ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Община Враца е активна и участва в различни инициативи

Община Враца е активна и участва в различни инициативи

Община Враца има одобрена от Управляващия орган на ОП Региони в растеж, Инвестиционна програма и нейното реализиране ще подобри изцяло облика на града. С инвестиционната програма на Враца се цели постигане на максимална интеграция на зоните за въздействие, определени с одобрения Интегриран план за градско възстановяване и развитие и насърчаване на растежа и заетостта в района на областния град. Цели се да бъде повишено качеството на живот, социалното включване и подобряването на екологичната среда; обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура; повишаване на енергийната ефективност и достигане най-малко клас на енергопотребление „С“ в жилищния сектор, в административните сгради на държавната и общинската администрация; осигуряване на подходяща социална инфраструктура за настаняване на уязвими и необлагодетелствани групи от населението.

В края на юли 2016г. Община Враца подготвя и подава 5 проектни предложения на стойност 21млн.лв., което е значително над изискания минимум от 50%, който трябва да се представи за оценка в Междинното звено на Община Враца, създадено към Управляващия орган на Оперативна програма Региони в растеж. До края на май 2019г. ще бъдат подадени още 2 проекта от Инвестиционната програма, които са свързани с инвестиционен приоритет социална и културна инфраструктура.

Първият инвестиционен приоритет в програмата е насочен към обновяване на образователната инфраструктура в града. Проект 1 предвижда реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в ППМГ Акад.Иван Ценов, ЦДГ Европейчета база 1, ЦДГ Дъга, ОДЗ Зора, ОДЗ Знаме на мира. По проекта ще бъде изградена и спортна зала в СОУ Христо Ботев.

Проект 2 и Проект 3 предвиждат въвеждане на енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. По двата проекта е заложено да се извърши реконструкция на 15 сгради на територията на града на обща стойност 4млн.лв. В инвестиционен приоритет Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради попада и Проект 4, който предвижда обновяване на сградата на Община Враца и Представителната зала (Концертна зала).

Проект 5 е най-мащабният и е по инвестиционен приоритет Градска среда. Предвижда се обновяване на централната пешеходна зона от ул.Кръстьо Българията до ул.Полк. Лукашов, пространството между ул.Полк. Лукашов, бул.Христо Ботев и ул.Гладстоун, пространството между бул.Христо Ботев и ул.Стефанаки Савов, пл.Христо Ботев и парка при църквата Св.Николай. Проектът включва също и рехабилитация и реконструкция на улични мрежи в Централната градска част около Централната пешеходна зона.

Темата за повишаване на енергийната ефективност е много актуална. Европейския проект ФИЕСТА, който преди около две години стартира пилотни инициативи с цел стимулиране на икономичното потребление на енергия в домакинствата, водещо до две основни ползи: икономия на финансови средства и намаляване на вредните емисии, изхвърляни в околната среда от производството на енергия. Проект ФИЕСТА има за цел повишаване информираността на семейства с деца относно прилагане на конкретни енергоспестяващи мерки в домакинствата и създаване на енергоспестяващи навици. Той е финансиран от Програма Интелигентна енергия за Европа към Европейската комисия. Участват 5 европейски държави: Италия, Испания, Хърватска, Кипър и България, като от всяка държава участват по 3 общини. България е представена от общините Бургас, Враца и Пазарджик, а като технически партньор е включена Регионалната енергийна агенция - Пазарджик.

Предстои да се реализира одобрено проектно предложение EDU-LAB: Ново Дунавско управление в търсене и предлагане на работна ръка в съответствие с висшето образование по Програма за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020г. Водят се окончателните преговори преди подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини