ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 1, 2017

Революционни проекти за градска среда

Революционни проекти за градска среда

Градовете са пространствени центрове на човешката дейност и взаимодействия. Те са двигателите на европейската икономика, като осигуряват работни места и услуги и служат като катализатор за творчеството и иновациите в целия Европейски съюз. Почти 70% от населението на ЕС живее в градски райони, като в тези области се създават повече от две трети от брутния вътрешен продукт на ЕС. Това обаче са и местата, където са концентрирани трайни проблеми, както и огромен натиск върху околната среда. Ето защо политиките за градските райони имат по-широко значение за ЕС като цяло.

За опазване на околната среда се нуждаем от технологии, процеси и бизнес модели, които използват ресурсите по по-ефективен начин. ЕС се стреми да превърне Европа в нисковъглеродна икономика, която използва ресурсите ефективно. За да се постигне това, ще са необходими основни промени в производството и потреблението за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда. Разбира се, ЕС предоставя подкрепа на проекти в области като борба с изменението на климата, намаляване на отпадъците и по-ефективно използване на природните ресурси и предотвратяване на замърсяването.

Улици от рециклирана пластмаса
Холандия може да стане първата страна, в която ще се строят улици от пластмаса. PlasticRoad е идея на холандската компания Фолкер Весес (VolkerWessels). Това е пътна настилка от изцяло рециклирана пластмаса, която да замени асфалта. Градският съвет на Ротердам обяви, че обмисля пилотен проект за изграждането на пътна настилка от пластмасови бутилки, с които да се замени асфалтът. Според създателите на продукта от фирмата VolkerWessels рециклираната пластмаса се поддържа по-лесно и може да издържа на по-големи температурни амплитуди. Освен това пластмасовите пътища са по-лесни за инсталиране на кабели и тръби.

Отделните пластмасови части на бъдещите пътища може да бъдат предварително изработени в заводи и сглобени на предвиденото място. По-бързото изграждане ще облекчи и задръстванията по време на ремонтите. Проектът PlasticRoad е все още в идейна фаза, но компанията се надява първата напълно рециклирана пътна артерия да бъде факт до няколко години.

По този начин ще бъде намалена работната ръка в инсталациите за изгаряне на отпадъци и може би човечеството ще се чувства по-малко виновно в процеса на глобалното замърсяване. За направата на пластмаса се използва около 4% от световното производство на нефт, пише Worldwatch Institute. Не става въпрос за стряскащи статистики, а за рационално преразпределяне на ресурсите. Изграждането на пътните участъци ще става на принципа на LEGO конструкторите. Каналите за трафик сензори и осветителните тела ще бъдат пуснати в употреба преди панелите да излязат от завода. Дизайнът на пластмасовата пътна настилка дава възможност за оставяне на празно пространство, в което впоследствие могат да се поставят кабели и тръбопроводи. След като се износи пластмасата на пътя, създателите є се надяват, че ще могат да я рециклират отново и да изградят нов PlasticRoad. Скоро след представянето си, идеята привлича вниманието на градския съвет на Ротердам. Холандският град вече е предоставил на фирмата пилотна площадка за тестване на пластмасови пътища. Първата такава пътна настилка ще покрие велоалея, изграждането на която ще отнеме три години.

Защо пластмаса, а не асфалт? Настилката, изработена от пластмаса, ще може да издържа на ниски температури до –40°C и до +80°C. В действителност пластмасовият път ще издържа до три пъти повече от асфалтовия, няма да бъде засегнат от корозия и ще изисква по-малко поддръжка, което теоретично означава и по-малко задръствания. Пластмасата има основни предимства, като това, че е водонепропусклив материал и е много по-лек от асфалта. Освен това традиционният строителен материал е по-вреден за околната среда отколкото новата алтернатива. Асфалтът е причината за 1,6млн. тона въглероден диоксид всяка година в атмосферата. Това е около 2% от всички емисии на пътния транспорт.

Остров Тау се захранва изцяло с чиста слънчева енергия
Тихоокеанският остров Тау е малко парче земя, част от Американска Самоа и намиращо се на повече от 7500 километра от Северна Америка, но там вече всички домове получават своята електрическа енергия от Слънцето. Благодарение на Tesla и SolarCity, островът притежава мрежа от 5328 слънчеви панела, които предоставят общо 1,4 мегавата енергия. След това тя бива складирана в 60 Powerpack батерии на Tesla — това са 6 мегаватчаса. След като в края на 2016 година придобиването на SolarCity от страна на Tesla официално бе финализирано, двете компании започват да работят усилено върху master плана на Илон Мъск. С него главният изпълнителен директор на Tesla Motors и досегашен директор на SolarCity се бори да направи света независим от изкопаемите горива и свободен от въглеродни емисии.

В официалното видео от SolarCity се споменава, че Остров Тау разчита на дизелови генератори, като чрез тях там биват изгаряни около 109500 галона дизел на година (414502 литра). С изградената през последната година микромрежа от слънчеви панели Tesla и SolarCity ще намалят разходите на всички 600 жители на острова. Това включва разходи за гориво и такива за неговия транспорт до Тау.

Благодарение на слънчевите панели и батерии, остров Тау може да остане захранен с енергия до три дни без слънце. Батериите пък се зареждат напълно за 7 часа. Проектът е финансиран от правителството на Американска Самоа и Министерството на вътрешните работи на САЩ.

Бъдеще за електромобилите
Електрическите автомобили в Европа, доколкото ги има, са рядкост. По пътищата на Германия например, в момента са общо само 1400 коли с електрозадвижване. Въпреки това, според плана на немското правителство от 2020г. техният брой трябва да нарасне до един милион, а от 2030г. - до 5 милиона. Това означава, че след няколко десетилетия всяка пета кола в Германия ще бъде електрическа. Много германци днес с радост биха се преместили зад волана на електромобил, тъй като в сравнение с бензиновите и дизелови автомобили, електрическите консумират четири пъти по-малко енергия. Ето защо тяхната издръжка е много по-евтина, а ако се използва ток за зареждане на батериите от възобновяеми енергийни източници, като слънчеви панели, ветрени генератори и др., електрическите автомобили реално не замърсяват околната среда.

Томи Енгел, специалист по електромобили и ръководител на немското общество за слънчева енергия, счита, че това колко бързо ще продължи развитието на мощните електродвигатели и батерии ще определи и успеха на автомобилната промишленост в бъдеще. Във всеки случай това е много амбициозен план. Един милион електрически коли до 2020г.? Въз основа на сегашната ситуация става ясно, че това е амбициозна задача. Поне дотолкова, доколкото нищо на този свят не е сигурно. Томи Енгел отбелязва, че през последните месеци електромобилите са станали много популярна тема за обсъждане, особено като се има предвид, че за нея не се говори повече от десет години. „Много автомобилни производители правят изключително противоречиви изявления. Уж казват, че тази технология не е приоритет, а след това изведнъж се обявяват за водещи експерти в тази област, които притежават най-модерните тенденции”, казва той. Томи Енгел е сигурен, че все пак трябва да мине много време, докато най-големите фирми ще развиват някаква ясна стратегия по този въпрос.

Евтините батерии са ключът към успеха. Енгел посочва, че бъдещето на електрическите превозни средства, зависи от развитието и въвеждането в производството на евтини и ефективни батерии. „Батерии човечеството използва успешно в продължение на десетилетия. Но за да започне масово производство на ефективни за електромобилите батерии, все още се изискват много усилия, сериозна ангажираност и стратегически подход.“ В обозримо бъдеще батерията ще се превърне в ядрото на мобилността. Батерията захранва различните типове двигатели, както и цялата електроника на борда. Той вярва, че учените, дизайнерите и политиците трябва да отделят по-голямо внимание на развитието на новите технологии в тази област.

Според Енгел, азиатски корпорации (предимно японски, но в последните години и все повече китайски) отделят повече ресурси и внимание, отколкото европейските им колеги. И преди всичко, това се отнася до създаването на нови и мощни батерии. Такива компании, като китайската (BYD), вече са с много по-голям опит в тази област. Много от утвърдените сега производители не придават голямо значение на това да проектират и се специализират в производството на компактни и евтини електрически автомобили. На сцената идват съвсем нови участници, които може да създадат и произвеждат годишно хиляди или дори десетки хиляди електромобили през следващите години, казват експертите. Енгел отбелязва нарастващата популярност на електромобилите в Китай, които по темпа на продажби вече изпреварват бензиновите модели. Да се получи обаче същият ефект в Германия, според експерта, няма да бъде така лесно.

При разработването на електрически превозни средства следва да се установи определена правна рамка. Така биха могли да помогнат и политиците. Експертът отбелязва, че много полезни, и в същото време „банални“ мерки, могат да се вземат на политическо, а дори и на общинско ниво. Пример са холандските градове Ротердам и Утрехт, където властите са решили да се създаде мрежа от услуги за електромобилите.

Освен това, те възнамеряват да използват електрокари за доставка на стоки до центъра на града в нощните часове. В крайна сметка, тези машини са тихи и не будят гражданите. Това ще облекчи трафика в пиковите часове. „Това е много проста мярка, която не изисква сериозни инвестиции” - подчертава Енгел. Въвеждане на тези правила би създало допълнителни възможности за по-интензивно използване на електрическите превозни средства.

Експертът посочва и друго голямо предимство на електрическите превозни средства. За разлика от традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене, те са оборудвани с батерии, които временно могат да съхраняват енергията, произведена през нощта. По това време на деня потреблението на енергия е намалено, а излишъкът на енергия може да се съхранява в батериите на електрическите превозни средства. През нощта тази енергия може да бъде реализирана. В бъдеще, убеден е Томи Енгел, капацитетът на батериите само ще нараства, така че електрическите автомобили могат действително да допринесат за по-ефективно използване на електроенергията.

Фердинанд Дуденхефер, най-известният в Германия електромобилен експерт, смята, че настоящата криза в автоотрасъла на Германия ще отвори нови възможности за разработването на електрически превозни средства. Хибридните и електрическите автомобили ще се развиват постепенно. „Очаквайте драматичен напредък в тази област” - предвижда експертът. В бъдеще Германия ще продължи да бъде един от водещите играчи на автомобилния пазар. В Chevrolet Volt, обаче, смятат, че кризата открива не само нови перспективи за електрическите превозни средства, но и изправя производителите пред нови предизвикателства. Най-важният от тях - това е високата цена на електромобила. Известно е, че в момента хората не бързат да купуват нови коли, още повече пък скъпи. За информация, широко рекламираният сериен електрически автомобил от General Motors - Opel Ampera (предназначен за пазара в САЩ Chevrolet Volt) ще струва в Европа 40 хиляди евро.

Революционно откритие чисти въздуха от прах и смог
Да вземеш Менделеевата таблица и дръзко да се разходиш по нея. Да пречистиш въздуха и от смога да получиш красиво бижу. Не е фантастика, а сбъдната мечта за холандеца Даан Розегаарде.

В Ротердам и Пекин той издигна 7-метрова кула, която действа като гигантска прахосмукачка, задействана от енергия, получена от слънцето. Тя се състои от 45 сребърни пластини, които улавят повече от 75% от частиците смог с диаметър от 2,5 микрона до 10 микрона. В кулата има инсталация, която пречиства въздуха. След като погълне смог, металната инсталация изпуска чист, свеж въздух.

„Кулата е само част от проекта за чист въздух. Другата част е за бижута от мръсен въздух. Те ангажират хората, правят ги част от решението, а не само част от проблема. Това им допада.“, казва Даан Розегаарде. Революционно откритие дава шанс на най-замърсените градове в света да пречистят не само въздуха си, но и да превърнат замърсяващите частици в бижута. Сътрудничеството на група холандски изследователи и дизайнери доведе до изграждането на уникална 7-метрова кула в парка в Ротердам. Лесно може да решите, че става дума за някакво модерно произведение на изкуството, но кулата всъщност служи като огромна прахосмукачка, която пречиства въздуха. Тя може да преработи повече от 30000 кубически метра въздух на всеки час.

Дизайнерът Даан Розгард казва, че кулата може да промени съществено начина на живот в малките населени места, като спомогне за отстраняване на вредните частици от въздуха. Частиците, по-малки от 10 микрона, могат да увредят сериозно белите дробове, а нивото им вече е достигнало опасни нива в много градове по света. Известно е, че Пекин, който се води един от най-замърсените градове в света, трябваше да ограничи масово използването на автомобилите, за да поддържа качеството на въздуха на сравнително нормално равнище.

В същото време новото революционно изобретение служи като истински филтър. Кулата премахва частиците с йонизация, а на върха є има вентилационна система, която се задвижва с енергия от вятъра. Смогът се всмуква през горната част на кулата, а след това пречистеният въздух се освобождава през отвора в шестте страни. Въздухът влиза в камера, в която частиците получават положителен заряд. Йонизираните частици се свързват със заземените електроди в камерата, а чистият въздух излиза от отворите на кулата. Трябва да отбележим, обаче, че при този процес не се произвежда озон, както при другите йонни пречистватели на въздуха, защото използва частици с положителен, вместо с отрицателен заряд. Премахват се ултрафините частици смог и се изпомпва чистият въздух. Патентованата технология работи по подобен начин за системи за пречистване на въздуха, използвани в болниците. Натрупаните частици смог се компресират и остават във филтрите на кулата, а от тях се създават и изработват бижута – засега пръстени и ръкавели, но има поръчки за обеци и гривни.

Революционно откритие слага край на смога в големите градове. Това революционно откритие на Розгард е на път да направи ентусиастите изключително популярни и търсени в различните държави. Има голям интерес към изграждането на подобни кули в Мексико и Париж. Розгард планира да представи идеята в различни градове и се надява да привлече вниманието, но както сам признава, неговата крайна цел е свят, който не се нуждае от кули за борба със смога.