ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 6, 2017

Чистотата на атмосферния въздух е основен приоритет на МОСВ

Чистотата на атмосферния въздух е основен приоритет на МОСВ

Един от основните приоритети в програмата на МОСВ е чистотата на атмосферния въздух. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на пресконференция за представянето на приоритетите в сферата на околната среда, заложени в управленската програма на правителството за 2017-2021г.

„Знаем за констатациите на Световната здравна организация и други международни институции, че чистотата на въздуха е тясно свързана със здравето на хората – с респираторните заболявания и особено с алергиите при подрастващите“, каза министър Димов. Затова проблемът трябва ясно да се припознае от кметовете, които носят отговорност в населените места. Според министъра голяма част от програмите за намаляване на замърсяванията в атмосферния въздух в общините са изтекли и местните власти трябва да бъдат по-активни за набелязване на мерки за подобряване. За актуализация и нови общински планове в Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г. (ОПОС) са предвидени 3 млн. лв.

Създадена е и междуведомствена работна група за подготовка на законови промени, с които ще се ограничи използването на въглища с високо съдържание на сяра и пепел за битовото отопление. „Това е основният проблем в 21 от 25-те града, в които се наблюдава замърсяване на въздуха над нормите“, допълни министърът. Предвижда се създаване на онлайн информационна система за подаване в реално време на данни за качеството на атмосферния въздух като част от националната система за мониторинг.

Друг приоритет в управленската програма е устойчивото управление на отпадъците. Според графика, представен на ЕК, до края на 2017 г. трябва да бъдат затворени 113 общински депа. Досега са пуснати 49 от предвидените 55 регионални системи за управление на отпадъците, които трябва да заместят старите депа. Приоритет в сектора е намаляването на депонираните отпадъци за сметка на увеличаване на рециклираните. За насърчаване на рециклирането и използването на отпадъците като ресурс е обявена и процедура на стойност 91,5 млн. лв. за кандидатстване по ОПОС. „При незатваряне на старите депа на страната ни ще бъдат наложени санкции. Например Италия е била глобена еднократно с 40 млн. евро плюс дневна санкция до изпълняване на изискванията“, съобщи зам.-министър Николай Кънчев. Той беше категоричен, че старите депа ще бъдат затворени, а там, където все още се изграждат новите системи, отпадъците ще се извозват към съседни общини. Кънчев съобщи, че две общини вече са излезли от риск за неспазване на изискванията – Пазарджик и Златица. Проблемни остават Благоевград, Бяла, Дупница и Провадия.

Друг важен акцент в програмата е намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса и гражданите. В МОСВ най-тежките режими, които имат възпиращ ефект, са свързани с получаването на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологичната оценка, комплексните разрешителни и рисковете от големи аварии с опасни химикали, заяви министър Димов.

Приоритет за МОСВ е и чистотата на водите. Работата в тази сфера ще бъде насочена към изграждането на пречиствателни станции, модернизиране на ВиК мрежите, по-ефективното използване на питейната вода като ресурс и управление на риска от наводнения. В сектор „Води“ са предвидени 2,3 млрд. лв. по ОПОС.

Във връзка с Председателството на България на ЕС, зам.-министър Атанаска Николова обяви, че приоритет в околната среда е запазването на качеството на живот, опазването на природата, преходът към кръгова икономика и екоиновациите. Предвижда се в периода 5-6 февруари 2018 г. в София да се проведе конференция на високо министерско ниво, която се организира от България и ЕК за подобряване на качеството на атмосферния въздух и екоиновациите в тази сфера.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини