ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 4, 2017

Прикачни устройства

преглед на пазарните тенденции

Прикачни устройства

Ефективност, лесна употреба и безопасност при работа са сред най-важните характеристики за едно прикачно устройство. Начините, по които едно прикачно устройство се фиксира към дадена машина, непрекъснато се подобряват, с оглед да се улесни работата на оператора и да се посрещнат нуждите на една съвременна работна площадка. Нека разгледаме някои от продуктовите новости в тази област.

Прикачното устройство Cat Pin Grabber Coupler за закрепване на кофата на хидравличните багери на Cat е проектирано именно с идеята за подобряване на производителността и безопасността при работа. Двустепенната система за заключване на устройството гарантира успешната работа и осигурява на оператора възможност за аудио-визуална проверка на правилното закрепване. Вътрешният механизъм на кофата се комбинира с хидравличната сила от машината и действителната сила на копаене, като по този начин защитава устройството. По данни на Cat, ефективният дизайн на новото прикачно устройство не само намалява общото тегло, позволявайки по-голямо натоварване на кофата, без да се допуска компромис със силата и издържливостта, но също така поддържа в максимална степен възможностите за пробив на почвата и копаене. Прикачното устройство се предлага в ограничена конфигурация, която остава в рамките на ширината на кофата за копаене, като по този начин се намалява опасността от обратно засипване на изкопа.

Устройството може да се комбинира с багери с модели от 311 до 349 (D, Е и F серии) и е съвместимо с работните устройства на Cat и повечето видове кофи. В допълнение, моделите от F сериите имат фабрично инсталирани хидравлични системи, готови да работят с новото прикачно устройство.

През тази година Geith също представи механично прикачно устройство, като скоро се очаква да пусне на пазара и други две нови устройства, които ще се използват при компактни багери в класа от 2 до 4 тона. Новото механично устройство за закрепване на производителя е проектирано така, че да увеличава ефективността и производителността на мини екскаваторите с едно единствено бързо освобождаване, лесна употреба като цяло и намалена необходимост от поддръжка. Устройството може да бъде повдигнато и закрепено сигурно с едно лесно движение. С помощта на определен звук и два вида визуална проверка операторът се уверява, че устройството е правилно закачено в безопасно положение. Инструментът за освобождаване е предвиден да служи за освобождаване на двойната заключваща система. Възможността за обръщане на кофата допринася за увеличаване на подвижността, докато малкият радиус при върха увеличава пробивната сила. От Geith добавят, че механизмът за бързо освобождаване гарантира бързина на операциите и улеснява работата. Работата с новото прикачно устройство, което е със стандартна система за закрепване с фиксирани центрове, носи икономическа полза и ефективност. Две други устройства за прикачване – за машини от 1 до 2 тона и от 4 до 6 тона ще допълнят гамата на компанията през тази година.

Напълно автоматизираната система за бързо свързване Liebherr Likufix, която е част от оборудването на хидравличните багери на компанията от години, вече се предлага и за колесните товарачи от средните серии (от L524 до L542). Благодарение на Likufix, Liebherr става единственият производител на строителна техника, който предлага автоматична хидравлична система за свързване за колесни товарачи, която е комбинирана с хидравлична система за бързо превключване. С използването на един единствен бутон в кабината операторът безопасно и бързо може да превключва между множество хидравлични и механични прикачени инструменти, като в случая на колесните товарачи, превключването може да бъде между различни видове кофи, пресевни и трошачни кофи, приставки за захващане на тръби или кофи за разбъркване на бетон. Като пример за приложение на системата, производителят посочва обект на строителя Feickert, при който за изграждането на канализацията на жилищен квартал във Friedrichshofen, близо до Ingolstadt, Германия, се налагат многобройни промени при строителното оборудване. При този обект, благодарение на Likufix, се повишава производителността. Feickert разполага с голям брой машини, оборудвани с Likufix, включително 75 хидравлични багера, шест колесни товарача модел L 538 на Liebherr и един колесен товарач модел L 524 отново на Liebherr. Специалистите от строителната компания изразяват удовлетворението си от работата със системата, която доказва издръжливостта и безопасността си. За обекта във Friedrichshofen Feickert използва два колесни товарача Liebherr A 900 C Litronic и един колесен товарач Liebherr L 538. Бързата смяна на оборудването не е проблем със системата Likufix, тъй като отнема само няколко секунди и се извършва от кабината, като не е необходимо операторът да я напуска, тъй като всички операции се извършват с помощта само на един бутон.

Шведската компания Engcon представи шестия tiltrotator от серията Generation 2 – моделът ЕС204, оптимизиран за багери в класа от 2 до 4 тона. Новият модел може да бъде оборудван с интегрирано устройство за захващане или допълнителна хидравлична функция. Новият ЕС204 е продукт, който може директно да бъде приложен според изискванията на клиента, което впоследствие да се материализира в завършен краен продукт. В северните държави подобни прикачни устройства се използват обичайно както при по-малки машини, така и при сравнително по-големи модели, като голяма част от клиентите през последните години търсят по-мощен модел от ЕС02В, който в дългосрочен план ще бъде заменен от ЕС204.

През последните година станаха някои промени при производителите на прикачни устройства. Doosan продаде 100% от дяловете си във френската компания Montabert на Joy Global, който е водещ доставчик на усъвършенствано оборудване, системи и услуги за световната минна индустрия. Според Joy Global, продуктовата линия на Montabert ще допълни съществуващата гама от оборудване за работа в твърда скала на компанията.

В Швеция Investment AB Latour – инвеститорска компания със смесена дейност, подписа споразумение за придобиване на 18% от Steelwrist чрез Latour-Gruppen. Идеята зад придобиването е да се изгради индустриална група, в която Steelwrist ще бъде ключов елемент в сферата на бързите прикачни устройства, устройства от типа tiltrotator, електронни устройства за багери и други видове устройства. Целта е да се развият конкурентните позиции, които компанията вече има и на световния пазар. В момента повече от 90% от всички багери, които се продават в Швеция, са оборудвани с tiltrotator, но навлизането на близките пазари, като Германия, Франция и Великобритания е по-малко от 5%. От компанията са позитивно настроени по отношение на потенциала за разрастване на Steelwrist и ще работят активно съвместно с останалите собственици за заздравяване на позициите на компанията, като най-бързоразвиващият се производител на tiltrotator в света.

На прага на едно откритие
Едно ново прикачно устройство, което служи за възстановяване на компрометирани затревени разделителни ивици и банкети на пътища, е вече налично на световните пазари, благодарение на компания, наречена By The Way, в сътрудничество с Холандската строителна компания Kleis и компанията за земеделска техника Lotterman. Новото устройство се състои в използването на гума, но закрепена хоризонтално за стрелата на колесен товарач. При въртенето си гумата разкопава почвата покрай прясно положения асфалт и впоследствие се уплътнява от колелата на багера. От By The Way обясняват, че досега разделителните ивици и банкетите са възстановявани, като се доставя почва и с използването на кран с приставка за копаене, като първоначално се изкопава част от разделителната ивица или банкета и след това се запълва до повърхността на асфалтовата настилка. Тази технология на работа води до увеличаване височината на разделителните ивици или банкетите и до проблеми с отвеждането на водите, а отстраняването на тези недостатъци изисква време и средства. В тази връзка, специалистите от Kleis имат идеята за нов вид технология, като разработват прототип на новата приставка съвместно с Lotterman. Още при първото изпитване на прототипа, машината не само работи, но и постига забележителни резултати. Компанията Lotterman притежава патент за новата технология и има намерение да разшири представянето на продукта, който постига отлични резултати както при затревени, така и при обикновени банкети с покритие от чакъл, асфалт и други. Гъвкавото позициониране на приставката позволява работа и покрай различни препятствия, като например дървета.

Промяна на името
Друга шведска компания променя името си вследствие на промяна на собствеността. Indexator Rototilt Systems официално променя наименованието си на Rototilt Group. От компанията заявяват, че промяната на името е естествено следствие от промяната на собственика. От Rototilt споделят също така, че зад тази промяна лежи и по-голямо, дългосрочно решение за продължаване развитието на компанията в Северна Америка и Европа. На тези места има голям потенциал за растеж, тъй като устройствата tiltrotator не се използват до такава степен, както в Скандинавските държави.

Компанията Guyonnet Terrassement Company, която е специализирана в строителството на обществени обекти в западната част на Франция, търси средно решение между прикачните си устройства Engcon и Nox, за да може да оборудва багера си модел JS210 на JCB. От компанията, също така, се нуждаят от прикачно устройство, което да не изисква постоянна поддръжка. Един от историческите партньори на Guyonnet Terrassement, компанията Dealer M3, който има широка дейност в цяла Европа, отбелязва, че в западната част на Франция, клиентите обикновено използват допълнителни приставки към стрелата на багерите. Този навик води до важни и скъпи модификации при багерите. Поради тази причина, от компанията предлагат използването на PowerTilt заедно с интегрирано устройство за прикачване на Geith. Това техническо решение има четири основни конкурентни предимства – няма нужда от модификации на стрелата на машината, сглобяването е бързо и лесно, цената на продуктите намалява. Guyonnet Terrassement, които работят и на обекти, където се налага разрушаване, както и при озеленяване, използват устройството Geith - JCB през последните девет месеца, основно при озеленяване и оформяне на терени. От компанията отчитат, че периода за настройване към работа с новото устройство минава спонтанно и неусетно, като особено се оценява комфорта при работа и качеството на дизайна, до последния детайл.

От компанията споделят, че едно от предизвикателствата на новите пазари е да се обясни концепцията на Rototilt и по какъв начин един багер може да се превърне в изключително ефективно устройство. Ключът към успеха за Rototilt се крие в добре изградената мрежа в северните страни, заедно с установената дистрибуторска мрежа и нарастващия интерес от крайните потребители и доставчиците на оборудване на новите пазари. Инвестициите на Rototilt в модулното производство, което позволява на клиентите да определят сами по какъв начин ще бъде конфигурирана системата с tiltrotator, също е значителен фактор за успеха на компанията.

Тъй като нуждите и търсенето се различават значително в различните държави и при различните изпълнители, всички големи производители ще трябва да могат да предложат персонализирани tiltrotator решения, като Rototilt вече осигурява тази свобода на избора. Компанията непрекъснато развива нови екстри, като системата за сигурно заключване SecureLock и системата за контрол ICS, с помощта на която могат да се контролират функциите за автокалибриране и разклащане. Най-новата функция Rototilt Positioning Solution свързва устройството със системата за контрол на машината, осигурявайки точното разположение на устройството.

Rototilt продължава да насочва усилията си към увеличаване на производителността и свеждане до минимум на разходите за поддръжка. Със серията си уплътнители Rototilt представя комбинация от ефективност и безопасност при изкопни работи, при направа на траншеи, банкети и при работа на наклонени и неравни терени. Едни от отличителните характеристики на работата с машините и устройствата на Rototilt са бързината и безопасността. Резултатът от комбинирането на уплътнителите с tiltrotator устройства на компанията е в създаването на една гама от практични устройства, които могат да работят при ограничени пространства или в близост до пътища, без необходимостта от допълнителни работници на обекта. Освен, че могат да работят при изкопи и банкети, уплътнителите на Rototilt са едно ефективно решение при влажни и неравни терени. Уплътнителите на компанията се предлагат в три размера за багери от 3 до 30 тона и със сила на уплътняване до 6.5 тона. Всички три модела уплътнители нямат високи изисквания към хидравличния поток – от 20 литра/минута и са с ниско тегло – от 190 до 475 килограма, в зависимост от размера.

Оптимизираните устройства са важна част от инициативата на компанията за увеличаване на производителността, като трите пълни гами от кофи за багери ясно показват този стремеж. Компанията в момента разширява гамата си от кофи за багери, като включва по-тежки кофи с тегло до 22 тона.

Рециклиране
Италианският производител Trevi Benne добави нов модел към гамата си от оборудване и технологии в сферата на рециклирането, възстановяването и отделянето на цветните метали с оглед опазване на околната среда. Новата серия Rail Cropper RC на компанията е предназначена за бързо и ефективно рязане на железопътни и трамвайни релси за скрап. Моделът RC 20, който е предназначен за прикачване към багери в класа от 15 до 30 тона, е проектиран с цел да замести традиционния процес на газопламъчно рязане. По данни на Trevi Benne, специфичният профил и сменяемите остриета на устройството позволяват на оператора да срязва релсите ефективно, лесно и безопасно.

Новата Е-серия чукове на Caterpillar включва 47% по-малко съставни части от предишната D-серия на компанията, като позволява по-бързо и лесно обслужване. Компанията представи 10 нови чука от Е-серията, които са предназначени за мини-багери, колесни товарачи и комбинирани багер-товарачи. Четирите размера – Н35, Н45, Н55 и Н65 се предлагат в две монтажни конфигурации, предназначени както за машини на Caterpillar, така и за конкурентни модели.

В сферата на разрушаването, Caterpillar Work Tools представя три нови модела куки за разрушаване и сортиране. Моделите G310GC, G313GC и G315GC са допълнение към серията G300. Куките G300GC са предназначени за багери с оперативно тегло от 10 до 19 тона. От компанията обясняват, че новите сортиращи и разрушаващи куки са проектирани така, че да предлагат висока производителност и да се вписват в бюджета на клиентите. Предназначени са за голям кръг от клиенти и представляват конкурентен продукт на пазара. В допълнение, компанията предлага накрайниците си за разкопаване на твърди почви и лед вече и във вариант за мини-багери над 4 тона в Европа и за комбинирани багер-товарачи в Европа, Африка и Средния Изток.

Монтажните свредла на Minnich Manufacturing вече се предлагат с редица подобрения, които според производителя увеличават производителността и безопасността при сондажни работи. Първоначално използвани при възстановяване в дълбочина или отделни сондажи, прикачните устройства могат да се монтират на багери, комбинирани багер-товарачи и челни товарачи. Според Minnich устройствата са особено подходящи при хоризонтални сондажи с относително големи разстояния между местата на сондиране. Освен подобрената преносимост, монтажните свредла също така са безопасна алтернатива за операторите, тъй като се елиминира необходимостта от транспортиране на устройствата с ръчни колички. Пневматичните монтажни свредла на Minnich се захранват с компресор, монтиран в задната част на машината или при кофата на багер-товарачите. Голяма част от сондажните дейности изискват работа в зони с интензивен трафик, което прави изключително важна възможността за използване на мобилно прикачно устройство.