ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 1, 2017

Про Маш реализира няколко успешни продажби на пътностроителна техника

Разговор с г-н Филип Козовски, Търговски мениджър на Про Маш

Про Маш реализира няколко успешни продажби на пътностроителна техника

Г-н Козовски, Про Маш е водещ доставчик на машини и иновативни технологии за строителство на пътища. Бихте ли представили по-подробно работата Ви и фирмите, които представлявате?
Про Маш е компания, чиято основна дейност е търговия с техника и продукти за пътното строителство. Представители сме за българския пазар на няколко европейски фирми. От 2000 година работим съвместно и представямe на пазара компанията MARINI – водеща в света компания за производство на пътно-строителна техника, част от групата ФАЯТ – Франция, която предлага всички видове пътно-строителна техника, необходима за строителство на пътища. Също от 2000 година сме представители на компанията Iterchimica S.r.l., Италия, която произвежда химически добавки за производство на асфалтови смеси. От две години представляваме на българския пазар Euromecc, производител на бетонови възли. И, за да затворим цикъла, тази година стартираме и партньорство с Cadona – компания, която предлага машини за производство на бетонови изделия (бордюри, тухли и др.).

Разкажете повече за някои от последните решения, които предлагате на нашия пазар? С какви технически характеристики и приложение се отличават?
Миналата година беше доста успешна за Про Маш. Имахме много добри продажби на нова техника. В това число две асфалтови бази MARINI Тоp Tower 4000, които са на изключително високо ниво. Предстои тяхното транспортиране и скоро ще започне и монтажът им.

В края на миналата година направихме много добра сделка с фирма в Североизточна България за нов бетонов възел, който е с производителност 60m3/h и с изключително прецизно смесване на бетона. Направихме продажба и на три инсталации за емулсии и една нова за България инсталация за производство на полимер модифициран битум. Тя също е за обект в Североизточна България. Смея да твърдя, че съвместно с партньорите ни от Iterchimica S.r.l., предложихме много добър продукт, който отговаря на всички стандарти в България

Бихте ли споделили за някои интересни обекти, където участвате с Ваши продукти и решения?
Както вече споменах, основно доставяме продукти за обекти в Северна България. Именно там в момента има по-голям интерес от страна на възложители, главно покрай строителството на магистрали. За тази част на страната бяха продажбите и на асфалтовите бази, и на бетоновия възел, и на инсталациите за емулсии и полимер модифициран битум. Считам, че и в близко бъдеще там ще преобладават проектите.

Освен строителството на нови пътища, очаквам и работа по обекти, касаещи поддържането на пътища. За сравнение с други европейски държави, където непрекъснато се осъществява пътно поддържане и рехабилитация, тук няма толкова добри практики. Не бих казал, че в България се изграждат лоши настилки, а по-скоро липсата на редовна поддръжка се отразява пагубно на вида на нашите пътища. В рамките на няколко години трябва да се прави ремонт на настилката и системно да се отстраняват по-дребни проблеми като пукнатини, дупки и др. В тази посока бих препоръчал продуктите на Iterchimica S.r.l., които са много добри именно за такива рехабилитационни дейности по пътната настилка.

В края на разговора, какво Ви предстои в близък план? Имате ли конкретни планове или очаквания за развитието на компанията?
В по-близък план ни предстои да завършим проектите от миналата година, за които разказах. Трябва да се приключи монтажът на инсталациите и да се организира пускането им в експлоатация. Предстоят ни още няколко проекта, по които ще работим с фирмите ни партньори. Засега сме си генерирали достатъчно работа, така че ще се насочим първо към нейното успешно завършване, за да сме достатъчно ефективни и клиентите да бъдат доволни от закупения продукт. След това вече ще насочим поглед и към нови инициативи и проекти.