ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 1, 2017

Вентилационно оборудване за тунели от Системеър

Вентилационно оборудване за тунели от Системеър

Системеър е водещ производител на вентилационно оборудване в световен мащаб, присъстващ в 49 държави посредством 66 дружества, с 4800 служители. Производството на компанията е в 24 на брой модерни и ефективни предприятия с обща площ 280.000 кв.м.

Компанията категорично навлезе в сферата на инфраструктурното строителство след придобиването на Matthews&Yates. За още по-силно и устойчиво развитие на специфичния пазар за подземно строителство фирмата разполага с отдел MRT (Metro Road and Train). Екипът притежава огромен опит и знания в тази област и се грижи компетентно и отговорно за всеки един проект. Компанията работи успешно по редица знакови проекти в областта на тунелното строителство.

Знаков проект на фирмата е доставката на оборудване за безопасността в подводните тунели Byfjord и Mastrafjord в Норвегия. Тунелът Byfjord е един от най-дългите подводни тунели. С дължина от 5875m, този подводен тунел заема първото място в света по дължина до 1992 г. Най-ниската му точка се намира на 223m под морското равнище. Другият тунел, през който преминава магистралата - тунелът Mastrafjord, е с дължина 4424m, а най-ниската му точка е на 133m под морското равнище.

Днес, повече от 20 години след първоначалното им пускане в експлоатация, двата тунела са ремонтирани като оборудването, осигуряващо безопасността на пътуващите, е изцяло обновено. Участие в проекта взема и екипът на Systemair в Норвегия. Доставената от компанията техника е произведена в Германия и включва тунелни вентилатори от неръждаема стомана модел MoJet AJ1120, оборудвани с IE3 двигатели, които са с мощност 37kW; монтажни рамки от неръждаема стомана; специално изработени превключватели и автоматични системи за смазване с пет годишен интервал на зареждане. За тунела Byfjord са доставени 43 броя от всяко едно от изброените съоръжения, а за тунела Mastrafjord броят им е 45.

В България Системеър оперира посредством търговски екип с офиси в София и Пловдив. Systemair извърши и редица доставки на оборудване за софийското метро - за станции, за тунелна вентилация, за вентилация по време на строителството.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини