ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 1, 2018

Ново поколение телескопични товарачи от Liebherr

Ново поколение телескопични товарачи от Liebherr

През 2018 година Liebherr ще пусне на пазара 8 нови модела телескопични товарачи в 26 различни варианта. Новите телехендлери ще се предлагат в две моделни линии: S-вариант, отличаващ се с премиум оборудване, подходящ за използване в тежката и лека индустрия и базов вариант, без излишни опции, подходящ за работа с вилици и товаро-разтоварни дейности в строителството, като височината на повдигане е от 6м до 10м в двете различни моделни линии.

- Динамично ходово задвижване, мощна и бърза работна хидравлика;
- Многообразни опции за всяко приложение;
- Захват на работния инструмент от различни производители;
- Сътрудничество с Claas за клиенти от земеделския бранш.

От месец януари тази година завода на Liebherr в Телфс/Австрия започва производството на три 7-метрови модела с товароподем 3,2т, 3,6т и 4,1т, един 6-метров с 3,5т товароподем и един 10-метров с 3,3т товароподем. По-късно през годината ще бъдат пуснати още два 7-метрови модела с 4,6т и 5,5т товароподем. Допълването на пълната гама ще е чрез 9-метров вариант с 6т товароподем.

Телескопичните товарачи Liebherr ще се задвижват от оптимизирани по отношение на мощността и разхода на гориво дизелови двигатели Deutz с обем 3,6л и мощност 74kW и 100 kW, както и с обем 4,1л и мощност 115kW. Двигателите покриват емисионни норми за изгорели газове Степен IV/Tier 4 final благодарение на дизелов оксидационен катализатор (DOC) и селективна каталитична редукция (SCR).

Моделите използващи 4,1л-двигател ще са допълнително оборудвани и с филтър за твърди частици, а за тези с 3,6л двигател филтъра ще се предлага като опция. В страните с по-ниски емисионни изисквания Liebherr ще вгражда двигатели Степен IIIa. По отношение на ходовото задвижване компанията за пореден път залага на вече изпитаното действие на хидростата. Безстепенното и мощно хидростатично задвижване предоставя максимална теглителна сила до 70 kN.

Максималната скорост на новите товарачи достига 40 km/ч, а като алтернатива машините ще се предлагат и с ограничена максимална скорост от 20 км/ч или 30 км/ч. Благодарение на хидростата те ще спират посредством неизносваема работна спирачка, а серийно вгражданата система „Liebherr-Hill-Assist“ ще се грижи за автоматичното активиране на паркинг-спирачката и повишаване на сигурността и комфорта при движение по наклон.

Работната хидравлика на новите машини е изцяло оптимизирана и подобрена, като при S-моделите тя разполага с повече тяга. Мощната Load-Sensing-помпа с дебит 160 л/мин

и управляващия блок с променлив дебит осигуряват динамични и бързи работни цикли.

За всички нови модели Liebherr предлага и вграждането на захват за работните инструменти от чужди производители. Освен с бързосменник Liebherr, клиентите ще имат възможност машините им да бъдат заводски оборудвани с бързосменници на Claas, Manitou, Kramer, JCB и Volvo.

Използването на телескопичния товарач за всевъзможни приложения е довело до необходимост и от цялостна преработка на дизайна. Изключително внимание е обърнато на подобрената видимост и комфортно управление.

Новата концепция осигурява изключителна видимост напред към товара за по-висока производителност, както и настрани и назад за повече безопасност на работната площадка. За това спомагат ниската точка на захващане на стрелата и липсата на кантове, пречещи на видимостта към двигателния отсег. Широкото челно стъкло и оптимизирана ROPS/FOPS-решетка допълнително подобряват видимостта към товара.

Особено внимание е обърнато и на интуитивното управление, комфорт и ергономичност. Използваният в базовите модели 5-в-1-джойстик или в S-моделите мултифункционален джойстик позволяват командването на всички необходими движения да се извършват само с една ръка. По този начин лявата ръка на оператора е винаги върху волана.

Още преди официалното въвеждане на пазара новият модел T46-7 спечели две награди за дизайн. За осигурената оптимална видимост и динамично излъчване модела стана победител в категория Транспортиране на “German Design Award 2018”, а беше удостоен и с приз от „Red Dot Product Design Award 2017“.

Малка част от предлаганите опции са „Liebherr-Comfort Drive“ и демпфериране на хода за по-комфортно движение, както и системата от камери, централно мазане или работни светлини навсякъде по машината.

Други опции, предлагани на клиентите са реверсивния вентилатор за охлаждане, допълнителни защитни кори и решетки на ходовата част, автоматично изпускане на налягането в работната хидравлика за по-лесна смяна на работния инструмент и хидравлични разводки за използването на допълнителни функции.

През месец Април 2018 телескопичния товарач T36-7 ще бъде официално представен на Българския пазар. Нови телескопични товарачи Liebherr вече могат да бъдат поръчани чрез изключителния представител на марката за България – фирма Алки-Л ЕООД.



АЛКИ - Л

София 1137, бул. Самоковско шосе 10Д
тел.:02/ 9749020, 9749021, 9749022
факс:02/ 9749030