ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 2, 2017

Кселекс има отлична репутация като доставчик на комплексно оборудване

Разговор с г-н Тодор Стефанов, Управител на фирма Кселекс

Кселекс има отлична репутация като доставчик на комплексно оборудване

Тодор Стефанов е завършил специалност МИО в Икономически институт в София (сега УНСС) през 1980 година. Трудовия си стаж започва в Булконтрола и Интерпред – контрол по вноса и внос по оборудване. От 1994 година Тодор Стефанов е управител и съдружник в Кселекс.

Г-н Стефанов, да започнем разговора с новостите около дейността на фирмата. Какво бихте споделили пред читателите на Списание ИНФРАБИЛД за развитието Ви към днешна дата?
Отмина един твърде успешен цикъл, свързан с построяването на редица пречиствателни станции за отпадни води по Оперативна програма „Околна среда‘. Кселекс има отлична репутация като доставчик на комплексно оборудване, отговарящо на всички технически изисквания, с конкурентни цени и срокове за доставка. Нашите клиенти оценяват съдействието ни по отношение набавянето на документация, монтажа, обучението на персонала и обслужването в гаранционния и следгаранционен период. При този голям обем дейности възникват почти неизбежно различни трудности и проблеми, които решаваме бързо и без формалности с цел успешното реализиране на проекта.

Да акцентираме върху продуктите от гамата ви. Бихте ли разказали повече за нови продуктови попълнения, които биха представлявали интерес за клиентите Ви?
Основните машини и съоръжения се запазват без големи изменения за дълъг срок, но постоянно допълваме гамата от продукти с нови модели или нови машини. Тук основна роля играят клиентите и доставчиците. Нашата задача е да отговорим на търсенето. На най-високо техническо ниво са предлаганите от нас турбокомпресори на SULZER и ексцентършнекови помпи на SEEPEX GmbH. Много добро решение за варовото стопанство предлагаме от френския производител SODIMATE. Съвременните изисквания към качеството на пречистената вода предполагат и тотално обеззаразяване при необходимост. Съвместно с нашите партньори от BERSON UV – Techniek – Холандия, предлагаме доставка, монтаж и пуск на системи за UV – дезинфекция за монтаж както в канал, така и на тръба. Клиентите ни получават компетентно съдействие за избора на оптималното съоръжение, проектирането на съответния подобект и пуска.

За читателите ще представлява интерес да научат повече за обектите, където са внедрени предлагани от Вас продукти. Бихте ли разказали?
Преди няколко месеца беше пусната в редовна експлоатация нова въздуходувна станция в Софийската пречиствателна станция за отпадни води. Доставените турбокомпресори SULZER HST40 осигуряват цялото необходимо количество въздух за биобасейните с голяма прецизност, икономично и безшумно. При невероятните 14000 об/мин. шумовото ниво е пренебрежимо ниско, вибрации няма, ненужно е охлаждане на машините, обслужването е сведено до минимум.

Миналата година започна да функционира на пълни обороти комплексна инсталация за обезводняване на утайките в ПСОВ Созопол. Основната тежест се пада на два броя центрофуги VITONE, допълвани от захранващи помпи SEEPEX, полимерна станция и обработка на утайките с хидратна вар, дозирана със система на SODIMATE. Компетентният персонал се справя отлично. Пречиствателната станция за отпадни води в Свищов разполага със система за UV-дезинфекция модел InLine 4250 на BERSON, която гарантира, че изтичащите в р. Дунав 600м3/ч пречистени води няма да вредят на живота в реката.

С какви очаквания или планове стартирате годината? Какви цели и приоритети ще определят посоката на бъдещата Ви работа?
Започва нов цикъл строежи на пречиствателни станции и нашите планове неизбежно са свързани с участие в доставките на оборудването за някои от тях. Имаме всички основания да вярваме, че клиентите ни са доволни и няма пречки пред сътрудничеството ни в бъдеще. Добре свършената работа в миналото е основание за оптимизъм.