ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина X, брой 7, 2016

Зелени инвестиции за обществото и природата

Разговор с г-н Тодор Бургуджиев, Изпълнителен директор на Екопак България

Зелени инвестиции за  обществото и природата

Екопак България е най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в България, създадена от 18 български и международни компании, производители и вносители на опаковани стоки. В организацията членуват над 1200 производители и вносители на опаковани стоки. Основната и цел е постигане на задължителните цели по рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки, заложени в ЗУО, чрез управление на процесите по събиране, сортиране и рециклиране на част от пуснатите на пазара опаковки, декларирани от членовете.

Г-н Бургуджиев, Екопак България преработва отпадъците от стъклени опаковки, чрез сортираща инсталация от 2010г., а на 17 ноември откривате нова такава, какво наложи тази инвестиция?
Търсенето на стъклени опаковки в световен мащаб нараства. Потребителите ценят безопасността и чистотата, които осигурява стъклото, освен това е и най-добрата за здравето ни опаковка. Забелязва се все по-масова замяна на пластмасова бутилка с такава произведена от стъкло. Повишиха се изисквания на рециклиращите предприятия към доставяните им отпадъци от стъклени опаковки. Всичко това наложи по-задълбочено проучване на тенденциите и търсене на нови решения при сортирането на стъклени отпадъци. Сортиращата инсталация която използвахме до сега вече не задоволяваше нашите нужди и изисквания.

Тези фактори наложиха да демонтираме старата и на нейно място да изградим нова и изключително модерна в технологично отношение инсталация.

Каква е разликата в сравнение с досегашната инсталация?
Инвестицията, която направихме е на стойност 4млн.лв., избрахме за изпълнител на инвестиционният проект един от най-иновативните производители в областта - KRS Recycling Systems Gmbh. В резултат новата инсталация е с 2 пъти по-висок капацитет и ще достигне до 30000 тона годишно, като значително ще се подобрят качествените показатели на получената суровина и освен това стъклото ще бъде разделяно и по цветове. Това ще посрещне и удовлетвори нуждите на Екопак за изпълнение на законовите цели за рециклиране на отпадъци от стъклени опаковки.

Каква е реалната полза от рециклирането на стъклото?
Рециклирането на отпадъци от стъкло в процеса на производство на нови опаковки е важно за околната среда, качеството на живота и здравето на всеки един от нас. Колкото повече стъкло за рециклиране се влага в производството, толкова по-малко природни суровини и природен газ се използва, като се намаляват още повече вредните емисии в атмосферата. Количеството на рециклираното стъкло ще се увеличи значително, ако получаваните стъклени трошки са разделени по цвят, каквато е практиката в Западна Европа. Това вече ще се случва и у нас, благодарение на усилията и инвестициите които правим.

Колко важно е високото качество на суровините?
Качеството на всяка суровина е изключително важна за качеството на стъклената опаковка. Неслучайно Европейската комисия в края на 2012г. определи с регламент качествените критерии, които установяват кога отпадъците от стъклени опаковки престават да бъдат отпадък и се определят като суровина. Този регламент, както и най-добрите производствени практики за производство на стъклени опаковки определят качествените параметри, на които трябва да отговаря стъклото, което ние предаваме за рециклиране. То се добива от системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки, след което се преработват в инсталацията за сортиране и се предават за рециклиране. Стъклото може да бъде рециклирано безкрайно без да губи своите качества. Влагайки го отново в производството, ние затваряме цикъла на потреблението, като постигаме ниво на нулеви отпадъци. Освен, че не замърсяваме пестим и много природни ресурси. Един тон стъкло, произведен от от стъклени отпадъци, спестява повече от тон суровини. Ето и още един пример - рециклирането на 1 стъклена бутилка спестява електричество от светенето на една крушка в продължение на 4 часа.