ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 2, 2017

Новият багер 336F LN XE на Caterpillar намалява оперативнитераз ходи

Новият багер 336F LN XE на Caterpillar намалява оперативнитераз ходи

Caterpillar е водещ производител на строителна и минна механизация, а машините на компанията са признати в цял свят като най-производителни и надеждни. Портфолиото на CAT включва над 320 модела машини и е сред най-обхватните в областта. Оборудването CAT е синоним на качество, ефективност, дълготрайност, изключителна издръжливост и в най-тежки условия. Продуктите и компонентите Caterpillar се произвеждат в 50 предприятия в САЩ и в над 60 други страни по света.

Разбирането на клиентските нужди и изисквания водят до развитие на високоефективни иновативни продукти. Верижен багер Caterpillar 336F LN XE с хидравлична хибридна технология е пример за такъв иновативен продукт. Той е за тези, които работят с машини дълго и упорито и се нуждаят от най-високото ниво на производителност и доказано нисък разход на гориво.

Верижният багер 336F LN XE е оборудван с двигател Cat C9.3 ACERT™, 6 цилиндров с обем 9,3 литра, електронно управление и номинална мощност 226kW/307к.с. Машината е оборудвана с кофа Caterpillar с обем 2,12m3.

Основното предимство на Caterpillar 336F LN XE е, че за него е използвана нова хидравлична система, изцяло разработка на Caterpillar. Хибридът използва енергията, генерирана при спиране на завъртането на надстройката, акумулира енергията в акумулатори и я отдава за подпомагане на хидромотора за завъртане на надстройката. Главният разпределител на системата за адаптивно управление управлява дебитите в хидравличната система и позволява плавната работа на машината.

Caterpillar 336F LN XE е оборудван с два броя акумулатори, заредени с азот по тридесет и два литра и разположени в противотежестта. Главният разпределител, управляващ зареждането и разреждането на акумулаторите, позволява плавно преминаване от потока на помпата към потока от акумулаторите и обратно. Той автоматично разрежда акумулаторите при изгасване на двигателя с цел безопасно обслужване на машината. Работният дисплей се намира в най-долната лента на дисплея и на него е показана степента на зареждане на акумулаторите и диаграма на хидравличните мощности, задвижващи надстройката на машината.

Хидравличният багер има и термични предпазители, които в случай на пожар изпускат газа с цел безопасност. Хидравличната помпа е с електронно управление, предвидена за работа в хибридна система и е с увеличен дебит от 160cc/rev на 184cc/rev, за да може да работи при по-ниски обороти на двигателя. С цел намаляване на разхода на гориво са намалени оборотите на двигателя от 1600об/мин и 1800об/мин. на 1500об/мин. Като резултат на всичко това, разходът на гориво при 336F LN XE е намален с до 25% спрямо 336F и до 33% спрямо 336D.

За комфорта на машината още допринася операторската кабина. Тя е тиха, удобна и защитена. Автоматичната система за контрол на температурата помага за поддържане на комфортна атмосфера, а джойстици, подлакътници и седалки се приспособяват към предпочитанията на оператора. Седалките имат опции за затопляне и охлаждане. Кабината е оборудвана с TFT монитор, програмиран да работи на 42 езика, и осигурява приятна работа всеки ден.

Надежден, ефективен, издръжлив и с ненадминат комфорт, това е новият хибрид CAT 336F LN XE.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини