ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 2, 2017

LED осветлението няма алтернатива по отношение на икономии

Разговор с г-н Цветан Геров, Управител на НМТ Трейдинг

LED осветлението няма алтернатива по отношение на икономии

Г-н Геров, бихте ли казали кои са тенденциите в уличното осветление, и в тази връзка, Вашата фирма с какви нови продукти е обогатила портфолиото си?
Уличното осветление, в това число и осветлението на тунели, претърпя бурно развитие за много кратък период от време. По-старите системи за осветление са с нажежаемa жичкa. При тях се изисква голям поток от светлина, съответно и много силен светлинен източник, което пък води до много голямо потребление на енергия, оттам и на високи разходи. След това имаше един период от време, през който за кратко се появиха на пазара натриеви лампи. Те са по-икономични, намаляват с 20-30% потреблението на енергия и на тях се гледаше като на нещо много перспективно. Но още преди да успеят да се наложат на пазара се появи LED осветлението, което напредна с много бързи темпове, съответно спаднаха и цените му. В световен мащаб производството на LED осветители се увеличи много. LED осветлението на практика се базира на електроника, а продуктът не се отличава с нищо особено, което да изисква патенти или познаване на производствено ноу-хау. Затова и разработките в тази сфера не предразполагат монопол. Това е и причината да има много производители в световен мащаб. У нас все още няма производство, а само асемблиране на продуктите.

Ние сме представители на една китайска фирма – AGE Lighting Co. Ltd. С техни разработки навлязохме на българския пазар. С продукти на AGE Lighting Co. Ltd. имаме реализирани два тунела и предпортално осветление към тях. Преди да вложим продуктите, направихме изпитвания в български лаборатории. Продуктите бяха тествани в лабораториите на Технически университет - София и Минно-геоложки университет - София. Резултатите от тестовете потвърдиха показателите от производителя и след това направихме поръчката и доставката. Няма проблеми с тези продукти и в етапа на експлоатацията им.

Бихте ли споделили малко повече за тези проекти и внедрените системи за осветление? За кои други обекти с Ваши продукти бихте разказали още?
Тунелите, за които споменах, са на околовръстния път на Смолян. Това е проект, който е започнат преди години, спрян и сега завършен. Но за осветлението бе разработен нов проект, актуален, съобразен с всички съвременни изисквания. Там е изградена модерна и автоматизирана система за осветление. Драйверите са с възможност за димиране, което означава, че могат автоматично да се залагат параметри и да се променят настройките спрямо външните условия. По този начин се оптимизира разходът на електроенергия и се постига в пъти по-голяма икономия на средства.

Осветителни тела на AGE Lighting Co. Ltd. сме доставили и за тунелите Ечемишка и Витиня. Но там осветлението е аварийно, докато траят ремонтите. Не е инсталирана и електрониката. Очакваме да приключи ремонтът, за да се изгради изцяло осветителната система. Осветителните тела са леки, компактни, монтират се директно към стената на тунела и доста по-ниско. Най-голямото им предимство разбира се е икономичността им. Това е много важно от гледна точка на това, че разходите за осветление в едно подобно съоръжение са много големи. Има тунели, при които, при екстремни условия, разходите за осветление могат да достигнат до 30 000 лв. на месец.

В заключение, какви са Вашите очаквания за бъдещото развитие на продуктите за осветление, предназначено за градска среда, улична мрежа, пътни съоръжения?
На този етап LED осветлението няма алтернатива по отношение на икономии и очаквам все повече да се разпространява на пазара и все повече проекти да се изпълняват с LED осветители. Това осветление е икономично, а това е голям плюс за бюджета и на общини, и на държавни институции. Има перспектива за развитие и според мен това е посоката, в която трябва да се върви. Редно е всички нови проекти да се правят с LED осветление и да са автоматизирани.