ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 1, 2017

Разполагаме с достъпни решения за обработка на отпадъци

Разговор с г-н Микулаш Фурнаджиев, Управител на Екоефект България

Разполагаме с достъпни решения за обработка на отпадъци

Г-н Фурнаджиев, за начало на разговора ни бихте ли разказали за фирмата и присъствието Ви на пазара?
Екоефект България предлага решения за технологично оползотворяване и обработка на отпадъци. Отпадъците след първична обработка могат да бъдат върнати обратно в производството или да се търси друга последваща реализация. Дървесната маса, например, или отпадъци от селското стопанство, могат да се преработят до пелети или брикети и след това да се реализират като гориво. Голяма част от отпадъците продължават да бъдат ценна суровина, но трябва да се намери оптималното решение за тяхната реализация.

Екоефект България е официален представител на няколко Европейски компании, всяка една специализирана в строго определена област (например – раздробяване, линии за производство на пелети, брикети, котли на биомаса и др.), с помощта на които ние можем да предложим това решение.

Споделете повече за продуктите, които предлагате. Какво би било интересно да научат читателите на Списание ИНФРАБИЛД?
Екоефект България предлага на своите клиенти надеждна дробилна техника, произведена в Словакия с марка ing. Castulik. Дробилната техника е няколко основни типа – това са ножови мелници (гранулатори), подходящи за ситно раздробяване, едно-роторни, дву-роторни и четири-роторни дробилни машини (шредери), които могат да бъдат употребявани с изключително широка гама материали. Тези машини са подходящи за раздробяване на материали като: хартия, картон, различни видове пластмаса, текстил, каучук, автомобилни гуми, дървесина, палета, кабели, битов отпадък, алуминиеви и стоманени стружки и др. Предлагаме цялостни линии за рециклиране на кабели, изразяваща се в извличане на мед и алуминий от този тип отпадък. Предлагаме линии за раздробяване на автомобилни гуми с различни размери, раздробяване на електронен скрап, линии за производство на пелети и линии за производство на брикети от дървесни или селскостопански отпадък. Предлагаме котли на пелети и биомаса (дървесен чипс и слама) от 5 до 5000kW.

Бихте ли разказали повече за някои от последните продукти, които се опитвате да наложите на пазара?
Една от най-новите ни дробилни машини е бавнооборотна еднороторниa дробилка PICUS, която е предназначенa основно за малки и средно голeми дърводелски цехове. Раздробява дървесния отпадък до размер, подходящ за изгаряне в автоматизирани котли или до размер, подходящ за брикет преси.

В сферата на преработка на селскостопанския отпадък предлагаме линия за производство на агро пелети с производителност от 500 до 2000кг/час с марка ProPelety s.r.o. Тази линия е предназначена за ефективна преработка на биомаса (слама, сено) от зърнени култури, маслени култури, бобови култури, треви и енергийни култури в качествено гориво във формата на агро пелети. Ние вярваме че използване на агро пелети за отопление и производство на енергия е значим принос за запазване на околната среда и има своята икономическа обосновка. Пелетите, по-конкретно агро пелетите, са бързо възобновяем енергиен източник, получен от натурално селскостопанско производство (ежегодно суровината се получава от едно и също място). Производството им подпомага развитието на селските райони и допринася за състояние на устойчивост на страната ни.

Какви очаквания или конкретни планове имате за бъдещото си развитие?
Основната ни цел е да се приближим възможно най-близо до желаните от клиента резултати и да предложим професионално обслужване. Нашето развитие продължава да е насочено в тази посока и продължаваме да търсим решения, с които да намерим екологично и в същото време достъпно за потребителите оползотворяване на отпадъка. Искаме да споделим нашия 20 годишен опит, с повече от 400 инсталации в повече от 15 държави по света.