на вода въз основа на средния работен дебит (m3/ден).

Потреблението зависи в голяма степен от технологиите. Някои системи, като микросита, използват процес за обратно промиване при непрекъснат режим на работа. Потреблението на вода при тях е от 0 до 5% от пропуснатите отпадъчни води. Химическите скрубери за контрол на миризмите пък имат отребление на вода 2-3l/сек. за m3 въздушен поток.

Точки ще бъдат присъждани за мерки за пестене на вода, които надхвърлят горепосочените спецификации в тръжните документи относно основните критерии. Валидната и състоятелна оферта с предложено най-ниско специфично потребление на питейна вода (А) ще получи пълен брой точки, а всяка друга валидна и състоятелна оферта (Б) ще получи следния брой точки: точки за оферта Б = максимално възможен брой точки х (специфично потребление на питейна вода, предложено от оферта А / специфично потребление на питейна вода, предложено от оферта Б).

Точки за пестене на питейна вода ще се присъждат за мерки, които надхвърлят минималните изисквания. Оферентът трябва да предостави предложение относно начина за увеличаване до възможно най-голяма степен на употребата на дъждовна вода и сива вода. Точки ще се присъждат на базата на предоставените предложения. Предложенията ще се оценяват съгласно следните критерии: замисълът и качеството на технологията, включително приспособимостта към конструкцията на сградите; прогнозен процент на общото количество доставена/употребена вода от източници на дъждовна вода и сива вода и разходи за поддръжка и устойчивост на продукта (разходи за инсталиране и поддръжка).

Ефективност на пречистване на отпадъчните води
Пречиствателната станция за отпадъчни води трябва да отговаря на нормите за допустими съдържания в отточните води, посочени в Директивата за пречистване на градските отпадъчни води (ДПГОВ), или нормите, посочени в националните регламенти, когато те са по-строги. Стандартните норми за допустими съдържания в отточните води са: <125mg/l ХПК/l, <25mg/l БПК/l, <35mg/l ТСВ/l, <15mg общ азот/l (чувствителни зони) и <2mg/l общ фосфор (чувствителни зони). Нормите за допустими съдържания в отточните води варират в зависимост от отговорния воден орган и за някои пречиствателни станции за отпадъчни води е възможно да съществуват по-строги национални норми за горните параметри и/или допълнителни нормативни изисквания за отточните води, напр. по отношение наличието на патогени, тежки метали, опасни органични вещества и др.

Оферентите трябва да предоставят документация, с която да докажат, че предложената технология може да изпълни изискваните норми за допустими съдържания в отточните води, и да бъдат помолени да подпишат конкретна гаранция за показателите на процеса. Постигането на нормите за допустими съдържания в отточните води следва да се провери чрез програма за вземане и анализ на проби съгласно изискванията, заложени в ДПГОВ или в национални нормативни документи. Санкциите за неустойки следва да са ясно описани в тръжните документи, заедно с методологията, която ще се използва за контролиране на работата на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Оферентът трябва да предостави достоверни изчисления относно потреблението на реагент/и за утаяване за m3 пречистена отпадъчна вода или за кg общ фосфор на входа. Допусканията и резултатите от тези изчисления трябва да са идентични с входящата информация за проектиране на пречиствателната станция за отпадъчни води. Точки ще се присъждат за по-висока ефективност на пречистване на отпадъчните води от изискваната съгласно техническите спецификации.

Пълните критерии за ефективността на процеса на пречистване на отпадъчните води включват и ефективност на пречистване за тежки метали, фармацевтични продукти, приоритетни вещества и патогени: кадмий, олово, живак, никел и техните съединения, ди(2-етилхексил)фталат (DEHP),нафтален, нонилфеноли и октилфеноли, бензо(а)пирен, трамадол и примидон. Точки могат да се присъждат обратнопропорционално на гарантираното съдържание на тежки метали в отточните води, изразено в μg/l (напр. нула точки за съдържание, равно на входната концентрация, и десет точки за концентрация 0 μg/l).

Ефективност на пречистване на димните газове
Инсталацията за изгаряне на утайки трябва да отговаря на изискванията на Директивата относно изгарянето на отпадъците (2000/76/ЕО) и на справочния документ за на най-добри налични техники (BREF) за изгаряне на отпадъци от август 2006г. Типични норми по отношение на емисии (осреднени за денонощие) са: <40mg SO2/Nm3, <100mg NOX/Nm3, <8mg HCl/Nm3 и <5mg прахови частици/Nm3. За някои инсталации за изгаряне могат да се прилагат по-строги национални стойности по отношение на горните параметри и/или допълнителни норми по отношение на емисии, например за живак, ПАВ, кадмий, цинк и др.

Точки могат да се присъждат обратнопропорционално на съдържанието на емисии на SO2, NOX, HCl и прахови частици (mg/Nm3), гарантирано в mg/Nm3 (например нула точки за съдържание, равно на изискваните норми по отношение на емисии, и десет точки за 0mg/Nm3).

Пълните критерии включват концентрации на живак, камий и талий и техните съединения, ПАВ и цинк. Точки могат да се присъждат обратнопропорционално на съдържанието на емисии на живак, ПАВ, общ кадмий, талий и цинк, гарантирано в mg/Nm3 (например нула точки за съдържание, равно на изискваните норми по отношение на емисии, и десет точки за 0mg/Nm3). Постигането на нивата на емисиите се проверява чрез програма за вземане и анализ на проби. Обемът на пробите се определя от размера на инсталацията и се посочва в тръжната документация.