ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 6, 2017

Пътна безопасност

Опазването на живота и здравето на участниците в пътното движение трябва да е приоритет навсякъде. Според официалната статистика на Европейската Комисия за 2016г., ЕС има най-сигурните пътища в света и въпреки това 70 човека умират по пътищата всеки ден. С оглед да се създаде общо пространство на пътна безопасност, Комисията предложи да се продължат усилията за намаляване наполовина на общия брой на смъртните случаи по пътищата на ЕС до 2020г., считано спрямо 2010г., когато те са били 31 500. Приоритетна мярка в тази политика е постигане на по-голяма инфраструктурна пътна безопасност.

Пътната инфраструктура е един от основните елементи на транспортната система, който осигурява мобилността на хората и същевременно оказва влияние върху безопасността на движението. Тя следва да осигурява оптимални условия за придвижване на всички участници в движението. При планирането, проектирането, изграждането, ремонта и поддържането на пътната инфраструктура, следва да се спазват изискванията, произтичащи от директиви и регламенти на Европейския съюз в тази област, на действащите технически стандарти и норми, както и да се отчитат и прилагат най-добрите практики, доказали своята ефективност в други страни по света.

С цел подобряването на характеристиките на пътната инфраструктура за осигуряване на по-голяма безопасност на движението, следва да се организира и провежда научноизследователска дейност, да се предприемат по приоритетност мерки за оптимизация на пътната инфраструктура в участъците с високи стойности на ПТП, както и да се осъществява постоянен мониторинг за своевременно откриване, сигнализиране и обезопасяване на тези участъци.

Съвременни технологии
Интелигентните транспортни системи (ИТС) са високоразвити приложения, които имат за цел да предоставят новаторски услуги, за различните видове транспорт и управление на тяхното движение, както и да осигурят информация на потребителите. Внедряването им, както и осигуряване на непрекъснатост на услугите на територията на целия Европейски съюз, ще допринесе за по-безопасно, по-координирано и „по-интелигентно“ използване на транспортните мрежи.

ИТС обединяват телекомуникационни, електронни и информационни технологии с транспортното инженерство с цел планиране, проектиране, експлоатация, поддръжка и управление на транспортни системи. Внедряването на информационните и комуникационните технологии в сектора на автомобилния транспорт и неговите интерфейси с останалите видове транспорт ще има значителен принос за подобряване на екологичните показатели, на ефективността, включително и на енергийната ефективност, безопасността и сигурността на автомобилния транспорт, включително превоза на опасни товари, обществената сигурност и мобилността на пътници и товари.

В рамките на изпълнението на Плана за действие за ИТС и на директивата за ИТС Комисията предлага специални технически спецификации за обмен на данни и информация между превозните средства (V2V), между превозните средства и инфраструктурата (V2I) и между инфраструктури (I2I).

Мерки за безопасност при напускане на платното за движение
Лошото състояние на пътната мрежа представлява значителен риск за безопасността на трафика. Освен безопасното поведение на участниците в движението, е важно изграждане и поддържане на нискоконфликтна пътна инфраструктура, даваща ясни послания към участниците в движението и осигуряваща защитата им при фатални грешки.

Повече от 30% от всички жертви по пътищата са в резултат на излизане на МПС от пътя с преобръщания или удари в неподвижни препятствия. За намаляване на последствията от такива инциденти е необходима оптимизация на пътната инфраструктура, за минимизиране на риска от преобръщане или удар в неподвижно препятствие. За повишаване на риска от ПТП допринася липсата на видимост, която може да бъде компенсирана чрез по-добрата маркировка на платната и лентите за движение.

Във връзка с това се препоръчва използване на съоръжения и подходяща маркировка за успокояване на движението при навлизане в опасни зони от пътя. Например, могат да се използват тресящи полоси в края на платното за движение. Други меки са укрепване на банкетите, разширяване на свободните от препятствия зони и подобряване на практиките за подбор, инсталиране и поддръжка на защитни съоръжения. Отстраняват се опасни дървета и други неподвижни препятствия с цел осигуряване на свободна крайпътна зона. В зоната на канавките и обратните наклони с цел намаляване на преобръщанията също се предприемат мерки за обезопасяване, например с мантинели.

Обезопасяване в зони на завои
Всеки четвърти загинал на пътя е при произшествие, настъпило в зона на хоризонтална крива. За да намалят такива инциденти, освен работа за подобряване знанията и уменията на водачите, е необходимо повишаване безопасността от гледна точка на подобряване на пътната инфраструктура в следните насоки: подобряване на видимостта в зоните на хоризонталните криви, подобряване на сигнализацията с цел своевременно предоставяне на информация на водачите на ППС за характера на кривата, поддържане в изправност на пътната маркировка в зоните на опасните криви. Необходимо е поставяне на предупреждения за водачите за кривите с регистрирани множество тежки ПТП. Могат да се приложат и мероприятия за разделяне на насрещно движещите се автомобилни потоци в зоните на хоризонталните криви, при които са регистрирани множество ПТП. Специалистите препоръчват и поощряване изграждането на тресящи полоси, както и прилагане на други добри европейски практики по обезопасяване на хоризонталните криви.

По-голяма сигурност в зоните на кръстовища
Значително намаляване броя на загиналите и на ранените, вследствие на ПТП в зоните на кръстовищата, може да бъде постигнато чрез предприемане на мерки за понижаване на скоростта на движение на МПС в подходите към кръстовищата, изграждане на защитни съоръжения за отделните участници в движението, както и реконструкция на съществуващи кръстовища в кръгови, което следва да доведе до намаляване броя на конфликтните точки и намаляване на скоростта на движение при приближаване и преминаване през кръстовищата. Може да се изгради и повдигнато пътно платно на някои кръстовища, за да се намали скоростта при преминаване, предимно в населените места. Друга мярка е изграждане на обезопасени спомагателни острови за осигуряване на безопасно пресичане на платното за движение от пешеходци. Обезопасяване се постига и с механично предупреждение на водачите за приближаване към кръстовище, при което пресечният път е с предимство.

Предпазване от челен удар
Когато ПТП е от вида челен удар между МПС, последствията са най-тежки, като смъртността е изключително висока. Съществуват и следва да се прилагат различни мерки, които могат да доведат до намаляване на опасностите от челни удари по пътищата. Част от тях са въвеждане на разделителни елементи, които да възпрепятстват навлизането в насрещното движение на МПС и изграждане на допълнителна лента за движение и изпреварване, което е приоритетно в участъците с наклон при изкачване. Разделяне на насрещно движещите се потоци с по-широка разделителна ивица, очертана с маркировка, също е възможна мярка. Добра практика е и ограничаване на възможностите за навлизане в насрещните ленти за движение в зоните на хоризонталните и вертикалните криви.

Обезопасяване на местата с концентрация на ПТП
Установяването и обезопасяването на участъците с концентрация на ПТП се извършва по методика съгласно Приложение 1 от Наредба 5, която определя условията, реда и критериите за тези дейности. Част от дейностите са подобряване на оборудването за обезопасяване в крайпътната зона посредством ограничителни системи за пътища, както и подобряване на съгласуваността, видимостта и разпознаваемостта на пътната маркировка, включително профилирани и структурни пътни маркировки, пътни знаци, светлинни сигнали и други средства за сигнализиране.

Необходимо е и обезопасяване срещу свличане на камъни, земни и снежни маси, както и срещу снегонавяване. Може да се наложи препроектиране на ограничителните системи за пътищата и осигуряване на нови и/или подобряване на съществуващи съоръжения, включително разположените в средната разделителна ивица на пътя, противозаслепителни съоръжения, знаци и други. Изисква се своевременно специфично сигнализиране и маркиране на местата, на които са настъпили тежки ПТП, обозначаване с пътни знаци и маркировка на опасни участъци, канавки, дървета и други. За повишаване видимостта при завои могат да се поставят пътни огледала.

Ограничителни системи
Такива системи трябва да се инсталират само в случаите, когато те биха довели до намаляване на удара при даден тип ПТП, тъй като фундаменталната цел на тези системи е да предотвратят удара на МПС, напуснало пътя, с неподвижно препятствие. С други думи, вероятните последици трябва да са много по-сериозни от тези при удара в ограничителната система. Ударът в ограничителната система не трябва да води нито до преобръщане на автомобила, нито до такова намаляване на ускорението, което да доведе до сериозни последици за пътниците в автомобила. Човешкият мозък остава перманентно увреден, ако намаляването на ускорението е 80g (g=9.81m/sec2) за повече от 3 милисекунди, сърцето и белите дробове също не могат да понесат стойности от 60g за повече от 3 милисекунди.

Автомобилът трябва да се върне обратно в такава траектория, която не е опасна за останалите движещи се автомобили по същата лента. Това означава, че възстановената траектория трябва да има възможно най-малък ъгъл по отношение на оста на пътя. Този резултат би могъл да се постигне чрез абсорбция на възможно най-голям процент от напречното ускорение на автомобила от ограничителната система.

Съществуват два типа предпазни огради – едните са стоманени (двоен и троен профил) или дървени (за смекчаване въздействието върху околната среда), а другите - бетонни (Ню Джърси). Първите се състоят от серия от стоманени подпори и една или повече метални хоризонтални елементи с двоен или троен вълнообразен профил. В някои случаи с оглед смекчаване на въздействието върху околната среда, хоризонталните елементи са от армирана дървесина. Напречният компонент на скоростта се абсорбира чрез пластична деформация на оградата и автомобила.

Бетоновите огради „Ню Джърси” се състоят от бетонови блокове с определен профил, чрез което се постигат следните положителни ефекти по отношение на леките и товарните автомобили: намаляване на кинетичната енергия чрез пълзене по протежение на профила и отрицателната работа на силите на земното ускорение, а също изправяне на колелата на автомобила и постигане на траектория, успоредна на оста на пътя.

Обработка на края на пътното платно е също ефективен способ, които предупреждава водача за възможно напускане на платното и намаляват опасността, когато автомобилът реално е напуснал платното за движение. Тук се използват шумни маркировки или ленти; инсталиране на пътни кабари и предоставяне на достатъчно голяма и покрита с настилка зона за възстановяване на траекторията.

Толерантни зони
Зоната в обхвата на пътя се счита за нетолерантна, когато опасни обекти, като например дървета, са разположени на неподходящо разстояние от платното за движение, при което се повишава рискът от настъпване на тежки ПТП. Ако опасните препятствия не могат да бъдат отстранени или преместени, те трябва да бъдат модифицирани. Устойчивите при сблъсък конструкции или устройства, които се чупят са типични примери за модификации.

В много случаи отстраняването или модифицирането на опасните обекти е невъзможно или икономически необосновано. Изолирането или защитаването на водачите от съответните обекти помага да се минимизира тежестта на ПТП. Предпазните огради и парапетите при пътните мостове са добър пример за това.

Пътна маркировка
Тя служи за насочване на пътното движение, чрез указване на трасето на платното за движение и ограничаване на пътя от заобикалящата го среда. Предупреждава участниците в движението за специфични или опасни условия, по отношение на геометрията на пътя. Контролира пътното движение, например чрез запазване на някои части от пътя за определени групи участници в движението, за разрешаване или забрана на изпреварване или смяна на лентите за движение. Пътната маркировка допълва и подсилва информацията, предоставена чрез пътните знаци. Някои пътни маркировки могат да доведат до допълнително подобряване на пътната безопасност. Такива са надлъжните линии върху пътната повърхност, изпълнени със светлоотразителни бои и шумните маркировки на границата с банкета.

Регулиране на кръстовища
Интензивността на движението обяснява повечето вариации при коефициентите на аварийност за кръстовища, регулирани с пътни знаци Б1 или Б2. Влиянието на интензивността на движението е по-голямо при второстепенния път, отколкото при главния път. Когато едно триклонно кръстовище, регулирано с пътни знаци Б1 или Б2, се сравни с четириклонно кръстовище, регулирано с пътни знаци Б1 или Б2, първият тип е по-безопасен. Разделителят на лентите за движение на страничните пътища не трябва да е много висок, поради опасност от сблъсък.

Обикновено кръстовищата, регулирани с пътни знаци Б1 или Б2, са снабдени и със светофари, поради проблеми с капацитета и пътните потоци. Светофарите могат да се използват също така за повишаване на пътната безопасност. От съображения за безопасност може да се налага светофарите да работят 24 часа.