ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 7, 2017

Тотал говори за минно и кариерно дело

Тотал говори за минно и кариерно дело

Инж. Милен Коцев, Технически мениджър в Тотал България
Милен Коцев е завършил ХТМУ София, специалност Технология на горивата и смазочните продукти. Магистър по Нови енергийни източници към същия университет.
Професионалният му опит включва позиции в Месер България, Ер Ликид България и последните шест години в Тотал България. Преминал е обучения в чужбина за хранително-вкусова и химическа индустрия, металообработване и текстилна промишленост, енергетика, технология на гресите и петрохимия. Участия на множество международни семинари на Тотал.


Минното дело винаги е било един от най-важните индустриални сектори на страната. Той заема голям процент от вътрешния продукт на страната, което обуславя и неговото стратегическо положение в българската индустрия.

В основната си част рудодобивът в България е свързан с търсене на различни видове метали основно мед, злато, олово, цинк и други. Най-разпространените методи за добиване на тези видове руди са открит и закрит. За добиването на въглища също се прилагат и споменатите вече методи. Добивът на инертни материали е от съществено значение за секторът кариерно и минно дело.

Тъй като, този вид индустрия е добре застъпена на територията на България, ТОТАЛ фокусира бъдещото си развитие в тази посока. Поради тази причина, през първата седмица на октомври, Тотал организира семинар на тема „Изключителна защита при екстремални условия”. Гост-лектори бяха представители на Тотал, специалисти в тежкотоварния сегмент като Бернард Лами(специалист по двигателни и трансмисионни масла за минно и кариерно дело и създател на TP концепцията), Дирк де Брюн( изпълнителен директор за минно дело към Тотал)и Пиер-Мари Маорис(експерт по редуктори и отворени предавки). На семинара бяха поканени както наши дългогодишни партньори, така и нови и бъдещи такива. Бяха разгледани теми свързани с употребата на смазочни продукти в този сектор като масла за тежко натоварени двигатели, специфични трансмисионни и редукторни масла, а също и греси за отворени предавки. Интерес предизвикаха презентациите за най-новите технологии, в които Тотал инвестира, свързани със смазочните продукти и съответните ползи за нашите клиенти от употребата им. Друга тема, която беше засегната е специалният софтуер (TIG 6) създаден от ТОТАЛ, подпомагащ работата на инженерите отговарящи за експлоатацията на стационарните и мобилните машини, и предназначен за големи индустриални, минни компании и рудници. В този ред на мисли, специалистите на Тотал говориха и за системата за мониторинг ANAC, която представлява серия от анализи на използваните масла, което би дало представа на клиента за състоянието на неговия парк от мобилни и стационарни машини. Ако тези две системи- ANAC и TIG 6 се използват заедно, то клиентите биха имали едно много силно оръжие в превантивната поддръжка и мониторинга на своето оборудване.



ТОТАЛ БЪЛГАРИЯ