ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Вече 25 години работим всеотдайно в железопътната инфраструктура

Разговор с доц. д-р инж. Георги Бахаров, Управител на ДЕНДРИТ

Вече 25 години работим всеотдайно в железопътната инфраструктура

Г-н Бахаров, бихте ли представили дейността на компанията?
Групата фирми ДЕНДРИТ е създадена в периода 1992 - 2005 година. Фирми са: ДЕНДРИТ, с управител инж.Тихомир Дилов, възстановява жп стрелки и стрелкови части, участва в строителството на железния път, изработва инструменти за работа по железния път, прави лепени изолирани настави и облепени връзки, изработва преходи от релса S49 към релса 60 Е1, прави преработване на релсовото скрепление; ДЕНДРИТ-БАХАРОВ, с управител инж.Руси Русев, проектира, изработва и рециклира трамвайни стрелки и строи трамваен път; ДЕНДРИТ-ПЛАСТИКА, с управител инж.Петър Келчев, произвежда всички скрепителни елементи за железния път и изработва стоманени стълбове.

Какви услуги предлага компания ДЕНДРИТ?
Ние извършваме услуги, като заваряване на релси, преработване на релсови скрепления „на място“ в железния път, неутрализация с предварително напрягане и други. Друга услуга, която предлага и извършва нашата компания е възстановяване на стрелкови части чрез наваряване и механична обработка. Тази технология се разработихме през 1993 година. Възстановените стрелкови части от ДЕНДРИТ имат гаранционен срок три години, тоест колкото е и гаранционният срок и на новите стрелкови части. Наблюденията обаче показват, че възстановените стрелкови части от ДЕНДРИТ могат да се експлоатират без проблеми от десет до четиринадесет години. До сега са рециклирани повече от 4500 броя стрелкови части. Като се има предвид, че цената на възстановените части е 30% от цената на новите такива, може да се пресметне икономията която е реализирала БДЖ, респективно ДП Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) тогава и сега, която е основният възложител на тези услуги. На Балканския полуостров ДЕНДРИТ е единствената компания, която възстановява стрелки. Продавани са рециклирани стрелки и в Гърция.

През 2001 година ДЕНДРИТ внедри за пръв път в България технология за постигане на неутрална температура на релсите чрез предварително напрягане. Благодарение на специализираните инструменти, които се произвеждат от нас и квалификацията на нашите работници, сертифицирани от немската фирмата производител на заваръчните смеси, тази дейност се отличава с висока прецизност и производителност и затова ДЕНДРИТ е желан изпълнител на услугата неутрализация на железен път от всички компании, които строят железен път. До сега сме неутрализирани над 400км железен път.

Бихте ли ни дали повече информация за по-важните технологии и иновативни решения на компанията?
ДЕНДРИТ започва дейността си с разработени иновативни технологии. Това продължава и до сега. За периода 2001-2016 година. ДЕНДРИТ има признати три изобретения и пет полезни модела. Всички патенти намират приложение в практиката. След 2005 година в кривите с малък радиус в железен път, направен със стоманобетонни траверси СТ4Т започна масово късане на тирфоните. За решаването на този проблем изобретихме два вида скрепления. Изпълнявайки договори с ДП Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) за преработване на скреплението на железния път в кривите с малки радиуси с обща дължина 8км, се осигурява сигурността на железния път и се възстановява проектната скорост на подвижния влаков състав. По този начин вместо да се ремонтират изцяло тези 43км железен път, са ремонтирани само 8км.

Какви са предизвикателствата и перспективите пред Вас и екипа на компанията?
Предизвикателство номер едно пред нас е да запазим челните си позиции, макар и при нарастващата през последните години конкуренция. Предизвикателство за нас, също така е и да намерим пазари и в други държави освен България.