ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XI, брой 7, 2017

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 за укрепване на критични участъци в пътното строителство

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 за укрепване на критични участъци в пътното строителство

Често ставаме свидетели на изцяло или частично компрометирани участъци от пътнотранспортната мрежа, месеци след тяхното официално откриване. Според изследване на Министерство на регионалното развитие от 2013г., 81% от пътищата в гаранция са с открити дефекти а 35% от републиканската пътна мрежа е в силно увредено състояние. Причините за това често се оказват компромис с избора на продукти, остарели технологии за изграждане на пътните съоръжения, недостатъчно или изцяло липсващо укрепване на трасета, податливи на свлачища или други критични участъци и т.н. Резултатът от всичко това са скъпоструващи ремонти, усложнен трафик, предпоставки за пътни инциденти и ред други неприятни последици.

Ефективно решение от МАРИСАН
ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 е тясно специализирано продуктово решение от портфолиото на МАРИСАН, обезпечаващо професионалното укрепване на критични участъци в пътнотранспортното и обществено строителство. Топлоизолационните плочи от EPS се характеризират с голяма твърдост и екстремно висока плътност от 45кг/м3. Тези качества позволяват на плоскостите да служат като ефективно топлоизолационно решение при места, подложени на значително високи нива на натиск и солидни натоварвания. Отличните топлоизолационни характеристики на продукта са гарантирани от резултата при измерването на коефициента за топлопроводимост на материала, със стойност от 0,032 W/(mK).

Изпитани свойства и гарантирани резултати
Постигнатите резултати при множеството тестове за якост, проведени при изпитването на ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55, гарантират идеалното приложение на продукта за геотехническо изолиране на пътища, автомагистрали, железопътни трасета, летища и др. Освен, че намалява теглото на цялата пътна конструкция и я олекотява, положеният топлоизолационен материал предотвратява замръзването на повърхността при температури около или над 0°C, както и при ветровито време. Полагането на ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 съхранява тази тънка температурна граница и редуцира шансовете за заледяване и образуване на опасни условия по пътищата, задържайки по-висока температурата на пътната настилка. Освен до по-безопасни пътни условия, това води и до значително редуциране на разходите за последваща поддръжка на съоръженията и ремонт на възникналите, вследствие на резките температурни промени, пукнатини и увреждания в настилката.

С присъщите за продукта якост на огъване от 455 kPa и якост на натиск от 360 kPa, той се явява удобно решение при нужда от постигане на пропорционално разпределение на товара върху пътната настилка в области с нестабилна почва. Значителната устойчивост на разкъсване обезпечава ефективния резултат при работа в локации с особено влажни и податливи на наводнение почви. При правилно полагане, материалът е особено подходящ помощник при редуцирането и оптимизираното разпределение на натиска от пътното съоръжение върху почвата, при подстъпи към мостове и естакади.

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 намира приложение и за възстановяване на частично пропаднали пътища и свлачища, намаляване вибрациите при железопътни трасета, редуциране на вертикалния или страничния натиск, упражняван от почвата върху подземни съоръжения (тунели, основи на сгради), защита и изолация на подземни тръбопроводи и много други. Благодарение на високата плътност на продукта, районите и съоръженията, подложени на висок трафик (фундаменти, паркинги, тераси, тротоари и др.), пораждащ значително механично натоварване върху повърхността, са изцяло защитени и съхранени напред във времето.

Специфичната структура на материала го прави устойчив на стареене и, при правилно полагане, гарантира дълъг експлоатационен живот. Положените топлоизолационни плочи не се свиват и не променят формата си, като същевременно запазват първоначалните си свойства напред във времето, запазвайки здравината и ефективността на положения топлоизолационен слой. Това прави ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 предпочитан избор при топлоизолиране на зимни съоръжения като ледени пързалки и други. Високите топлоизолационни показатели на продукта оптимизират максимално енергийните разходи, намалявайки значително времето за формиране на ледената настилка, както и адекватната є последваща поддръжка.

ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 съчетава в себе си екстремна плътност и оптимални топлоизолационни характеристики, правещи го перфектното решение за задоволяване и на най-специфичните нужди в геотехническото строителство.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини

реклама