ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 5, 2017

Геотехинженеринг въвежда нова хибридна технология за заснемане

Разговор с инж. Славейко Господинов, Управител на Геотехинженеринг

Геотехинженеринг въвежда нова хибридна технология за заснемане

Славейко Господинов е завършил ВИАС (днес УАСГ), специалност Геодезия, фотограметрия и картография, през 1986г. e преподавател към катедра Висша геодезия при Геодезическия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия, София. Доктор по геодезия, професор. Автор е на повече от 100 публикации в сферата на приложението на геодинамичните геодезически изследвания, гравиметрията, GNSS-технологиите, геодезическата астрономия, геодезическото образование. Пълноправен член е на Камарата на инженерите по геодезия. Представлява България в Комисия 2 на Международната федерация на геодезистите (FIG). Почетен член е на Руската академия по космонавтика К.Э.Циолковски и член на Международната научна академия ЕВРАЗИЯ. Почетен доктор е на Московския държавен университет по геодезия и картография (МИИГАиК).

Инж. Господинов, бихте ли представили в началото на разговора ни компанията Геотехинженеринг и дейността Ви?
Компанията е създадена през 1999 г. Занимаваме се с научно-изследователски и проектантски дейности в сферата на геодезията, геодинамиката, гравиметрията, пътното и железопътното строителство, устройственото планиране, кадастъра. Имаме успешно реализирани десетки проекти, много от които със значимост от национално ниво. Някои от тези проекти и до момента остават уникални, заради приложените при тяхното изпълнение технологични решения.

Един от основните акценти в работата на ръководството е подборът и развитието на кадрите. В компанията се търси симбиозата между опита и афинитета към новото. Голяма част от т.нар. проектантски състав притежава научна степен и, освен в чисто проектантски дейности, участва активно в научно-изследователски разработки.

Бихте ли споделили какво е фокус в работата Ви към днешна дата?
Фокус в нашата работа винаги е бил и е иновативният подход при решаване на разнообразните задачи. Стремим се да бъдем винаги в крак с бързопроменящите се технологии в нашата професионална област, базирани неминуемо на съвременна апаратура, изискваща много професионални умения. В момента въвеждаме технология, която е нова за реалностите у нас. Става дума за хибридна технология - съчетание от лазерен скенер, GNSS-приемници и инерциална система. Цялото това съчетание позволява заснемане на различни обекти /сгради, пътища, тунели, елементи на надземната инфраструктура/ в мобилен /до 40 км в час/ и статичен режим. Системата е приложима и при въздушно заснемане.

По какви проекти работите предимно, предвид състоянието и тенденциите в инфраструктурния сектор?
Стремим се да работим по обекти, обхващащи практически целия спектър на геодезията. Поради моментни приоритети на пазара, през последните години преобладават проектите в сферата на кадастъра. Работим и по проекти в други държави. Наскоро завършихме два големи проекта в РМакедония, свързани с реализацията на нова държавна гравиметрична мрежа. В момента разработваме и общи устройствени планове за няколко града.

В този ред на мисли, споделете очаквания за бъдещото развитие на компанията.
Квалификацията на кадровия състав, техническата обезпеченост, в комбинация с един реалистичен маркетинг и професионален мениджмънт са сигурна гаранция за бъдещи успехи, към които ще се стремим. Бързо разширяващата се сфера на приложимост на геодезическите методи е едно сериозно предизвикателство пред нас, изискващо перманентно осъвременяване на познанията и уменията на специалистите. Реализацията на новите технологии обаче би била доста затруднена от остарялата, понякога дори архаична, нормативна база в държавата. В този аспект, стремим се да работим градивно с оторизираните държавни структури, предоставяйки им своя опит и познания. Считам, че, независимо от непрекъснато променящия си облик, геодезията има гарантирано бъдеще, следователно компании като Геотехинженеринг ще бъдат неразделна част от пазара.