ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Бързо асфалтиране от Caterpillar

Бързо асфалтиране от Caterpillar

Демонстрация на пътностроителна техника от Caterpillar бе организирана в град Бургас от Елтрак България, официалният представител на световната марка у нас. Събитието се проведе със съдействието на компанията Път 2004, която предостави за целите на демонстрацията най-новото попълнение в машинопарка си - Cat AP300F, както и по-голям асфалтополагач Cat AP655D и 9,5-тонен двубандажен валяк Cat CD54. Машините бяха пуснати в действие в реални работни условия в квартал Меден рудник и направиха впечатление с високата си скорост на работа и качествено изпълнение на асфалтовото покритие.

Доставката на Cat AP300F от Път 2004, неговото пускане в експлоатация и обучение на персонала бе съчетано с демонстрации пред клиенти на Елтрак България, които имаха възможност да се запознаят с новостите в пътностроителната техника на Caterpillar. Участието на представители на производителя бе изключително полезно, както за запознаване с новия модел асфалтополагач, така и от гледна точка на съветите за по-ефективна работа с по-големия Cat AP655D, доставен от Елтрак България още през 2010 година.

Акцент на събитието бе компактният колесен асфалтополагач Cat AP300F. Той е предназначен за постигане на висока производителност при работа на малки и средно големи обекти, като паркинги, улици, вело- и пешеходни алеи. Асфалтополагачът е оборудван е с дизелов двигател Cat 3.3 с мощност 74к.с. Машината разполага с нов икономичен режим Eсо, при който оборотите на двигателя се управляват според натоварването на полагача, което всъщност дава като резултат висока ефективност при работа, намален разход на гориво и ниски емисии на шум. Автоматичната система за поддържане на необходимото количество материал пред шнека е още една новост. В случай, че долният слой не е съвсем равен, системата регулира подаваното количество материал, така че новият слой да се получи напълно равен и гладък.

Ходовата част на Cat AP300F предлага много добра маневреност и висока скорост на придвижване, което бе показано нагледно преди началото на асфалтирането. От следите, които остават върху настилката, става съвсем ясно, че машината има възможност за завъртане на 360 градуса на съвсем малко място при много малък външен радиус на завиване, което за работа в градска среда е изключително важно. Колесната формула 6х4 (опция) подобрява теглителната сила. Cat AP300F е оборудван още с асфлто-разстилащо устройство SE34VT, което позволява работа до ширина 4 метра. Друга опция, която производителя предлага е модул за намаляване на работната ширина до 700мм, което е отлично решение за асфалтиране след полагане на подземни комуникации. SE34VT разполага с вибрация и уплътняващи греди (щампи) за постигане на по-висока степен на предварителното уплътняване на асфалта и намаляване на последващата работа.

Електрическото подгряване се обезпечава от електрогенератор, вграден в машината, нагреватели на разстилащите плочи и температурни датчици, осигуряващи бързо и равномерно нагряване на плочите.

Разбира се, е взето предвид и е помислено и за работата на операторите. За оптимална видимост към самосвала или шнека, седалките имат възможност да се изместват навън, извън габарита на машината. Операторите имат лесен достъп до функциите на машината, посредством тъчскрийн дисплей на таблото за управление. Дисплеят извежда и важна информация за работните параметри на машината, в т.ч. време, в което машината реално е полагала асфалт или когато е работила на празен ход, изразходено гориво - общо и средно л/ч, и т.п.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини