ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 4, 2017

Големи инфраструктурни проекти отново в действие

Разговор с инж. Милен Коцев, Технически мениджър в Тотал България

Големи инфраструктурни проекти отново в действие

След тежката зима и икономическа обстановка в България сега вече е подходящо за стартиране на големите инфраструктурни проекти и ремонти на пътната инфраструктура. Добрата новина за бизнеса е, че много на брой и едновременно сериозни проекти бяха рестартирани след една не малка пауза. От тази гледна точка специалистите започват да обръщат по-сериозно внимание върху състоянието на машинния парк. Едно от първите неща, което се прави при стартиране на новия активен сезон е пълното обслужване на техниката и проверяване на състоянието й. Това включва не само подмяна на амортизирани части, а и пълна проверка на състоянието на маслата, антифризите, гресите и други съпътстващи експлоатацията на машините продукти. Тежката механизация работи при много сурови условия, тоест нормалните работни цикли при тях не са стандарт. Работният цикъл е много по-скъсен поради редица фактори, като високи температурни амплитуди, запрашеност и влага. Това означава, че трябва да се обърне сериозно внимание при спазване на стандартите за работа, за да се гарантира добър работен цикъл на машините.

Необходимо е да се използват по-висок клас масла и антифризи, по-качествени продукти и съответно експлоатационният контрол трябва да е по-строг. Препоръчително е да се работи с проверени и доказани марки продукти, които имат съответните одобрения, референции и опит. Един производител на смазочни продукти може да помогне на клиентите си на база опита и знанията си придобити от различни проекти, реализирани в световен мащаб. В кариерите в Африка и Азия, където Тотал доставя смазочни материали се работи при много висока температура, влага и силна запрашеност, докато опитът ни в Сибир е при много ниски температури. Това са най-тежките фактори влияещи върху работата на машините, където маслата Тотал биват тествани.

Такъв е топ продуктът в гамата за пътностроителната и минна техника - греста TOTAL CERAN. При производството на конвенционалните греси първо се произвежда сапуна, след което се добавят и блендират базовото масло и присадките. Производството на CERAN е различно: молекулите на сапуна и присадките съставляват сложен комплекс, който задържа в себе си молекулите на маслото. Това носи по-добри резултати, защото има хомогенен химичен състав, който дава дълъг експлоатационен период, голяма устойчивост и пластичност на химичното съединение спрямо различни температурни и природни промени в работните условия. За времето от което е на пазара гамата е добре развита. Има специализирани продукти за различни приложения, за ръчно мазане, за централни гресиращи системи, за шокови натоварвания, за вибрации, за влажни среди и за силна запрашеност. Последно поколение е продуктът CERAN XМ. Греста е събрала в себе си десетилетия опит от пазара. Тя е подходяща както за работа при високи и ниски температури, така и при силно запрашени среди и при високо съдържание на влага, много трудно се отмива, дори когато има пряк достъп с вода. Не случайно се използва в стоманодобивната индустрия, валцуването, производство на пелети, минно и морско дело, навсякъде с отлични резултати.

И отново ако се върнем на машинния парк в България,то той се характеризира с голямо разнообразие. В последните години големи и малки компании се опитват и успяват да обновяват машините си. Това, което търсят е по-висока ефективност при работа, намаляване на часовете за поддръжка, в това число и подмяната на смазочните продукти. Като за тази цел собствениците и механиците се стремят да използват доказани и качествени продукти, които да подсигурят удълженият пробег на работни часове, гориво спестяване и други ползи. Тотал дава отговорът на тези нужди, защото разработва продукти за най-новото поколение техника, съответно адаптирани да се използват както за новите, така и за старите поколения машини. Фокусът на новото поколение на масла Тотал съвпада с целите на съвременния бизнес: горивоспестяване, висока ефективност, удължени интервали на смяна и високо качество на продуктите.



ТОТАЛ БЪЛГАРИЯ