ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 2, 2017

Новото поколение Zaxis-6 на Hitachi Construction Machinery в средния клас багери

Новото поколение Zaxis-6 на Hitachi Construction Machinery в средния клас багери

Верижните багери е една от най-силните страни на Hitachi Construction Machinery, а новото поколение Zaxis-6 видимо затвърждава високата репутация на японския производител.

В края на ноември в Амстердам компанията показа цяло съзвездие нови машини, в т.ч. нови модели верижни багери от средния клас в диапазона от работни маси 13-28 т.

В новите верижни багери е вложена уникална технология на Hitachi, разработена специално за моделите Zaxis-6 от средния клас с над 200 подобрения във функциите, системите и компонентите.

Дебютиращи модели, като 25-тонния ZX225USLC-6 (с малък радиус на въртене на противотежестта), 23,5-тонния ZX240N-6, 22-тонния ZX210LC-6 и 20-тонния ZX190LC-6, са оборудвани с авангардната хидравлична система TRIAS II с три помпи, която намалява количеството масло, върнато към резервоара. Факт е по-високата горивна ефективност спрямо предходното поколение багери при запазване на познатата висока производителност: 12% в икономичен режим и 6% в мощен режим. Новост при по-леките модели в клас 14-18 тона е въведената най-съвременна хидравлична система HIOS IV с две помпи. Тя намалява общите хидравлични загуби и спомага за понижаване на разхода в мощен режим с до 8% по-малко дизел (по данни на производителя). При по-тежките модели е въведена система за каталитична редукция (SCR), която впръсква разтвор на урея (AdBlue) за последващо третиране на изгорелите газове от двигателя. С тази система, в комплект с дизеловия окислителен катализатор (DOC), се покриват стриктните норми за изгорели газове по Етап IV на Европейския Съюз.

Верижните багери на Hitachi от серия 6 се отличават и с вложените висококачествени компоненти, като например високоиздръжливият материал AES (акрилонитрит етилен стирен), устойчив на влиянието на ултравиолетовите лъчи, който е основен компонент на конзолата в кабината. При по-тежките модели вложените издръжливи връзки на тръбопроводите към резервоара и О-пръстените, произведени от специален материал, съдържащ флуор, предназначени за главния разпределител и хидромотора за въртене на надстройката, намаляват до минимум риска от теч на хидравлично масло. Материалът издържа на много високи температури и осигурява надеждната работа на ключовите хидравлични компоненти.

С нов дизайн са и носещите ролки на ходовата част и подсилените капаци, по които се върви върху надстройката за по-голяма издръжливост и безопасност. Прикачните устройства се монтират лесно благодарение на електронна система за управление, включваща нови режими за наклоняващ се ротатор и наклоняваща се кофа.

Също така монтажът на работни органи, които изискват големи хидравлични дебити, става лесно посредством два допълнителни плунжера на главния разпределител.

Японските инженери са въвели и редица специфични подобрения, както и са вложили инженерни решения, даващи видими преимущества на машините. Например тясна ходова част със ширина на траковете от 550mm при 23,5-тонния ZX240N-6 значително улеснява неговото транспортиране. При по-леките модели основният горивен филтър може да се сменя много удобно благодарение на широкоотваряемия капак за двигателя, позволяващ бърз достъп и лесна поддръжка.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама