ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 1, 2018

Проекти за развитие на туристическата инфраструктура в община Самоков

Проекти за развитие на туристическата инфраструктура в община Самоков

Въпреки че Община Самоков е известна като зимна дестинация, все повече се увеличава интересът и към летния туризъм - къмпингуване, екстремни спортове, екотуризъм, селски, културно-исторически и спа туризъм.

За Списание ИНФРАБИЛД кметът на Община Самоков – Владимир Георгиев, сподели, че общината има проектна готовност за изграждане на екопътека, която да свързва най-големия парк в Самоков с друг крайградски парк, историческата местност Чакърови поляни и най-големия археологичски обект Шишманово кале. Готов е проект за зелените системи на град Самоков, чрез който се проектира разработването на трите големи парка – Туристическата градина, Лаго и Ридо, както и свързването им чрез алеи. В парк Ридо през 2017г. започна изграждането на „Пътека на здравето”, като целият проект предвижда оформянето на зони за детски площадки, зони за отдих, зони за спорт и др. Проектът за екопътеката до Шишманово кале включва трасиране на маршрута и оформяне на места за отдих. В парк Туристическа градина вече имаме реализирани проекти – изграден е въжен парк Рилко, с маси за тенис, кътове за отдих, барбекю зона. Миналата година започна и изграждането на покрита сцена в парка, като това ще даде възможност за реализиране на културни инициативи и обогатяване на културния живот. Друг проект, който предстои да се разработи, е изграждане на етнографски комплекс Старият Самоков, който се намира на границата между Туристическата градина и парк Лаго, по поречието на река Бистрица. Там в момента е изграден действащ модел на Самоковото – уред за преработване на желязо, откъдето произлиза и името на града. В Туристическата градина е поставен и голям разноцветен надпис „Самоков”. Община Самоков работи по благоустрояване на градската среда, което също е много важно за развитието на туризма. Налична е много добра база, която и в момента се използва за спортна подготовка на отбори по много видове спорт.

Безспорно дестинацията е известна със зимния туризъм. На територията на общината има три зимни дестинации – Боровец, Мальовица и село Говедарци. Изминалият сезон започна с увеличение на капацитета на системата за производство на технически сняг, като броят на оръдията е увеличен с 10%. Реализиран бе голям ремонт на един от емблематичните за Боровец хотели, хотел Рила, който е с изцяло обновени общи части и с изграден център за конференции, една от залите на който е с капацитет 700 човека. Тази зима започна с по-голям капацитет на лифт Ястребец Експрес. 25% повече е обемът, който поема съоръжението.

Непрекъснато се правят инвестиции в поддържане и доразвиване на информационната инфраструктура и осигуряване на безопасност в цялата ски зона. В обозримо бъдеще инвестициите ще са насочени към разширяване на капацитета на инсталацията за производство на технически сняг и включването на нови писти в системата, модернизация на лифтовите съоръжения и доразвиване и изграждане на байк трасетата и пешеходните пътеки в района.

Община Самоков има сключено споразумение с Бороспорт, с което децата от Самоков карат безплатно ски в к.к. Боровец през всички дни от ваканцията и по веднъж седмично през останалите месеци.

Ежегодно, през летните месеци, се полагат големи грижи и се инвестира много в поддържането и рекултивацията на пистите - затревяване, почистване, косене, което е насочено към избягване на ерозия и подготовка на терените за зимата, за да бъдат в оптимално състояние.

Община Самоков е подготвила проекти за благоустрояване на Стария център на Боровец, където да се изгради културен център на открито със сцена. Има проекти за спортни атракциони, за паркове, както и за изграждане на мрежа от велоалеи в курорта.

Районът предлага възможности за СПА туризъм в курорта Белчин бани. Освен реализираното като леглова база и басейни, предстои реализирането и на голям проект за изграждането на цял СПА комплекс в село Белчин.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини