ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 2, 2017

Системи за диспечеризация във водоснабдяването от Амтек-А

Системи за диспечеризация във водоснабдяването от Амтек-А

Системите за дистанционен контрол и управление (SCADA) в момента се ползват на над 3500 водоснабдителните обекта у нас – помпени станции, водоеми, шахти, контролни точки и други, като се обслужват от над 300 диспечерски станции. Основната част от тях използват УКВ радиоканали. През последните години все по-повече УКВ-връзките се изместват от GPRS комуникации благодарение на значителните им предимства и подобряващото се покритие с тях. Те се ползват вече на над 600 обекта. Постигната е съвместимост на двата варианта, като с един и същ диспечерски компютър на един и същ монитор се работи и с двата вида комуникации – част от обектите се обслужват по УКВ-канали, а останалите – чрез GPRS. Предлагат се и терминални станции, работещи едновременно по УКВ и GPRS канал. Над 10 ВиК предприятия изцяло или почти напълно замениха УКВ връзките с GPRS, а повечето от останалите започнаха замяната.

Основно предимство на GPRS комуникацията е във възможността в един и същ момент да се обменят данни с голям брой обекти, докато при УКВ връзката в даден момент може да се обслужва само един обект. Други големи предимства са отпадането на необходимостта от издигането на големи антени, от ползването на ретранслатори и от спазване на стриктна радиодисциплина, по-малките разходи за изграждане и експлоатация, предаването на по-големи обеми информация, по-високата надеждност при мълнии и др.

Фирма Амтек-А е създадена и се ръководи от доц. д-р инж. Емил Алтимирски и в дейността й участват предимно специалисти, които са на основна работа в Техническия университет - София. Тя сътрудничи и с над 100 специалисти във всички по-големи градове в страната. Екипът на фирмата извършва изследователска и развойна дейност, осигурява производството, продажбата и сервиза на изделията, участва в изграждането на нови обекти и модернизиране на вече изградените.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини