ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 5, 2017

Новият терминал на летището в Осло впечатлява с редица енергийно ефективни мерки

Новият терминал на летището в Осло впечатлява с редица енергийно ефективни мерки

Новото разширение на летището в Осло е най-зеленият терминал. Това е и първата сертифицирана в света сграда на летище, с рейтинг за устойчиво строителство BREEAM Excellence. Новата част на летището, която е с площ 115 000 квадратни метра, се отличава с редица зелени и енергийно ефективни внедрени мерки. Проектът на терминала, дело на Скандинавската служба по архителтура – NOA, включва различни иновативни похвати, целящи локално генериране на максимално енергия.

Скандинавските държави имат дълги зими със значителни количества сняг. Това е превърнато в плюс за летищния терминал, където е изградена система за събиране на снега през зимата и използването му за охлаждане през лятото.

С цел намаляване и на вредните емисии на CO с 35%, в проекта са използвани екологични и рециклирани материали, сред които рециклирана стомана и бетон с вулканична пепел.

В интериора може да се видят немалко естествени материали, озеленени стени, водни площи и др., напомнящи скандинавските гори. За облицовка на елементите е използван дървен материал, устойчиво добит от скандинавските гори.

Изкуственото осветление е сведено до минимум, за сметка на повече естествена светлина, която подобрява комфорта в помещенията и допринася за намаляване на потреблението на енергия. Подобрена е и изолацията, с което е постигнат резултат, отговарящ на стандарта за пасивна сграда. Всички тези мерки за намаляване на енергийните разходи, в комбинация със собствена локална система за генериране на енергиен ресурс, е намалило потреблението на енергия с 50%, в сравнение със съществуващия терминал.

Новото съоръжение ще увеличи капацитета на летището от 19 млн. пътници до очакваните 30 милиона.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини