ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина XII, брой 1, 2018

Екологични алтернативи на настилките за пътища и улици

Екологични алтернативи на настилките за пътища и улици

За опазване на околната среда се нуждаем от технологии, процеси и бизнес модели, които използват ресурсите по по-ефективен начин. ЕС се стреми да превърне Европа в нисковъглеродна икономика, която използва ресурсите ефективно. За да се постигне това, ще са необходими основни промени в производството и потреблението за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда.

Улици от рециклирана пластмаса
Холандия може да стане първата страна, в която ще се строят улици от пластмаса. PlasticRoad е идея на холандската компания Фолкер Весес (VolkerWessels). Това е пътна настилка от изцяло рециклирана пластмаса, която да замени асфалта. Според създателите на продукта от фирмата VolkerWessels рециклираната пластмаса се поддържа по-лесно и може да издържа на по-големи температурни амплитуди.

Освен това пластмасовите пътища са по-лесни за инсталиране на кабели и тръби. Отделните пластмасови части на бъдещите пътища може да бъдат предварително изработени в заводи и сглобени на предвиденото място. По-бързото изграждане ще облекчи и задръстванията по време на ремонтите.

Проектът PlasticRoad е все още в идейна фаза, но компанията се надява първата напълно рециклирана пътна артерия да бъде факт до няколко години. Изграждането на пътните участъци ще става на принципа на LEGO конструкторите. Каналите за трафик сензори и осветителните тела ще бъдат пуснати в употреба преди панелите да излязат от завода. Дизайнът на пластмасовата пътна настилка дава възможност за оставяне на празно пространство, в което впоследствие могат да се поставят кабели и тръбопроводи. След като се износи пластмасата на пътя, създателите се надяват, че ще могат да я рециклират отново и да изградят нов PlasticRoad. Защо пластмаса, а не асфалт?

Настилката, изработена от пластмаса, ще може да издържа на ниски температури до –40°C и до +80°C. В действителност пластмасовият път ще издържа до три пъти повече от асфалтовия, няма да бъде засегнат от корозия и ще изисква по-малко поддръжка, което теоретично означава и по-малко задръствания. Пластмасата има основни предимства, като това, че е водонепропусклив материал и е много по-лек от асфалта. Освен това традиционният строителен материал е по-вреден за околната среда отколкото новата алтернатива. Асфалтът е причината за 1,6млн. тона въглероден диоксид всяка година в атмосферата. Това е около 2% от всички емисии на пътния транспорт.

Студена настилка
Тъмният асфалт, полаган върху повечето пътища, независимо в коя държава се намират те, абсорбира слънчевата енергия и води до нагряване на околната среда. През лятото температурата на настилката може да достигне до 65°C. По този начин се получава т.нар. “ефект на горещия остров”, който има преки последствия върху местното население. Пътищата се нагряват неимоверно, излъчвайки топлина дълго време след слънчевия залез. Това води до увеличаване на енергията, използвана за охлаждане; намаляване на качеството на въздуха и водата; отделяне на вредни газове, причиняващи болести и смърт. Терминът “студена настилка” се използва, за да опише тенденция в областта на пътните настилки, която се интересува от технологиите, способни да понижат температурата на пътищата. Понятието е синоним както за настилките, които са създадени с помощта на вече съществуващи материали като асфалт и бетон, така и за новите подходи, използващи специално покритие - огледално, тревно и т.н. Чрез поставянето на студена настилка, температурата на пътищата ще бъде доста по-ниска. При положение, че улиците заемат около 35-40% от площта на градовете, охлаждането ще доведе до благоприятен ефект, касаещ хиляди хора.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли провеждат проучвания, чиято цел е да се открие оптималният цвят на настилката, благодарение на който тя ще остане максимално студена, независимо какво е времето навън. Двете най-добри опции са да се създаде огледално покритие на вече съществуващите пътища или да се разработи нов вид настилка, направена от по-светъл материал, отразяващ слънчевите лъчи.

Ползите от подобен вид огледална настилка не се изчерпват с понижаването на температурата. Използването є ще намали замърсяването и смога, ще забави глобалното затопляне, ще спести огромни количества енергия от употребата на климатици и дори ще превърне уличните лампи в ненужни предмети от миналото.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини